Δήμας στο libre: Πιστεύουμε στη φύλαξη των συνόρων και στη νόμιμη μετανάστευση, αλλά με κανόνες

 Δήμας στο libre: Πιστεύουμε στη φύλαξη των συνόρων και στη νόμιμη μετανάστευση, αλλά με κανόνες

«Πιστεύουμε στην φύλαξη των συνόρων και στη νόμιμη μετανάστευση, αλλά με κανόνες», δηλώνει ο Χρίστος Δήμας που εκλέγεται βουλευτής Κορινθίας συνεχώς από το 2012 με την ΝΔ. Όπως τονίζει ο ίδιος με αφορμή το νέο τραγικό ναυάγιο νότια της Πύλου «βασικός πυλώνας της πολιτικής της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι η βοήθεια σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη και όχι σε όσους βρήκαν τα απαραίτητα χρήματα για να πληρώσουν τους λαθροδιακινητές».

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για τις νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ εφόσον γίνει και πάλι κυβέρνηση, ενώ τέλος αναφέρεται στο έργο του για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και την ανάπτυξή τους μέσω του προγράμματος Elevate Greece.  

Συνέντευξη Χρόνης Διαμαντόπουλος

Κύριε Δήμα το προσφυγικό το ζούμε και πάλι στη χειρότερη διάστασή του. Όταν οι άνθρωποι συναντούν φράχτες περνούν από τη θάλασσα. Το αποτέλεσμα το είδαμε για άλλη μια φορά στην Πύλο. Πώς θα δοθεί λύση σ’ ένα ζήτημα σαν αυτό;

Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Εκφράζω με τη σειρά μου τη θλίψη μου για την άδικη απώλεια τόσων αθώων ψυχών. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες και οι επιχειρήσεις από τις ελληνικές αρχές και το λιμενικό για την διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.

  • Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, αναδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα που απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική λύση. Τα δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους πρέπει επιτέλους να βρουν την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει.

Εμείς πιστεύουμε στην φύλαξη των συνόρων και στη νόμιμη μετανάστευση, αλλά με κανόνες. Βασικός πυλώνας της πολιτικής της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι η βοήθεια σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη και όχι σε όσους βρήκαν τα απαραίτητα χρήματα για να πληρώσουν τους λαθροδιακινητές. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται επίσης συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης για την αντιμετώπιση των αιτίων της μετανάστευσης και των παράνομων αναχωρήσεων. Θα πρέπει να αντιμετωπίζει θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, όπου απαιτείται, με την παροχή ανθρωπιστικών visas όπως έκανε η Ελλάδα στην περίπτωση των 834 ευάλωτων γυναικών από το Αφγανιστάν το 2021 και να μην επιτρέπει στα κυκλώματα λαθροδιακινητών να επιλέγουν ποιος θα έρχεται στην Ευρώπη.

Τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση έχει λάβει δραστικά μέτρα για αντιμετώπιση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών. Οι αρχές ασφαλείας, σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς οργανισμούς καταπολεμούν τα κυκλώματα λαθροδιακινητών που δρουν εντός Ελλάδος και τα οποία υποστηρίζουν είτε παράνομες αφίξεις είτε παράνομες αναχωρήσεις. Ενώ, υπάρχει και αυστηρός πλέον έλεγχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που συνεργάζονται με τα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Η Ελλάδα επένδυσε τα τελευταία 4 χρόνια στο ανθρώπινο δυναμικό με προσλήψεις εκατοντάδων συνοριοφυλάκων αλλά και στις τεχνολογίες για την φύλαξη των συνόρων, όπως το project REACTION που χρησιμοποιεί καινοτόμους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης στα drones και με την ενίσχυση των συνεργασιών μας με τον FRONTEX και τα κράτη-μέλη.

Κύριε Δήμα, τι προσδοκά η ΝΔ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου; Να διαγράψουμε από τη μνήμη μας το δυστύχημα των Τεμπών, τις υποκλοπές; Όλα όσα έγιναν και δεν τιμούν την κυβέρνηση που ήσασταν μέλος της;

Το κεντρικό μήνυμα που στέλνουμε στους πολίτες, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου είναι πολύ συγκεκριμένο: Να συνεχίσουμε την πορεία προς τα εμπρός που ξεκινήσαμε μαζί πριν από 4 χρόνια και να χτίσουμε πάνω σε αυτό. Η επόμενη θητεία μας, θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Με περισσότερες επενδύσεις, ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, λιγότερους φόρους και όπως τόνισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προγραμματίζουμε να ανέλθει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950.

