Εργασιακό: Ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ – Πυρά από την αντιπολίτευση – Καταστολή των απεργιών ανήγγειλε ο Γεωργιάδης

 Εργασιακό: Ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ – Πυρά από την αντιπολίτευση – Καταστολή των απεργιών ανήγγειλε ο Γεωργιάδης

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το νομοσχέδιο για «την ενίσχυση της εργασίας». Μόνον οι βουλευτές της Ν.Δ στήριξαν το εργασιακό νομοσχέδιο που προβλέπει εργασιακό 13ωρο μέσω της πολυαπασχόλησης, κατάργηση του 5νθήμερου και της “Κυριακής αργίας” για σειρά βιομηχανικών και παραγωγικών επιχειρήσεων. Το νομοθέτημα, το οποίο ψηφίστηκε με 158 υπέρ και 138 κατά, δέχθηκε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ενώ ο υπουργός Εργασίας δεν έκρυψε την πρόθεση του να ενεργοποιήσει εφεξής ένα σύστημα σκληρής καταστολής των απεργιών.

Χαρακτηριστικό ήταν το απόσπασμα από την καταληκτική του ομιλία στην οποία επισήμανε μεταξύ άλλων πως “το ερώτημα είναι: Όταν ένας εργαζόμενος ή η πλειοψηφία των εργαζομένων θέλει να εργαστεί και κάποιοι έξω από την επιχείρηση των εμποδίζουν αυτό παραβιάζει την συνταγματική διάταξη; Ναι την παραβιάζει”. Επισήμανε πως “στην Ελλάδα από την Δευτέρα αυτό δεν θα μπορέσει να ξαναγίνει και δεν θα ξαναγίνει. Ο νόμος δεν ψηφίζεται για τυπικούς λόγους, ο νόμος ψηφίζεται για να εφαρμοστεί”.

Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ωστόσο την τροπολογία για το ξεπάγωμα των 3τιων και τα μέτρα αποκατάστασης των πλημμυροπαθών υπερψήφισαν εκτός της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και η Νίκη, δήλωσαν «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ και Σπαρτιάτες, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΕΛΛΥΣΗ (η Πλεύση δεν ψήφισε).

Γεωργιάδης: Το ωράριο δεν αλλάζει, το οκτάωρο δεν καταργείται το πενθήμερο δεν καταργείται

Στην καταληκτική του τοποθέτηση ο Άδωνης Γεωργιάδης, διαμήνυσε πως δεν καταργείται το οκτάωρο ούτε η πενθήμερη εργασία, σημειώνοντας: «οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να εργάζονται Σάββατο ή Κυριακή θα πληρώνονται περισσότερο. Το ωράριο δεν αλλάζει, το οκτάωρο δεν καταργείται το πενθήμερο δεν καταργείται».

«Όταν η πλειοψηφία των εργαζόμενων σε μια επιχείρηση θέλει να εργαστεί και κάποιοι έξω από την επιχείρηση των εμποδίζουν, αυτό παραβιάζει το συνταγματικό τους δικαίωμα; Εμείς πιστεύουμε ότι το παραβιάζει. Στην «Μαλαματίνα» βρέθηκε επενδυτής και οι εργαζόμενοι έκλαιγαν που σώθηκαν οι δουλειές τους. Από τους 100 δεν προσελήφθησαν οι 5, προφανώς θα ήταν του ΠΑΜΕ. Οι 5 με την συνδρομή άλλων έκλειναν την είσοδο για να μην δουλέψουν οι 95. Ο εισαγγελέας έλεγε ότι δεν υπάρχει βία και δεν μπορούν να επέμβουν Φτάσαμε στο παραπέντε και οι επενδυτές ήταν έτοιμοι να φύγουν. Εσείς που λέτε ότι είστε φιλεργατικοί δεν στεναχωριέστε που θα έχαναν την δουλειά τους οι 95; Στην Ελλάδα αυτό δεν θα ξαναγίνει. Το εγγυόμαστε. Ο νόμος ψηφίζεται για αν εφαρμοστεί . Δεν θα το ξανακάνετε να πηγαίνετε στις επιχειρήσεις και να εμποδίζετε τους εργαζόμενους να δουλέψουν. Σήμερα, το ΚΚΕ καταγγέλλει συνεχώς την COSCO που είναι κρατική εταιρεία της λαϊκής κομμουνιστικής Κίνας. Αν πάτε στα γραφεία τους έχουν σφυροδρέπανο. Στον Πειραιά βλέπουμε το σφυροδρέπανο κατά σφυροδρέπανου», είπε χαρακτηριστικά.

Σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί “πλήρως ελαστική εργασία χωρίς εγγυήσεις και κανόνες. Μείωση του εργατικού κόστους με ουσιαστική κατάργηση υπερωριών και υπερεργασίας. Δημιουργία συνθηκών πλήρους ανασφάλειας για το αύριο των εργαζομένων”.

Ειδικά μάλιστα για τις συμβάσεις επι παραγγελία που προβλέπονται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η κυβέρνηση “κρύβεται πίσω από τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 1152 του 2019, η οποία επιδιώκει την προστασία των εργαζομένων με αυτές τις μορφές εργασίας, όχι όμως τη γενίκευσή τους.Η καθιέρωση των συμβάσεων αυτών είναι συνειδητή επιλογή του κ. Μητσοτάκη”.

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοθέτημα εξέφρασε με την χθεσινή του ομιλία ο Δημήτρης Κουτσούμπας λέγοντας πως “κάνετε νόμο το παρελθόν” αφού “επιβάλλετε τις εργασιακες σχέσεις που ίσχυαν 1,5 αιώνα πρίν”.

Είπε πως το νομοσχέδιο είναι “ήδη καταδικασμένο στην συνείδηση των εργαζομένων” τονίζοντας πως βασίζεται στην κατάργηση του 8ωρου ενώ “προχωράτε στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενους” και την “κατάργηση 5νθημερου σε επιχειρήσεις”. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι προβλέπεται η “απαραίτητη για την εργοδοσία ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης” αφού “αυτό που προστατεύετε είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους”.

Επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε χθές από το βήμα της Βουλής και ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως τόνισε “η αριστεία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αυτό το σχέδιο προϋποθέτει την ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων μαζί με τη συντριβή της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.

Σχετικά Άρθρα