Μητσοτάκης: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την Στερεά Ελλάδα – “Πρωταθλήτρια της Ευρώπης η οικονομία μας”
Στην παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης για την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας επικεντρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κατά την εκδήλωση του περιφερειακού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων το μεσημέρι της Δευτέρας 27 Μαρτίου ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για 540 έργα με ένα συνολικό ύψος προϋπολογισμού 4,2 δισ., κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο διπλασιασμό των χρημάτων που παίρνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από το ΕΣΠΑ, καθώς από τα 196 εκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο φτάνει τώρα στα 426 εκατομμύρια ευρώ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάκαμψης το οποίο «έρχεται να στηρίξει τις επιλογές της περιφέρειας» όπως είπε.
Σε ό,τι αφορά τα έργα, μίλησε για τον αυτοκινητόδρομο κεντρικής Ελλάδας, τον γνωστό Ε65, τονίζοντας ότι «καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια για να ξεμπλοκάρει το συγκεκριμένο έργο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να προωθηθεί», στάθηκε ιδιαίτερα στο δρόμο Λαμίας – Άμφισσας που ανακοινώθηκε ότι ξεκινά το επόμενο διάστημα. Όπως υπογράμμισε, «πρόκειται για ένα δύσκολο και ακριβό έργο», ενώ παράλληλα στάθηκε και στις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το πρόγραμμα αναπτύσσεται στους εξής άξονες:
- Στον τομέα των οδικών συνδέσεων, μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργεί το νότιο τμήμα του άξονα Ε65, ενώ εξελίσσεται και το τμήμα Μπράλος – Άμφισσα της διαγώνιας αρτηρίας Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο. Με βάση, επίσης, το σχέδιο αναβάθμισης των σιδηροδρόμων, τα 122 χιλιόμετρα της υφιστάμενης μονής γραμμής Τιθορέα-Δομοκός θα αντικατασταθούν από διπλή διαδρομή. Έως τέλη φθινοπώρου θα έχει εγκατασταθεί Τηλεδιοίκηση και στα τμήματα του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας όπου το έργο έχει καθυστερήσει. Έτσι, η περιοχή μετατρέπεται σε μεταφορικό κόμβο ολόκληρης της χώρας.
- Στον αγροτικό κλάδο, ήδη κατασκευάζεται το αρδευτικό δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας και σχεδιάζονται τα φράγματα στο Μπουγάζι Δομοκού και στο Λιβάδι Αράχοβας. Παράλληλα, προχωρά η αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας και εξελίσσεται το σχέδιο «Εύβοια Μετά» για την αναγέννηση του βόρειου τμήματος του νησιού με 71 κοστολογημένα έργα, από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για τους ρητινοκαλλιεργητές και αναδασώσεις, μέχρι τις οδικές ενώσεις Ψαχνά-Στροφιλιά και Στροφιλιά-Ιστιαία και την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.
- Ταυτόχρονα, το φυσικό αέριο φτάνει στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, τη Θήβα, τους Δελφούς και το Καρπενήσι. Οι μεγάλες αναπλάσεις περιλαμβάνει την περιοχή που φιλοξενεί την πανελλήνια έκθεση Λαμίας, η οποία μετατρέπεται πλέον σε σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο το οποίο θα διοργανώνει mega events, πλαισιωμένο από κοιτίδα καινοτομίας και τεχνολογίας και θεματικό πάρκο. Την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα της Περιφέρειας σηματοδοτούν οι σημαντικές ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις που ήδη γίνονται, κυρίως στην Ενέργεια και τον Τουρισμό.
- Παράλληλα, ολοκληρώνονται κρίσιμες υποδομές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων. Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, με 282 κλίνες, είναι πλέον έτοιμο. Νέες φοιτητικές εστίες και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν στη Λαμία, μέσω ΣΔΙΤ. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων λύνεται με την ΜΕΑ και τον ΧΥΤΥ της πόλης. Παράλληλα, με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε πρώτη φάση θωρακίζονται οι Δελφοί από τα φυσικά φαινόμενα. Ώστε, στη συνέχεια, να προχωρήσει η μεθοδική αποκατάσταση των μνημείων του αρχαιολογικού τους χώρου.
Ειδικά για τη στήριξη της αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας ο φάκελος περιλαμβάνει έργα αποκατάστασης και πρόληψης ύψους 154,7 εκατομμυρίων ευρώ, ακόμα 157,1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επαγγελματικών ομάδων, κατοίκων και επιχειρηματικών σχημάτων που επλήγησαν από τη φωτιά και ευρύτερα στηρίζει το master plan για την ανασυγκρότηση του βόρειου τμήματος του νησιού.
Τις δράσεις για το αναπτυξιακό σχέδιο ανά πεδίο αρμοδιότητας παρουσίασαν, κατά σειρά, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος. Την παρουσίαση συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Προλόγησαν ο δήμαρχος Λαμιέων, Ευθύμιος Καραΐσκος, και ο οεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.
Έχουμε μία οικονομία που είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη – Δεν θα κουραστώ να το λέω
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην 5ωρη διαδικασία διαπραγματεύσεων το καλοκαίρι του 2020, όπου εξασφαλίστηκαν συγκεκριμένοι πόροι, τονίζοντας πως «μέσα από αυτούς υλοποιούνται προτάσεις της περιφέρειας και ουσιαστικά τα αρμόδια υπουργεία προσπαθούν με την διανομή των χρημάτων και την ένταξη των έργων να υπηρετήσουν μία ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα».
Μιλώντας για την οικονομία είπε πως «η ανάπτυξη εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας. Έχουμε όμως μία οικονομία, δεν θα κουραστώ να το λέω, που είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, με ανάπτυξη πρακτικά κοντά στο 6%, με τον μέσο όρο της ευρωζώνης να είναι λίγο παραπάνω από τρία. Αυτή την Ελλάδα παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού, γιατί το 2019 παραλάβαμε την Ελλάδα ουραγό».
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη βόρεια Εύβοια, λέγοντας πως ο οδικός άξονας αποτελεί το σημαντικότερο έργο υποδομής, το οποίο «θα βγάλει επιτέλους στη βόρεια Εύβοια από την απομόνωση και θα μπορέσει να της δώσει πραγματικά μία νέα προοπτική». Επίσης, αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις για τον τουρισμό και τις υπόλοιπες δράσεις στην ίδια περιοχή.
«Κάποτε είχα ρωτήσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ποια θεωρεί σαν την πιο σημαντική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει στη χώρα. Χωρίς δεύτερη σκέψη αναφέρθηκε στην οργάνωση για το περιβάλλον που πρέπει να προστατεύσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός
Τέλος, μίλησε και για τους υπόλοιπους τομείς, είτε σε αυτούς που έχουν σχέση με τον αθλητισμό με ιδιαίτερες αναφορές στο Ράλι Ακρόπολις, είτε στον τομέα της υγείας, όπως επίσης και στα θέματα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση.
Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Δημοτικό Θέατρο της Λαμίας το βράδυ της Δευτέρας (27/3) και όπως υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του «θα μιλήσω πιο αναλυτικά για τα πολιτικά ζητήματα του καιρού μας».