Τσίπρας: Αν θέλουμε πολιτική αλλαγή πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι είπε για Ανδρουλάκη και συνεργασίες

 Τσίπρας: Αν θέλουμε πολιτική αλλαγή πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι είπε για Ανδρουλάκη και συνεργασίες

Το μήνυμα ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές της απλής αναλογικής είναι πιο εφικτή από ποτέ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση που είχε με με τη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου στο πλαίσιο του διήμερου Συνεδρίου με τίτλο: «Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες – Πολιτικές» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

Ερωτηθείς για τις κρίση στις τράπεζες, ανέφερε ότι γίνεται κάτι που δεν είναι ηθικά ορθό και δίκαιο. Έχουν κέρδη λόγω των επιτοκίων, αλλά το μέσο νοικοκυριό απειλείται καθώς οι δόσεις έχουν εκτοξευθεί σε συνθήκες πληθωριστικής πίεσης, όπως εξήγησε, μιλώντας στη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Για τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για γενικευμένη αντίδραση στις επιλογές Μακρόν, που ακολουθεί μια οικονομική πολιτική που διευρύνει τις ανισότητες. Στη Γαλλία βλέπουμε μια αντίδραση που έχει παράδοση αγώνων και κατακτήσεων, πρόσθεσε.

τσιπρασ,

Εμείς καταφέραμε να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα το 2016, είπε αναφερόμενος στην Ελλάδα. Είχαμε προφανώς πολιτικό κόστος, αλλά αν στον πυρήνα της πολιτικής σου είναι η δικαιοσύνη, ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Οι μεταρρυθμίσεις, αν θέλουμε να γίνονται υπέρ των πολλών, έχουν ένα θετικό πρόσημο, είπε αναφερόμενος στο άρθρο του γαλλικού Le Point, που προ ημερών τον κατονόμαζε ως μεταρρυθμιστή.

Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις εκλογές θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας. Ακόμη κι είχα την επιλογή μιας αυτοδύναμης κυβέρνηση, θα διάλεγα μια κυβέρνηση συνεργασίας, σημείωσε, καθώς οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες. Υπενθύμισε δε, ότι η χρεοκοπία της χώρας, το 2009, ήρθε με αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, σημείωσε ότι βάζει μπροστά τα πρόσωπα και αναρωτήθηκε: Το πρόβλημα δεν είναι πολιτικές Μητσοτάκη; Εμείς βάζουμε μπροστά την αλλαγή πολιτικής και πρόσθεσε: Ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να μιλήσει.

Να αφήσουμε τη λαϊκή ετυμηγορία να εκφραστεί. Έχω τη βεβαιότητα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές το πολιτικό σκηνικό θα είναι διαφορετικό, σημείωσε για να προσθέσει: Δεν δίνω μεγάλη σημασία στις κορώνες που ακούγονται προεκλογικά, σημασία έχει πού θέλουμε να πάμε τη χώρα.

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, το κόμμα που κερδίζει έχει τον πρώτο λόγο. Αν θέλουμε πολιτική αλλαγή, πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτός που μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το κλειδί για να έχουμε προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη ημέρα.

Θα είναι μια περιπέτεια για τη χώρα εάν ο κ. Μητσοτάκης πάει σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις προκειμένου να πάρει αυτοδυναμία.

Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έγιναν από προοδευτικές κυβερνήσεις

Οι πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τόπο έχουν γίνει από προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και πήγαν τη χώρα μπροστά, σημείωσε. Αντιθέτως, η Δεξιά στον τόπο μας έχει βαφτίσει τις αντιμεταρρυθμίσεις ως «μεταρρυθμίσεις». Παράδειγμα ο νέος πτωχευτικός κώδικας ή αλλαγές Χατζηδάκη στα εργασιακά. Αυτά είναι αντιμεταρρυθμίσεις, τόνισε. Οι έννοιες Αριστερά και μεταρρυθμίσεις είναι συνυφασμένες, πρόσθεσε.

Η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις 6 προτεραιότητες που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη.

Εθνικό Σχέδιο Αναγέννησης και Ανάταξης. Ανασυγκρότηση του κράτος και στήριξη της κοινωνίας, τόνισε, μιλώντας για Δικαιοσύνη παντού. Χρειαζόμαστε περισσότερη Δημοκρατία, λιγότερο κομματικό κράτος και λογοδοσία. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να τα πετύχει.

tsipras_ena_anagnostopoyloy.jpg

Δύο μεγάλες τομές, είπε αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, είναι οι ενεργειακές κοινότητες και η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Στην Ευρώπη θεωρούμαι μεταρρυθμιστής, στην Ελλάδα ακραίος

Την εμφανή αντίθεση μεταξύ της στάσης μιας μεγάλης μερίδας των ελίτ ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρώπη σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά το συνέδριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ), και στο περιθώριο των έντονων λαϊκών αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού προγράμματος στη Γαλλία.

«Αιφνιδιάστηκα από ένα κεντρικό άρθρο του γαλλικού πολιτικού περιοδικού Le Point στο οποίο ο διευθυντής του έγραφε ”ποιος Τσίπρας θα μεταρρυθμίσει τη Γαλλία;”. Συνειδητοποίησα ότι έχω τη δυστυχία να με θεωρούν μεταρρυθμιστή στη Γαλλία, αλλά στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος της αστικής τάξης με θεωρεί ακραίο πολιτικό ακτιβιστή κι όχι μεταρρυθμιστή» είπε συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτοί που θίγονται σε θεωρούν ακτιβιστή όταν σε βλέπουν από το εξωτερικό και όταν δεν θίγονται τα συμφέροντά τους σε βλέπουν μεταρρυθμιστή», ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά Άρθρα