Φωτιά στις τιμές των προϊόντων – Ειδικοί αναλύουν στο libre τι θα σημάνει η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία των σιτηρών
Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης μετά την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία των σιτηρών που εξασφάλιζε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας .Σε θρίλερ για γερά νεύρα καθίσταται η συμφωνία πλέον για τα ουκρανικά σιτηρά. Η απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν να βάλει να στοπ στη συμφωνία έχει αναζωπυρώσει φόβους για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, με πολλούς αναλυτές να περιγράφουν την κατάρρευση της πρωτοβουλίας ως αναπόφευκτη οπισθοδρόμηση και ισχυρό πλήγμα για τις αγορές.
Τα παζάρια της Μόσχας προκειμένου να αρθούν οι εις βάρος της κυρώσεις είχαν όπως ήταν φυσικό άμεσο αντίκτυπο στην αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά την ανακοίνωση του Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπου τύπου του Κρεμλίνου για την άρνηση της Ρωσίας να ανανεώσει τη συμφωνία άμεσα τα προθεσμιακά συμβόλαια του σιταριού έκαναν άλμα 3% στα 689,25 σεντς ανά μπουσέλ και εκφράζονται φόβοι ότι το ράλι στις τιμές θα συνεχίζεται όσο η Ρωσία μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας.
Τα ουκρανικά σιτηρά, τρέφουν περίπου 400 εκατ. άτομα παγκοσμίως, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Μια ενδεχόμενη κατάρρευσης της συμφωνίας και η μη εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, φέρνουν ορατό το ενδεχόμενο της πείνας σε πολλές χώρες ιδίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ την ίδια ώρα ενδέχεται να υπάρξει ένα νέο ράλι αυξήσεων στις τιμές των διατροφικών προϊόντων.
Η συμφωνία για τα σιτηρά σε συνδυασμό με τις διευκολύνσεις που παρείχε η Ε.Ε. βοήθησαν στη σταδιακή αποκλιμάκωση και σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων. Ενδεικτικά, μέχρι και τον Μάιο χάρη στη συμφωνία είχαν εξαχθεί 30 εκατ. τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων, ευνοώντας ιδίως τις φτωχότερες χώρες.
Η ανησυχία στο παγκόσμιο στερέωμα για νέα αύξηση τιμών μετά από ένα διάστημα αποκλιμάκωσης είναι έκδηλη από την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία . «Θα έχουμε σίγουρα νέα εκτίναξη» στις τιμές τροφίμων, είναι το σχόλιο του Maximo Torero, επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνή Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και συμπληρώνει ότι «Η διάρκεια αυτής της εκτίναξης θα εξαρτηθεί πολύ από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι αγορές».
Ο Παναγιώτης Πετράκης καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ εξηγεί στο libre ότι πρέπει να περιμένουμε τι μορφή θα πάρει όλη αυτή η υπόθεση.
Ο κ. Πετράκης αναφέρει ότι ”οι Ρώσοι μπορεί να εξήγγειλαν την αποχώρηση αλλά γίνονται παράλληλα συζητήσεις, προφανώς ζητάνε πράγματα οι Ρώσοι από τους Ευρωπαίους.”
Πάντως όπως επισημαίνει, ”αν τελικά οριστικοποιηθεί η απόφαση των Ρώσων να αποχωρήσουν από τη συμφωνία των Σιτηρών, θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις στις τιμές των σιτηρών και του καλαμποκιού με ευρύτερες επιπτώσεις στις τιμές άλλων προϊόντων.”
Από την άλλη καθησυχαστικός για την πορεία των πραγμάτων εμφανίζεται ο διεθνολόγος Θρασύβουλος Ευτυχίδης.
Ο κ. Ευτυχίδης τονίζει στο libre την εκτίμηση του ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις το επόμενο διάστημα.
” Η Δύση έχει προετοιμαστεί για μια τέτοια περίπτωση και έτσι υπάρχει επάρκεια στην αγορά”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ευτυχίδης στέκεται και στην σημαντική αύξηση των εισαγωγών από την Βραζιλία που έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος, αλλά εξίσου σημαντική η βελτίωση των υποδομών στα παραδουνάβια λιμάνια της Ουκρανίας ώστε να αυξηθούν οι ποσότητες των εξαγωγών.
Επισημαίνει ωστόσο, ότι ”τα χρηματιστήρια αντέδρασαν με κάποιο φόβο και είδαμε αυξήσεις σε προθεσμιακά συμβόλαια. Πιστεύω όμως ότι σύντομα θα απορροφηθούν και δεν θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις”.
Την ίδια ώρα πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ εξετάζει να κάνει ένα δώρο στη Μόσχα, τον διαχωρισμό μιας θυγατρικής από μια ρωσική τράπεζα που υπόκειται σε κυρώσεις κάτι που ενδεχομένως θα της επιτρέψει να επανασυνδεθεί με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό δίκτυο.
Σε αυτό ακριβώς στέκεται και ο κ. Ευτυχίδης αναφέροντας, ότι ”Θεωρώ ότι σύντομα θα έχουμε λύση καθώς έχουν ξεκινήσει ήδη ενέργειες από την Ε.Ε να επανασυνδέσει στο σύστημα Swift μια θυγατρική τράπεζα της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας. Η ιστορία αυτή δεν θα τραβήξει πάνω από 15 μέρες.”
Την ίδια ώρα με τον εφιάλτη νέου παγκόσμιου ράλι τιμών στα σιτηρά συνεχίζεται στη χώρα μας ο αυξημένος πληθωρισμός στα τρόφιμα (12,1%) και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα μετατρέποντας σε γολγοθά την καθημερινότητα ενός νοικοκυριού.
Η Παναγιώτα Καλαποθαράκου πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει στο libre, ” ότι παρατηρούμε ακόμα ανατιμήσεις, αυξήσεις δηλαδή που μπορεί να είναι μικρότερες από τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ανατιμήσεις σε γαλακτοκομικά, τυριά και ζωμαρικά.”
Και καταλήγει στο γεγονός ότι ”είναι ανησυχητική κατάσταση διότι ενώ υπάρχει αποπληθωρισμός στον γενικό δείκτη καταναλωτή, ωστόσο στα τρόφιμα διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μας προβληματίζει ότι υπάρχει αισχροκέρδεια και έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων”.