Τελεσίγραφο για 15.000 πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από τους servicers – Αδιέξοδο για τους ευάλωτους δανειολήπτες
Με το φάσμα του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας τους βρίσκονται αντιμέτωποι οι ευάλωτοι δανειολήπτες καθώς όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ το news247, οι Servicers αποστέλλουν τελεσίγραφα. Υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι περί τις 15.000 οφειλέτες με μικρά εισοδήματα απειλούνται με το φάσμα του πλειστηριασμού σε περίπτωση που δεν επιλέξουν άμεσα κάποια από τις επιλογές ρύθμισης που έχει νομοθετήσει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ή προσφέρουν από μόνοι τους οι χρηματοδοτικοί φορείς.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι τους τελευταίους μήνες οι εταιρείες διαχείρισης προχώρησαν σε άτυπες ρυθμίσεις για τους μικρούς οφειλέτες με εμπορική αξία κατοικίας κάτω από 100.000 ευρώ. Παράλληλα, με επιστολές τους κάλεσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές του ή εφόσον είναι ευάλωτοι και πληρούν τα σχετικά κριτήρια να το δηλώσουν για να λάβουν την απαραίτητη προστασία.
Παρά τις συνεχείς οχλήσεις, τα αποτελέσματα δεν κρίνονται ικανοποιητικά από τους Servicers καθώς μόνο 40% των οφειλετών με μικρά ακίνητα ανταποκρίθηκαν θετικά και επέλεξαν μία λύση ρύθμισης που τους συμφέρει, ενώ το υπόλοιπα 60% αγνόησαν την σχετική πρόσκληση. Για αυτούς οι Servicers δηλώνουν πλέον κατηγορηματικά ότι ο κίνδυνος να χάσουν τον σπίτι τους σε πλειστηριασμό είναι κάτι παραπάνω από ορατός η σε διαφορετική περίπτωση τα ακίνητα αυτά θα καταλήξουν στον Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων του πτωχευτικού νόμου όταν αυτός λειτουργήσει τους επόμενους μήνες.
Η μέχρι σήμερα στάση των ευάλωτων δανειοληπτών ανησυχεί ιδιαίτερα τις Εταιρείες Διαχείρισης καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ελάχιστοι από αυτούς έχουν επιδιώξει να μπουν στο ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας μέχρι την λειτουργία του Φορέα Ακινήτων (πρόκειται ουσιαστικά για την λύση της κρατικής επιδότησης της δόσης του στεγαστικού δανείου), ενώ σε μόλις λίγες χιλιάδες ανέρχονται οι ευάλωτοι οφειλέτες (σε σύνολο 30.000 περίπου δυνητικά ωφελούμενων, σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις) που έχουν επιδιώξει να πάρουν το πρόγραμμα των τραπεζών για την επιδότηση του 50% της αύξησης της δόσης από την άνοδο των επιτοκίων.
«Όποιος δεν αρπάξει τώρα την ευκαιρία να ρυθμίσει την οφειλή του, αξιοποιώντας τις λύσεις που προσφέρονται έρχεται πλέον αντιμέτωπος με την προοπτική του πλειστηριασμού» διαμηνύουν οι Servicers και διευκρινίζουν ότι κανείς οφειλέτης δεν πρόκειται να έχει προστασία υπό την έννοια της ολικής άφεσης χρέους εκτός και εάν λάβει το πιστοποιητικό του ευάλωτου και ενταχθεί στο ενδιάμεσο καθεστώς και ακολούθως στον Φορέα Ακινήτων».
Την ίδια στιγμή στο φουλ ξαναμπαίνουν οι μηχανές των πλειστηριασμών μετά το διάλειμμα των καλοκαιρινών διακοπών και την περίοδο του Αυγούστου και το κλείσιμο το δικαστηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 24 Μαΐου του 2024, στην πλατφόρμα του eauction έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 13.031 πλειστηριασμοί και οι οποίοι αναρτήθηκαν μέχρι τις 4 Ιουλίου 2023. Μόνο για την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένοι 1.248 πλειστηριασμοί, οι οποίοι αναρτήθηκαν από τις 13 Ιανουαρίου 2023. Οι εφεξής πλειστηριασμοί θα αγγίξουν και τους ευάλωτους, οι οποίοι μέχρι σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς άτυπης ασυλίας, κάτι που θα παύσει να ισχύει μόλις αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα ειδοποιητήρια κατάσχεσης.
Στην κρητική που τους ασκείται οι Servicers απαντούν με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο του έτους ρυθμίστηκαν οφειλές ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,4 δισ. ευρώ αφορούν απαιτήσεις εκτός τραπεζικών ισολογισμών.
Την ίδια στιγμή ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη συναινετική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όχι μόνο προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης αλλά συνολικά (προς ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο κ.λπ.).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για τον Ιούλιο, από την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχουν ολοκληρωθεί 7.257 ρυθμίσεις οφειλών ύψους 2,65 δισ. ευρώ. Το ποσοστό εγκρισιμότητας από τους χρηματοδοτικούς φορείς αυξήθηκε περαιτέρω στο 76% με συνολικό ποσοστό διαγραφής χρεών ύψους 783 εκατ. ευρώ.
Πηγή: news247