Ουκρανία: Συνελήφθη γυναίκα που φέρεται να βοήθησε τους Ρώσους σε σχεδιαζόμενη επίθεση κατά του Ζελένσκι

 Ουκρανία: Συνελήφθη γυναίκα που φέρεται να βοήθησε τους Ρώσους σε σχεδιαζόμενη επίθεση κατά του Ζελένσκι

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας συνέλαβαν μία γυναίκα που φέρεται να βοήθησε ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ειδικότερα, η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε τη Δευτέρα (7/8) ότι συνέλαβε μία γυναίκα που κατηγορείται ότι βοήθησε τη Ρωσία στον σχεδιασμό μιας επίθεσης στον Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου της χώρας στο Μικολάιφ (νότια).

Σε ανακοίνωσή της, η SBU ανέφερε ότι συνέλαβε μία «πληροφοριοδότη της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας, η οποία συγκέντρωνε πληροφορίες για την προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου στην περιοχή του Μικολάιφ», κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, για μια «μαζική αεροπορική επίθεση».

Σύμφωνα με την υπηρεσία, η γυναίκα αυτή, που εργαζόταν σε αποθήκη στρατιωτικής βάσης, «προσπάθησε να εξακριβώσει την ώρα και τα μέρη που θα επισκεπτόταν ο αρχηγός του κράτους στην περιοχή».

Η SBU δημοσίευσε μια αλλοιωμένη φωτογραφία της γυναίκας, υπό σύλληψη από αξιωματικούς, μαζί με τηλεφωνικά μηνύματα και χειρόγραφες σημειώσεις για στρατιωτικές δραστηριότητες.

Η γυναίκα συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, ενώ προσπαθούσε να διαβιβάσει τις πληροφορίες στους Ρώσους

Ο Ζελένσκι δήλωσε με ανάρτηση στο Telegram ότι η SBU τον ενημέρωσε γι’ αυτήν την απόπειρα επίθεσης και ότι ενημερώνεται για τον «αγώνα κατά των προδοτών» στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε την περιοχή του Μικολάιφ τον Ιούνιο, μετά την ανατίναξη του φράγματος Νόβα Καχόβκα, η οποία προκάλεσε πλημμύρες σε μεγάλες περιοχές της νότιας Ουκρανίας, καθώς και στα τέλη Ιουλίου, μετά από πολύνεκρους βομβαρδισμούς.

Η SBU διευκρίνισε ότι έλαβε «πρόσθετα μέτρα ασφαλείας» για την επίσκεψη Ζελένσκι, αλλά δεν συνέλαβε αμέσως τη γυναίκα, «προκειμένου να λάβει νέες πληροφορίες για τους Ρώσους “χειριστές της” και τα καθήκοντα που της είχαν ανατεθεί».

Σύμφωνα με την SBU και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γυναίκα προσπάθησε να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τη θέση των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και των ουκρανικών αποθηκών πυρομαχικών, και στη συνέχεια συνελήφθη «επ’ αυτοφώρω», ενώ προσπαθούσε να διαβιβάσει τις πληροφορίες της στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Η γυναίκα κατηγορείται για μη εξουσιοδοτημένη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις όπλων και στρατευμάτων και βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή κάθειρξης έως και 12 ετών, δήλωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας.

Η ουκρανική δικαιοσύνη ανακοινώνει τακτικά τη σύλληψη ατόμων που ζουν στην Ουκρανία και κατηγορούνται για μεταφορά πληροφοριών προς βοήθεια του Ρωσικού Στρατού.

Σχετικά Άρθρα