Δεν ισχυριζόμαστε πως τα κάναμε όλα τέλεια τα προηγούμενα 4 χρόνια, όμως οι πολίτες στις εκλογές του Μαΐου έστειλαν ένα πολύ καθαρό μήνυμα για το ποιόν εμπιστεύονται να πάει μπροστά τη χώρα. Θέλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Έχουμε παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο και κοστολογημένο σχέδιο για καλύτερους μισθούς, καλύτερες συντάξεις, καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στήριξη της οικογένειας και χαμηλότερους φόρους.

-Από τη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης ασχοληθήκατε με τη χαρτογράφηση  των νεοφυών επιχειρήσεων και τις πολιτικές στήριξής τους. Υπάρχει εξέλιξη σε αυτό το σχέδιο;

Από την αρχή της θητείας μας, θέσαμε τα θεμέλια για την ανάδειξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ λάβαμε καθοριστικά μέτρα για την υποστήριξη και την ενίσχυσή τους. Ιδρύσαμε το Elevate Greece, μέσω του οποίου οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν πλέον την Πολιτεία σύμμαχό τους.

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων Elevate Greece, θεσπίστηκαν στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις από Επενδυτικούς Αγγέλους (Angel Investors), ενώ δημιουργήθηκε και ένα ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο για δικαιώματα προαίρεσης (stock options) από μετόχους- ταλαντούχους εργαζομένους. Έτσι, παρατηρείται ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν ενισχυθεί από Επενδυτικούς Αγγέλους, οι επενδύσεις από τους οποίους διπλασιάστηκαν το 2022, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.  

  • Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Elevate Greece και στην ενίσχυση της ρευστότητας των μελών του, ως απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία του Covid-19, με δύο κύκλους χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ. Η χρηματοδότηση άγγιξε τα 60 εκατ. ευρώ, με την μορφή παροχής μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, σε 555 μέλη του μητρώου για κεφάλαιο κίνησης αθροιστικού ύψους έως 100.000€ ανά επιχείρηση.

Πρόσφατα, το Elevate Greece μετεξελίχθηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου, «Elevate Greece ΑΕ», προκειμένου να κατοχυρώσουμε ακόμα περισσότερα κίνητρα και ευκαιρίες σε επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες, ώστε να συνάψουν συνέργειες, να διεισδύουν σε ξένες αγορές, να ενισχύσουν την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά τους. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων νεοφυών επιχειρήσεων – μελών του Elevate Greece ολοένα και μεγαλώνει, και πλέον ξεπερνά τις 710, απασχολώντας συνολικά περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους.

-Μήπως τελικά τα πράγματα κινούνται πολύ αργά στην Ελλάδα; Είναι η γραφειοκρατία το εμπόδιο ή μήπως η σύγκρουση συμφερόντων ισχυρών επιχειρηματιών;

Αποτελεί κεντρικό μας μήνυμα και προτεραιότητα να προχωρήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα. Τα τελευταία 4 χρόνια έγιναν κομβικές τομές, θα έλεγα, στο θέμα της γραφειοκρατίας. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, κάναμε περισσότερο ψηφιακό το κράτος, πιο γρήγορο, πιο αποτελεσματικό, με περισσότερη διαφάνεια, φιλικότερο στους πολίτες, περιορίζοντας ταυτόχρονα σε πολύ μεγάλο βαθμό τις «ουρές» στο Δημόσιο.

Όσον αφορά τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα θα διαφωνήσω και θα θέσω δύο πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα, όπου η κυβέρνηση «συγκρούστηκε» στην ουσία για να στηρίξει την κοινωνία και τους πολίτες. Πρώτον, εν μέσω της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, προχώρησε στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, για να στηριχθεί η κοινωνία, κάτι που καμία κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει ποτέ και μάλιστα είδαμε ότι την ίδια τακτική ακολούθησαν αργότερα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιγράφοντας την τακτική της Ελλάδας και εκθειάζοντας την. Δεύτερον, σε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο, η Κυβέρνηση στην περίπτωση της Μυκόνου, έδειξε πως δεν νοείται να θεωρούν ορισμένοι τους εαυτούς τους υπεράνω του νόμου, όποιοι και να είναι αυτοί. Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα.

-Αν η ΝΔ είναι και πάλι κυβέρνηση, θα θέλατε να αναλάβετε τον ίδιο υπουργικό θώκο;

Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι να λάβουμε την ισχυρή εντολή των πολιτών στις 25 Ιουνίου, να σχηματιστεί μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση και να προχωρήσουμε ακόμα πιο σταθερά και τολμηρά μπροστά για την Ελλάδα. Η επιλογή των μελών της Κυβέρνησης, θα είναι στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 26 Ιουνίου. 

Σχετικά Άρθρα