Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Ζελένσκι και Στόλτενμπεργκ για Ουκρανία και Γάζα

 Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Ζελένσκι και Στόλτενμπεργκ για Ουκρανία και Γάζα

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις συζητήσεις κυριάρχησαν τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και η σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστινίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης στις περιφερειακές συγκρούσεις.

«Το τηλεφώνημα αφορούσε τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς και τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή», ανέφερε η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκίας στο Χ.

«Δηλώνοντας ότι είναι δυνατόν να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα οι περιφερειακές συγκρούσεις, ιδιαίτερα η διαμάχη Ισραήλ-Παλαιστίνης, ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση», προστίθεται.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σύγκρουση Ισραηλινών – Παλαιστινίων και όχι στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Για το θέμα της Γάζας συζήτησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Μεταξύ άλλων οι δύο άνδρες συζήτησαν τη δραματική κατάσταση στη Γάζα, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την πρόληψη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αθώους πολίτες.

Όπως επισήμανε με τη σειρά του ο Στόλτενμπεργκ, συζήτησαν «για την τρομοκρατία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή».

«Συμφωνούμε ότι η τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμηθεί και οι πολίτες να προστατεύονται. Χαιρετίζω ότι η επείγουσα βοήθεια φτάνει τώρα στη Γάζα» υπογράμμισε ο Γ.Γ. της Συμμαχίας.

Τέλος, αναφέρθηκαν στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες συνέπεσαν με τη Σύνοδο για την Ειρήνη του Καΐρου στην οποία την Τουρκία εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Σχετικά Άρθρα