Ανάλυση: Τα ηχηρά μηνύματα από την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο προκάλεσαν συναγερμό στο Μαξίμου

 Ανάλυση: Τα ηχηρά μηνύματα από την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο προκάλεσαν συναγερμό στο Μαξίμου

Με ηχηρά μηνύματα από το Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας επαναβεβαίωσε το συνδετικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπαϊκές διεργασίες προσέγγισης της Σοσιαλδημοκρατίας με την Αριστερά. Στην Αθήνα σήμαναν καμπανάκια για την «ψήφο εμπιστοσύνης» του Γερμανού Καγκελάριου στον πρώην Πρωθυπουργό με τη συνάντηση Τσίπρα – Σόλτς στην εμβληματική έδρα του SPD να γίνεται προμήνυμα αλλαγής στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός Καγκελάριος μπορεί στην πατρίδα του να μην έχει βρει ακόμη πρόσφορο έδαφος συνεννόησης με την γερμανική Αριστερά και το die linke, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έπαψε να εργάζεται για την ώσμωση σε πανευρωπαϊκό των προοδευτικών σχημάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκή Αριστεράς και μάλιστα κόμμα που έχει κυβερνήσει και αυτό τον καθιστά βασικό συνομιλητή των ευρωπαίων σοσιαλιστών.

  • Όμως η συνάντηση Τσίπρα – Σόλτς με τον δεύτερο να δημιουργεί χρόνο στο βαρύ πρόγραμμά του για να συναντήσει επι μια ώρα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύεται από τους στενούς του συνεργάτες και ως ένα προμήνυμα αλλαγής των συσχετισμών στην Ελλάδα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου.

Η υψηλού συμβολισμού συνάντηση, με τον γερμανικό Τύπο να δίνει μεγάλη βαρύτητα στο γεγονός, σην Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι έδωσε σάρκα και οστά στο σενάριο της προοδευτικής κυβέρνησης στις 21 Μαΐου, για την οποία ο Γερμανός Καγκελάριος είχε εκτενή ενημέρωση από τον Αλέξη Τσίπρα ξεδιπλώνοντας όλη τη βεντάλια του κυβερνητικού του προγράμματος – πρότασης συνεργασίας.

  • «Μαζί το 2018, εγώ ως πρωθυπουργός και εσύ ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, λύσαμε το πρόβλημα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, τώρα ήρθε η ώρα να λύσουμε και το μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους που εκτοξεύθηκε κατά 40 δις. τα τελευταία τέσσερα χρόνια». Με αυτή τη φράση ο πρώην Πρωθυπουργός ξεκλείδωσε την ατζέντα στην εμβληματική έδρα Βίλλυ Μπράντ του SPD.

Ο κ. Τσίπρας, επίσης, μίλησε για την ανάγκη να στηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, ζητώντας στοχευμένες γερμανικές επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και όχι μόνο στο real estate, προκειμένου να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

“Πανικός” στην Αθήνα

Τα καμπανάκια στο Μέγαρο Μαξίμου για τις κινήσεις Τσίπρα και το ενδιαφέρον των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη για τις θέσεις του, έχουν ηχήσει σε επίπεδο συναγερμού ήδη από την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριοόπως σημειώνουν από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

  • Στην Κουμουνδούρου βλέπουν έντονη ενόχληση και δυσφορία του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για το αποτέλεσμα του τετ α τετ Τσίπρα – Σολτς.

Το γεγονός δηλαδή ότι σε μια συγκυρία που καταβάλλεται μια συντονισμένη προσπάθεια επαναφοράς και εδραίωσης της ιδέας της τερατογένεσης ακριβώς για να στηριχτεί το αφήγημα της περιπέτειας με 4ο Μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται με σκληρό ευρωπαϊκό προφίλ δίπλα στο Γερμανό Καγκελάριο ο οποίος κάθε άλλο παρά μνημόνια και περιπέτειες φαίνεται ότι βλέπει στο πρόσωπό του.

Το κοντράστ

Ταυτόχρονα παρατηρούν, ότι τη στιγμή που οι Σόλτς και Τσίπρας συζητώντας για τα ζητήματα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα με επίκεντρο το predator, αναδεικνύεται και το χάσμα Μητσοτάκη από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα επέλεξε συνειδητά να εξαιρέσει πλέον από το Ορμπανικό πλαίσιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποδίδοντάς του ξεχωριστά χαρακτηριστικά που έχουν ως βασικό άξονα τη  εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων.

Όπως παρατηρούν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθούν να διαδραματίζουν το συνδετικό κρίκο Αριστεράς – Σοδιαλδημοκρατίας με το σχήμα Σολτς – Κοστα – Τσίπρα και την ίδια στιγμή να αναδεικνύουν τις μεγάλες αντιθέσεις με την ευρωπαϊκή Δεξιά των Μητσοτάκη – Βέμπερ – Μελόνι, δηλαδή της συμμαχίας Δεξιάς και Ακροδεξιάς.

Σχετικά Άρθρα