Έβρος: Αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα; Ανεξέλεγκτη πάλι η κατάσταση με εκκενώσεις οικισμών – Συγκλονίζει η γιαγιά που έχασε το σπίτι της (vid)

 Έβρος: Αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα; Ανεξέλεγκτη πάλι η κατάσταση με εκκενώσεις οικισμών – Συγκλονίζει η γιαγιά που έχασε το σπίτι της (vid)

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά για 13η μέρα στον Έβρο μετά την ξαφνική μεγάλη αναζωπύρωση. Το μέτωπο της φωτιάς κινείται προς τα χωριά Γιαννούλη και Σιδηρώ, με τους ανέμους να αλλάζουν συνεχώς φορά. Το βράδυ στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Δαδιάς και του Σουφλίου, ώστε να παραμείνουν σε ετοιμότητα για εκκένωση.

Σύμφωνα με το e-evros, ένα ανησυχητικά μεγάλο πύρινο μέτωπο κατακαίει τον κεντρικό Έβρο κοντά στα χωριά Γιαννούλη και Σιδηρώ, στην περιοχή Αγίου Νεκταρίου Σουφλίου.

Παράλληλα, το evros-news αναφέρει ότι το μέτωπο αυξάνεται αντί να μειώνεται, μετά και την απόσυρση των εναέριων μέσων κατάσβεσης. Όπως σημειώνει, πέρασε από το Πεδίο Βολής της Γιαννούλης και βρίσκεται κοντά στον οικισμό που έχει εκκενωθεί. 

Σε κάθε περίπτωση, ο πύρινος εφιάλτης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, παρά τις πολύ ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης που βρίσκονται στον νομό εδώ και μέρες. Συνολικά 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, κάτοικοι σε διάφορες περιοχές καλούνται ξανά και ξανά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και επιχειρηματίες στην Αλεξανδρούπολης είδαν μείωση του τζίρου. Τεράστια (και πιθανώς μη αναστρέψιμη) η οικολογική καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς, όπου με τον τελευταίο απολογισμό από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, μέχρι προχθές είχαν γίνει στάχτη πάνω από 800.000 στρέμματα.

Στην περιοχή δημιουργούνται συνεχώς αντιπυρικές ζώνες, ωστόσο υπάρχουν πυκνοί καπνοί που εμποδίζουν το έργο της κατάσβεσης και κυρίως τα εναέρια μέσα. Οι καπνοί έχουν φτάσει ως τα χωριά του Διδυμοτείχου ενώ είναι ορατοί μέχρι την Ορεστιάδα.

Συνολικά στον Έβρο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 100 οχήματα. Από αέρος και μέχρι τη δύση του ηλίου, επιχειρούσαν εκ περιτροπής 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. 

«Πώς θα τα κάνω πάλι; Κούκλα το είχα το σπίτι». Με αυτά τα λόγια και με δάκρυα στα μάτια, περιγράφει στον τηλεοπτικό φακό η γιαγιά Ζωή, την καταστροφή που υπέστη η περιουσία της από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στον Έβρο.

Η ίδια περιγράφει τις δραματικές στιγμές από την εκκένωση του οικισμού της, καθώς και το τι αντίκρισε όταν επέστρεψε…

  • Αρκετά βελτιωμένη η κατάσταση με τη φωτιά στα Φάρσαλα, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης ανάμεσα στα σύνορα τριών περιοχών, της Μαγνησίας, Λάρισας και Στερεάς Ελλάδας και έκαιγε δάσος.  Στην περιοχή επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 5 πεζοπόρα τμήματα και υδροφόρες του δήμου.  

Σχετικά Άρθρα