Στο μικροσκόπιο η συνέντευξη Μητσοτάκη: Εκλογές τον Μάιο χωρίς ακριβή ημερομηνία – Τι απάντησε αν σκέφθηκε να παραιτηθεί για τα Τέμπη

 Στο μικροσκόπιο η συνέντευξη Μητσοτάκη: Εκλογές τον Μάιο χωρίς ακριβή ημερομηνία – Τι απάντησε αν σκέφθηκε να παραιτηθεί για τα Τέμπη

Στην τελική ευθεία των εκλογών μπαίνει η κυβέρνηση και οι ανακοινώσεις για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου υπολογίζονται μετά το Πάσχα,  στα τέλη Απριλίου. Ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή του συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη ξεκαθάρισε πως οι κάλπες θα στηθούν στα τέλη Μαίου τόνισε πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ανάγκη αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες.

«Πιστεύω πως πρέπει να έχουμε αποφασιστικές κυβερνήσεις με συμπαγείς κοινοβουλευτική πλειοψηφία» δήλωσε και πρόσθεσε στη συνέχεια πως « προσπάθησα πραγματικά να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση, δυσαρεστώντας πολύ συχνά την παράταξη μου και στελέχη τα οποία περίμεναν να γίνουν υπουργοί».  

  • Αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών λέγοντας πως μπορεί να είναι ωραία η κουλτούρα της ευρύτερης συναίνεσης αλλά αυτό δεν δουλεύει αποτελεσματικά όταν πρέπει να ληφθούν γρήγορες αποφάσεις απο μια κυβέρνηση.

Ο ίδιος επισήμανε πως η πρώτη κάλπη θα δείξει το «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει την χώρα και η δεύτερη κάλπη θα δείξει το «πως» θα κυβερνηθεί η χώρα. Απέκλεισε το σενάριο της τρίτης εκλογικής αναμέτρηση λέγοντας πως «εκεί θα σεβαστώ την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

Παράλληλα κάλεσε όσους πιστεύουν πως μπορεί να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση απο την πρώτη κάλπη να συμφωνήσουν πριν τις εκλογές τους όρους κι όχι μετά τις εκλογές.  Μάλιστα υπενθύμισε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αρνηθεί δύο φορές να τον συναντήσει. 

Οι δημοσκοπήσεις και η αλλαγή…

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την τραγωδία των Τεμπών λέγοντας πως ήταν ένα «αναμενόμενο δημοσκοπικό χτύπημα».

Υπογράμμισε ωστόσο πως είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα ο ίδιος ως πρωθυπουργός να προηγείται απο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν είναι συνηθισμένο -τουλάχιστον στην ιστορία της μεταπολίτευσης- το κόμμα εξουσίας και ο Πρωθυπουργός να προηγείται έστω και με πιο μειωμένα νούμερα σε σχέση με το παρελθόν ενός αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος δεν είναι καινούργιος. Έχει υπάρξει Πρωθυπουργός. Αλλά αυτά αφορούν τις δημοσκοπήσεις. Σήμερα είναι έτσι, αύριο μπορεί να είναι αλλιώς…» δήλωσε αφήνοντας να εννοηθεί πως στο δρόμο προς τις κάλπες η ΝΔ μπορεί να επανασυσπειρώσει τους ψηφοφόρους που έχασε. 

Αναφερόμενος στο αίτημα των πολιτών για «αλλαγή» σημείωσε με νόημα πως δεν έχει «αυταπάτες» και πως ο ίδιος πρώτος τάσσεται υπερ της αλλαγής που θα πάει την χώρα ένα βήμα πιο μπροστά αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί. «Το αν μπορώ να πείσω τους πολίτες ότι εγώ είμαι ο κατάλληλος να κάνουμε αυτό το άλμα μαζί, αυτό θα το κρίνουν οι ίδιοι. Δεν θα το κρίνω εγώ. Εγώ θα κάνω την προσπάθειά μου» πρόσθεσε.

Η επόμενη ημέρα του δυστυχήματος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα γεγονότα της μοιρίας νύχτας λέγοντας πως ενημερώθηκε σχεδόν αμέσως για το δυστύχημα κι όλο το βράδυ ενημερώνονταν για τις εξελίξεις.

  • « Όταν πήγα την επόμενη μέρα, ήταν ίσως το πιο δύσκολο πράγμα το οποίο έχω κάνει. Ήταν μία αποκαλυπτική εικόνα και ήταν όλα -οι μυρωδιές, τα πρόσωπα των ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν μέσα στα συντρίμμια- ήταν πολύ, πολύ δύσκολη στιγμή για ‘μένα».

Στο ερώτημα του Στ. Θεοδωράκη για το αν σκέφτηκε να παραιτηθεί απάντησε «όχι» λέγοντας πως «δεν  έχω μάθει να τα παρατάω στις δυσκολίες και γιατί οι πολιτικοί τελικά κρίνονται από τον λαό όταν έρχεται η ώρα της κρίσης κι όταν υπάρχει ένα συνολικό ισοζύγιο».

Θα περάσει καιρός μέχρι να αισθανθούμε ξανά ασφαλείς… 

Το μεγαλύτερο μέρος της τηλεοπτικής συνέντευξης του πρωθυπουργού επικεντρώθηκε στην τραγωδία ο Τεμπών. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως «θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να αισθανθούμε πάλι ανέμελοι μπαίνοντας στο τρένο» υποστηρίζοντας πως το τραγικό δυστύχημα  «ήταν η στιγμή που η χώρα ήρθε αντιμέτωπη, με διαχρονικές αμαρτίες».

  • Σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας σημείωσε πως «έγιναν μια σειρά από ανθρώπινα λάθη, αλλά εάν τα πράγματα στα τρένα ήταν διαφορετικά, αν ενδεχομένως είχαμε διαφορετική εκπαίδευση, εάν είχαμε φροντίσει να ολοκληρώσουμε την περιβόητη σύμβαση 717, είναι πολύ πιθανό το ατύχημα αυτό να μην είχε συμβεί».

Συμπλήρωσε πως «όλοι θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια. Θα φροντίσω να πάρουμε ένα μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως, ακριβώς στο τι έγινε». Δεσμεύτηκε πως 

θα επαναδιαπραγματευθεί τη σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση με την Hellenic Train. 

Σχετικά Άρθρα