ΣΥΡΙΖΑ: Η δύσκολη επόμενη ημέρα – Τα “ματσαρίσματα” και τα αλληλοκαρφώματα

 ΣΥΡΙΖΑ: Η δύσκολη επόμενη ημέρα – Τα “ματσαρίσματα” και τα αλληλοκαρφώματα

Η αναβολή των εκλογών κατά μια εβδομάδα δίνει νέα τροπή στην εσωκομματική κούρσα ενώ και η τραγωδία του Κάμπου δεν ήταν αρκετή για να πέσουν οι τόνοι στην κούρσα της διαδοχής. Με το φαβορί στη διαδοχή Έφη Αχτσιόγλου να σηκώνει το γάντι των προκλήσεων, τον Νίκο Παππά σε ρόλο play maker να βάζει την ατζέντα των θεμάτων για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη να απειλεί ως το νέο και διαφορετικό, οι υποψήφιοι μαρκάρουν τον αντίπαλό τους με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο.

Ο κάθε υποψήφιος στη κούρσα της διαδοχής του ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα με τη θέση εκκίνησης που έλαβε από την αρχή του αγώνα έχει διαλέξει και με ποιόν θα κοντραριστεί από τους άλλους συνυποψηφίους με βάση και με το ποιόν από όλους θεωρεί απειλή.

Μέχρι και πριν την ένταξη και πέμπτου υποψήφιου στην κούρσα η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου δεν κέντριζε κανενός το ενδιαφέρον.

Ο μόνος που επιζητούσε τη δημιουργία πολιτικού γεγονότος ήταν ο Νίκος Παππάς ευελπιστώντας στην αύξηση του ενδιαφέροντος και κατ’ επέκταση και της συμμετοχής που μέχρι και τον Αύγουστο κανείς δεν ανέμενε να ανέβει πάνω από τις 40.000 με τις πιο αισιόδοξος εκτιμήσεις.

Το debate έμοιαζε να είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας επικοινωνιακά για το ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο κανείς επι της ουσίας δεν το ήθελε παρά μόνο ο Νίκος Παππάς.

Πολλοί μιλούσαν εντός και εκτός κόμματος ότι τουλάχιστον για τους δύο από τους τέσσερις μέχρι τότε υποψηφίους δεν ήταν προτεραιότητα με την Έφη Αχτσιόγλου που θεωρείται το φαβορί να τηρεί μια συγκαταβατική στάση στη σταθερή άρνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Αχτσιόγλου – Παππάς

Ουσιαστικά το μέτωπο Αχτσιόγλου – Παππάς ήταν το κυρίαρχο μέχρι και την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στην κούρσα με τον πρώην υπουργό να δίνει τη μάχη για το δεύτερο γύρο.

Η κίνηση της Έφης Αχτσιόγλου να βγει από την πρώτη στιγμή επιθετικά σε επίπεδο επικοινωνίας με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της σε ουδέτερο τόπο και χρόνο σε σχέση με τις παραδοσιακές πρακτικές της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η πρώτη από τις δυο ηχηρές κινήσεις της επικοινωνιακά.

Ο Νίκος Παππάς ακολούθησε κόντρα ρόλο στην αρχή και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στην ΚΕ με το παρασκήνιο να δίνει και να παίρνει μέχρι εκείνη την ώρα για το αν τελικά ο Σωκράτης Φάμελλος θα έπαιρνε τη γενναία απόφαση να αφήσει την προεδρία της ΚΟ και να ριχτεί στη μάχη όπως ζητούσε μεγάλη μερίδα των πρώην προεδρικών.

Κόμμα δομών vs Κόμμα μελών

Και οι δυο έβαλαν κομβικής σημασίας πολιτικά ζητήματα στον εσωκομματικό και προγραμματικό προεκλογικό διάλογο με τις πλατοφόρμες τους ωστόσο στη βασική τους θέση για τη μετά Τσίπρα εποχή να είναι μέρα με τη νύχτα όπως υποστηρίζει και η πλευρά Παππά.

«Κόμμα μελών ή Κόμμα δομών» είναι το επίδικο μέχρι και σήμερα και όπως φαίνεται θα είναι και το αντικείμενο της σύγκρουσης μέχρι το τέλος.

Γιατί ο Νίκος Παππάς επιμένοντας να βάζει στο τραπέζι το ζήτημα του μετασχηματισμού και της διατήρησης ζωντανής της διακήρυξης του περασμένου Συνεδρίου του 2022 ουσιαστικά βάζει και την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης που δεν γίνεται μεταξύ των υποψηφίων δημόσια και ενώπιον των πολιτών.

