Έβαλαν αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο – Η τιμή στην Ισπανία εκτοξεύθηκε 118% – Δυσοίωνη η εικόνα και στη χώρα μας

 Έβαλαν αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο – Η τιμή στην Ισπανία εκτοξεύθηκε 118% – Δυσοίωνη η εικόνα και στη χώρα μας

Στην Ισπανία, αλυσίδες σούπερ μάρκετ τοποθετούν αντικλεπτικά στις συσκευασίες με το ελαιόλαδο καθώς η τιμή του έχει εκτιναχθεί στα ύψη! Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση του ΦΠΑ για ορισμένα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων και το ελαιόλαδο, σε μια προσπάθεια να φρενάρει την δραματική άνοδο των τιμών τους.

Αλλά ακόμη κι έτσι οι τιμές του ελαιόλαδου έχουν αυξηθεί στη χώρα κατά 114,8% από τον Μάρτιο του 2021, ενώ από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ μπορεί να διαφέρουν έως και κατά 45%. Στην αρχή του χρόνου το ελαιόλαδο κόστιζε 6,91 ευρώ και τον Σεπτέμβριο έφθασε στα 10,34 ευρώ και σχεδόν τα 13 ευρώ το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καθώς η προσφορά έχει μειωθεί περίπου στο μισό.

  • Μολονότι η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, η παραγωγή αυτή τη σεζόν έχει μειωθεί κατά 50% λόγω της ξηρασίας. Η άνοδος των τιμών έχει ανησυχητικό αντίκτυπο σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, των σούπερ μάρκετ και των καταναλωτών.

Οι κλοπές, απογειώθηκαν με αποτέλεσμα μια απώλεια εσόδων της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την Ισπανική Ένωση Παραγωγών και Διανομέων (AECOC).

Κλοπές μεγάλων ποσοτήτων ελαιόλαδου έχουν καταγραφεί και σε ελαιοτριβεία της χώρας, όπως το “Marin Serrano El Lagar” στην Ανδαλουσία, όπου στα τέλη του περασμένου μήνα άγνωστοι διέφυγαν με περίπου 60.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εκτιμώμενης αξίας κοντά στα 420.000 ευρώ, ή το “Terraverne” όπου αφαίρεσαν 6.000 λίτρα.

Παρά τις πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα της Ισπανίας, που προβλέπει πλέον και ποινές φυλάκισης έξι έως δεκαοκτώ μηνών για τους κατ’ εξακολούθηση κλέφτες στα σούπερ μάρκετ το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Ελαιοπαραγωγός από την Κρήτη κάνει λόγο για ραγδαία αύξηση της τιμής σε χονδρική και λιανική αλλά και για τις κλοπές που σημειώθηκαν σε μικρά χωριά του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα εδώ και λίγα 24ωρα έχουν κλαπεί περίπου 200 κιλά ελαιόλαδου, περίπου δηλαδή 2000 ευρώ στην τσέπη.

Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ ελαιοπαραγωγός από το Ηράκλειο το λάδι έχει καταντήσει χρηματιστηριακό προϊόν με την τιμή να φτάνει στον παραγωγό 8,35 ευρώ συν το ΦΠΑ. Ως αποτέλεσμα το λίτρο στον καταναλωτή κοστίζει από 12 έως και 16 ευρώ.

  • Σημειώνεται ότι ένας τόνος ελαιόλαδο στην Κρήτη φτάνει τα 10.000 ευρώ και έτσι οι επίδοξοι κλέφτες επιδιώκουν να παίρνουν όσες περισσότερες ποσότητες μπορούν για να τις πουλάνε παρουσιάζοντάς τες και ως δικές τους.

Οι κάτοικοι των χωριών εκτός από το λάδι που πουλάνε φυλάνε και στις αποθήκες των εργαστηρίων ή των σπιτιών τους ντενεκέδες για να έχουν όλη τη χρονιά. Άτομα που γνωρίζουν λοιπόν που βρίσκεται το λάδι το κλέβουν από τους παραγωγούς και το πουλάνε.

Ο ελαιοπαραγωγός μιλώντας στην ΕΡΤ και για το ζήτημα της αύξησης ανέφερε ότι η Ισπανία που είναι η πρώτη αυτή τη στιγμή σε παραγωγή ελαιόλαδου έχει εκτινάξει τις τιμές του. Ακολουθεί η Ελλάδα και η Ιταλία. Η τέταρτη σε παραγωγή χώρα, η Τουρκία πουλούσε το λάδι στο εξωτερικό με αποτέλεσμα στην Ιταλία να το διοχετεύουν και να το παρουσιάζουν σαν δικό τους. Έτσι η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα για τις εξαγωγές.

  • Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή στην Ελλάδα είναι δυσοίωνες, καθώς γίνεται λόγος ακόμα και για 60% μείωση σε σχέση με πέρσι. Υπάρχουν, μάλιστα, και ακραία σενάρια που αναφέρουν πως η μείωση στην παραγωγή μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 90%!

Την ίδια στιγμή, μειωμένη παραγωγή αναμένεται να έχει και η Ισπανία, η οποία παράγει το 45% της παγκόσμιας αγοράς ελαιόλαδου, κάτι που οδηγεί προφανώς σε εκτίναξη των τιμών αλλά και σε φαινόμενα έλλειψης στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ήδη η αύξηση των τιμών έχει ξεπεράσει το 100% και συνεχίζεται το ράλι ανόδου, με τον καταναλωτή να είναι αυτός που πληρώνει το… μάρμαρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μία σχετική ισορροπία αναμένεται να αποκατασταθεί τον χειμώνα του 2024-2025, καθώς υπάρχει αισιοδοξία για καλύτερη παραγωγή την επόμενη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τιμή έχει φτάσει σε σημεία που καθιστούν το ελαιόλαδο τον «υγρό χρυσό» της εποχής.

Σχετικά Άρθρα