Ελληνική Οικονομία: “Καμπανάκια” από ΔΝΤ, ΤτΕ και Στίγκλιτς – Επικίνδυνος ο εφησυχασμός

 Ελληνική Οικονομία: “Καμπανάκια” από ΔΝΤ, ΤτΕ και Στίγκλιτς – Επικίνδυνος ο εφησυχασμός

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσον αφορά στην ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα φτάσει το 2,8% το 2024 και 2,2% το 2025, ενώ η ανάπτυξη θα είναι ισχνή στο 2% το 2024 και στο 1,4% το 2025.

Οι παραπάνω, μεταξύ άλλων, εκτιμήσεις αιτιολογούν τα καμπανάκια της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία στην πρόσφατη έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημειώνει: «Η υψηλή αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι που επικρατούν στο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού» ενώ ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας ζητάει το άμεσο “μάζεμα” των φοροαπαλαγών.

Συγκεκριμένα η Έκθεση αναφέρει:

«Η υψηλή αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι που επικρατούν στο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Η αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, σε συνδυασμό με τις χαμηλές χρηματοδοτικές του ανάγκες για την επόμενη διετία, αλλά και η ισχυροποίηση των μεγεθών του τραπεζικού τομέα, αμβλύνουν σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους. Ωστόσο, τυχόν απότομη χειροτέρευση των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις με δυσμενείς επιδράσεις τόσο στη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών όσο και στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Συνεπώς, αναδεικνύεται η σημασία συνέχισης της πορείας εξυγίανσης και περαιτέρω ενδυνάμωσης των βασικών μεγεθών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε συνδυασμό με την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων μικρο- και μακροπροληπτικής εποπτείας για την ενίσχυση και διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νίκος Χριστοδουλάκης: Έρχονται δύσκολα χρόνια με οικονομικές συνέπειες

Tο ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο συμβουλεύοντας τους κεντρικούς τραπεζίτες να μην βιασθούν να μειώσουν τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια και αν οι κυβερνήσεις δεν ελέγξουν την ακρίβεια υπάρχει κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή χαμηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό, υποστηρίζει το Ταμείο.

Σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση του ΔΝΤ το καλοκαίρι, η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλεσε το μεγαλύτερο εμπορικό σοκ των τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο, σημειώνεται πως η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή αποδυναμώθηκε σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και διολίσθησε σε μια ήπια τεχνική ύφεση στις αρχές του 2023, καθώς οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έγιναν πιο αυστηρές, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε.

Όσον αφορά στο μέλλον, το ΔΝΤ εκτιμά πως η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί σταδιακά το 2023 και το 2024, υποστηριζόμενη από την ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αυστηρών συνθηκών στην αγορά εργασίας, της περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών στο σκέλος της προσφοράς, αλλά και της σταθερότερης της εξωτερικής ζήτησης.

«Ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε απότομα αφού έφτασε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ο πυρήνας του πληθωρισμού αποδεικνύεται πιο επίμονος. Καθώς οι στενές χρηματοοικονομικές συνθήκες περιορίζουν τη ζήτηση και οι διαταραχές της προσφοράς εξαφανίζονται περαιτέρω, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, αλλά αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο», αναφέρει το ΔΝΤ.

Στη βάση αυτή τονίζει πως η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της ευρωζώνης είναι υψηλή. «Οι αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συρρίκνωση της πίστωσης και σε αύξηση της αποστροφής κινδύνου, ενώ η ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση θα επηρέαζε αρνητικά τις προοπτικές ανάπτυξης του μπλοκ. Ο πιο επίμονος πληθωρισμός, μεταξύ άλλων λόγω της ισχυρής αύξησης των μισθών, θα απαιτούσε αυστηρή πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβαρύνοντας την εγχώρια ζήτηση», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Το ΔΝΤ αναφέρεται και στην ανάγκη διατήρησης μιας αυστηρής νομισματικής πολιτικής για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εγκαίρως, αλλά και στην ανάγκη μιας αυστηρότερης δημοσιονομικής στάσης, όπως έχει προγραμματιστεί για το 2024, προκειμένου να συμβάλει στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ AnatropiNews

Σχετικά Άρθρα