«Υπήρξαν δομές που δεν επέτρεψαν τον μετασχηματισμό. Ήρθαν 110 χιλιάδες μέλη. Πως αξιοποιήθηκε αυτό;» είναι το ερώτημα του Νίκου Παππά για να ρίξει φως στην άρνηση της κας Αχτσιόγλου αλλά και του κ. Τσακαλώτου να ανοίξει το κόμμα ακόμη περισσότερο στη βάση.

Το ζήτημα δηλαδή είναι το φρένο που βλέπει η πλευρά Παππά στο μετασχηματισμό του κόμματος όπως αυτός ξεκίνησε από τον Αλέξη Τσίπρα το 2022.

Η Έφη Αχτσιόγλου πάντως έβαλε στο στόχαστρό της τον Νίκο Παππά για χτυπήματα που δέχτηκε κάτω από τη μέση όπως λένε από το περιβάλλον της. Χάλασε μάλιστα και την ωραία… ατμόσφαιρα στο διαρκές Συνέδριο αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις αναφορές σε διάφορα περιθωριακά sites που διακινούσαν το προηγούμενο διάστημα ότι είναι η εκλεκτή τη διαπλοκής γιατί έδωσε συνεντεύξεις σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης και μεγάλες ιστοσελίδες.

Ο Νίκος Παππάς απάντησε ζητώντας εκτός από τις σεξιστικές επιθέσεις που ανέφερε στο Συνέδριο η κα Αχτσιόγλου και καταδίκη στη σωματική βία φωτογραφίζοντας την επίθεση Τζανακόπουλου στον Πάνο Ρήγα τη βραδιά των εκλογών του Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση το κυνήγι του κ. Παππά συνεχίστηκε βάζοντας διαρκώς την ατζέντα της προεκλογικής σύγκρουσης επιχειρώντας να εκθέσει τους αντιπάλους του στα ζητήματα της μεσαίας τάξης που αντίπαλοί του αποφεύγουν συστηματικά λόγω νόμου Κατρούγκαλου – βασιός συντάκτης του και η κα Αχτσιόγλου ως συνεργάτιδά του τότε – και τέλος τα εθνικά θέματα.

Μάλιστα για το τελευταίο ο κ. Παππάς από το Συνέδριο ιδιαίτερα και έπειτα έβαλε κόκκινες γραμμές απέναντι στις υποχωρήσεις που βλέπει από τον κ. Μητσοτάκη ενώ σε συνομιλητές του θέτει και το δηκτικό ερώτημα: «Στις 17/9 θα χουμε πρόεδρο, 18/9 ο Μητσοτάκης συναντάται με Ερντογάν. Τι θέση θα έχει ο νέος πρόεδρος;».

Αχτσιόγλου – Κασσελάκης (Πολάκης)

Από την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη και μετά το φαβορί της κούρσας άνοιξε και εκείνη μέτωπο μαζί του.

Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη με δεδομένο ότι ο βασικός υποστηρικτής και ο άνθρωπος πίσω από την υποψηφιότητα Κασσελάκη ήταν ο Παύλος Πολάκης.

Οι διαρκείς επιθέσεις στο πρόσωπό της από τον αψυ Σφακιανό την έκανα να σηκώσει τελικά το γάντι και να πει οτι «με την πολιτική δεν παίζουμε, κάνουμε πολιτική» αναφερόμενη στον εξ Αμερικής τεχνοκράτη και να κάνει και σαφείς προειδοποιήσεις ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε διαγραφές αν εκλεγεί πρόεδρος όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τον Παύλο Πολάκη.

Παππάς – Κασσελάκης

Αναμφίβολα η είσοδος Κασσελάκη στην κούρσα και η πλατφόρμα που κατέθεσε μετατόπισαν τον άξονα της εσωκομματικής αναμέτρησης δεξιότερα από εκεί που είχε τοποθετηθεί αρχικά καθώς η υποψηφιότητα Τσακαλώτου σε συνδυασμό με τη μετριοπαθή στάση της κας Αχτσιόγλου στα ζητήματα της ταυτότητας του κόμματος δίνουν την αίσθηση της ανάσχεσης της διεύρυνσης.

Νίκος Παππάς και Στέφανος Κασσελάκης για την ώρα δείχνουν να μοιράζονται ένα κοινό σημείο που δεν είναι άλλο από το άνοιγμα του κόμματος στα μέλη και την καθιέρωση προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη αιρετών κομματικών οργάνων, των αιρετών της αυτοδιοίκησης και της Βουλής.

