ΤτΕ: Αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών, μείωση των δανείων

 ΤτΕ: Αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών, μείωση των δανείων

Αύξηση κατά 439 εκατ. ευρώ εμφάνισαν οι καταθέσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Αύγουστο 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων ανήλθαν στα 143,2 δισ. ευρώ .Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων παρουσίασαν μείωση κατά 249 εκατ. ευρώ έναντι μείωσης κατά 299 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αυξήθηκε στο 2,6% από 2,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των Μη Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 206 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 380 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 43 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 81 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω οι καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 190 εκατ. ευρώ έναντι μείωσης κατά 136 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 3,2% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση επίσης κατά 218 εκατ. ευρώ παρουσίασαν και οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 23 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -5,4% από -2,3% τον προηγούμενο μήνα.

Στο σκέλος των δανείων, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2023, ήταν αρνητική κατά 319 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1,175 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 3,0% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) μειώθηκε σε 2,4% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 293 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1,146 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 8,6% από 8,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 25 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 29 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 0,9% από 1,2% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 401 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1,350 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Σχετικά Άρθρα