Ωστόσο η υποψηφιότητα του νέου μέλους του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που ψαλιδίζει τη δική του υποψηφιότητα.

Δυο unfair έχει κάνει μέχρι τώρα ο κ. Κασσελάκης και τα δυο σε βάρος του Σωκράτη Φάμελλου αλλά και του κόμματος συνολικά με το επιτελείο του κ. Παππά να αφήνει αιχμές για αμετροέπεια.

Το πρώτο ήταν ότι έφτιαξε πρόγραμμα «προέδρου» στη Θεσσαλονίκη την ίδια ημέρα με την θεσμική επίσκεψη του πρόεδρου της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου ενώ την επέμενη ημέρα μετέβη και εκείνος στη Θεσσαλία την ώρα που και ο κ. Φάμελλος θα εκπροσωπούσε το ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.

Το μπρας ντε φερ συνεχίστηκε όμως με τον Στέφανο Κασσελάκη σε γραμμή Πολάκη να αφήνει στην άκρη τον πολιτικό πολιτισμό και να ζητά αντεπίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη γεγονός που έκανε τον Νίκο Παππά να ακολουθήσει και εκείνος στη γραμμή της σκληρής κριτικής απορρίπτοντας και εκείνος πλέον τη στρατηγική του «θα λογαριαστούμε μετά» που είχε ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας στα lock down και την πανδημία.

Τσακαλώτος – Κασσελάκης

Στην περίπτωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου το ζήτημα του κ. Κασσελάκη αντιμετωπίζεται ως ένα βαθμό και ως ύβρις απέναντι στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σχόλια που έχει κάνει η πλευρά της υποψηφιότητάς του όπως ο Νίκος Φίλης είναι σκληρά – μεσσίας του Instagram αλά Τραμπ και άλλα – με την περίπτωση ωστόσο του τεχνοκράτη να χτυπά υπαρξιακά αντανακλαστικά στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, εκεί οπου ότι κ. Τσακαλώτος έχει βασίσει την προεκλογική του καμπάνια.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως επιμένει να του βγάζει γλώσσα και να λέει ότι μπορεί να μην τον θέλουν τα όργανα αλλά εκείνος θα επιβληθεί από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση η υποψηφιότητα Κασσελάκη άνοιξε το παιχνίδι και θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξήσει δυναμικά και τη συμμετοχή. Αυτό είναι που προκαλεί και ανησυχία στο στρατόπεδο των 53 καθώς μεγαλώνει και η απόσταση του κ. Τσακαλώτου από τη δεύτερη θέση την οποία διεκδικούσε με τον Νίκο Παππά.

Ο Β΄ γύρος

Από τη στιγμή που ο δεύτερος γύρος είναι πλέον δεδομένος η μάχη ουσιαστικά δίνεται για τη δεύτερη θέση.

Μέχρι αυτή την ώρα και αν πάρουμε ως δεδομένο ότι η κα Αχτσιόγλου έχει εξασφαλίσει την πρωτιά το προβάδισμα για το δεύτερο γύρο το έχουν οι κ. Παππάς και Κασσελάκης.

Η μάχη είναι σκληρή και η παράταση της μιας εβδομάδας που δόθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι πιστώνεται ο κ. Παππάς καθώς ήταν εκείνος που έβαλε για μια ακόμη φορά την ατζέντα θέτοντας το ζήτημα της μετάθεσης των εκλογών.

Το γεγονός ότι ήταν εκείνος που αποδείχτηκε ότι έχει ανοιχτό το τηλέφωνο του στους συναδέλφους του και στους συντρόφους σε όλη την Ελλάδα και τον ενημέρωσαν για την εκτός ελέγχου κατάσταση στη Θεσσαλία, είναι κάτι που σε κάθε περίπτωση του δίνει αέρα για την επόμενη φάση.

Το ερώτημα για τον κ. Κασσελάκη είναι πόσα μέλη θα καταφέρει να κινητοποιήσει ο μηχανισμός των Πολάκη, Τζάκρη, Γ.Τσίπρα και Δώρα Αυγέρη από τους 110.000 του Αλέξη Τσίπρα ή αν τελικά θα κάνει αυτό που όλοι θεωρούν ως τη μεγάλη έκπληξη να κινητοποιήσει μαζικά απογοητευμένους φίλους και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα