Leopard 2: Γιατί τα ζητάει επίμονα το Κίεβο, υπέρ και κατά – Το “φρένο” του Βερολίνου στο ΝΑΤΟ και οι υποσχέσεις των ΗΠΑ – Τι ακολουθεί

 Leopard 2: Γιατί τα ζητάει επίμονα το Κίεβο, υπέρ και κατά – Το “φρένο” του Βερολίνου στο ΝΑΤΟ και οι υποσχέσεις των ΗΠΑ – Τι ακολουθεί

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Το Βερολίνο δια του νέου υπουργού Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, έβαλε φρένο στις προσδοκίες για την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης, τύπου Leopard 2, στην Ουκρανία, που τα ζητά μετ’ επιτάσεως το Κίεβο, κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο Πιστόριους είπε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει ακόμη συμφωνήσει στο ουκρανικό αίτημα για τα Leopard 2. «Δεν μπορούμε όλοι να πούμε σήμερα πότε θα έρθει η απόφαση και πώς θα μοιάζει αυτή», είπε στους δημοσιογράφους. Ωστόσο, είπε ο Πιστόριους, έχει δώσει εντολή στον γερμανικό στρατό να «αξιολογήσει» πόσα και ποια Leopard θα μπορούσε να στείλει, ώστε η κυβέρνηση να «δράσει γρήγορα» μόλις ληφθεί η τελική απόφαση.

  • «Δεν διστάζουμε, απλώς ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά (…) Έχουμε την ευθύνη να σκεπτόμαστε προσεκτικά τις συνέπειες για όλα τα μέρη στη σύγκρουση», είπε ο Μπόρις Πιστόριους, που υποστήριξε ότι «εντύπωση» πως η Γερμανία μόνο αντιτίθεται στην παράδοση αρμάτων μάχης στο Κίεβο είναι «λανθασμένη».

«Πολλοί σύμμαχοι συμμερίζονται την άπoψη» του Βερολίνου, είπε ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος εκτίμησε πως «υπάρχουν ικανοί λόγοι να είναι υπέρ και ικανοί λόγοι να είναι κανείς κατά αυτών των παραδόσεων».

«Ήταν σαφές πως οι γνώμες δεν είναι τόσο ομοιόμορφες όσο η εντύπωση που δίνεται μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο Μπόρις Πιστόριους.

Το ΝΑΤΟ και οι υπουργοί Άμυνας περίπου 50 χωρών συνεδρίασαν στο Ραμστάιν για να συντονίσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Βασικό ζήτημα της συνόδου είναι τι θα πράξει η Γερμανία, η οποία δέχεται πιέσεις να επιτρέψει την αποστολή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2, τα οποία χρησιμοποιούνται από ένοπλες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. εκτιμούσε χθες ότι τελικά η Γερμανία ήταν πιθανό να εγκρίνει τις εξαγωγές Leopard.

  • Παρά την αρνητική εξέκιξη, ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Μάριους Μπλάζακ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι προσπάθειες των χωρών που προωθούν αυτήν την πρωτοβουλία θα στεφθούν τελικά από επιτυχία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι είναι «πεπεισμένος» πως οι σύμμαχοι θα καταφέρουν να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό για την παράδοση αυτών των αρμάτων στο Κίεβο.

«Η ελπίδα προέρχεται από το γεγονός ότι (…) οι υπουργοί Άμυνας 15 χωρών συναντηθήκαμε στο περιθώριο της σημερινής συνόδου και συζητήσαμε αυτό το θέμα», είπε ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας. Ο Μάριους Μπλάζακ πρόσθεσε ότι η χώρα του θα εφοδιάσει την Ουκρανία με επιπλέον άρματα Τ-72 σοβιετικής κατασκευής και ορισμένα οχήματα του πεζικού, χωρίς να προσδιορίσει τον τύπο τους. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, ώστε ο πόλεμος να μη διαχυθεί στο έδαφος του ΝΑΤΟ», τόνισε.

Και μπορεί από πλευρά ΕΕ ο Μπορέλ να είχε εκφράσει αισιδοξία, ωστόσο για το αποτέλεσμα της συνόδου είχε προϊδεάσει και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, που δήλωσε νωρίτερα στο Βερολίνο πως η παράδοση των Leopard στην Ουκρανία ουδέποτε εξαρτήθηκε από το αν θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μια παρόμοια κίνηση με τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, επίσης, έχει πει σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η χώρα του ούτε θα στείλει ούτε θα εξουσιοδοτήσει τη μεταφορά τανκς στην Ουκρανία μέχρι η Ουάσιγκτον να συμφωνήσει να δώσουν τα δικά της. Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να παραδώσουν το M1 Abrams, στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

  • Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, Αμερικανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν το αίτημα, σημειώνοντας ότι τα άρματα μάχης M1 Abrams τους θα ήταν πιο δύσκολο για τους Ουκρανούς να τα χειριστούν και να τα συντηρήσουν. Αντίθετα, οι ΗΠΑ θα στείλουν 100 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ως μέρος του τεράστιου πακέτου βοήθειας 2,5 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, ταξίδεψε κρυφά στο Κίεβο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο διαβεβαίωσε για τη βοήθεια, ενώ συζήτησαν και τους στρατιωτικούς στόχους για τους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας μέσω βιντεοκλήσης, και κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους να «επιταχύνουν» τις παραδόσεις όπλων και ζήτησε κυρίως άρματα μάχης. Όπως είπε, οι σύμμαχοι «δεν πρέπει να διαπραγματεύονται για τις διάφορες ποσότητες αρμάτων μάχης, αλλά να προχωρήσουν σε μια μείζονα προμήθεια που θα σταματήσει το κακό».

  • Σύμφωνα με τους NYT οι ηγέτες της Ουκρανίας και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού έχουν δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ρωσία φαίνεται να προετοιμάζεται για μια επίθεση στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης. Δεν είναι σαφές ότι η προμήθεια δυτικών αρμάτων μάχης, συμπεριλαμβανομένου του Leopard 2, θα έφτανε στο μέτωπο της μάχης αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή.

«Η Ουκρανία τα χρειάζεται το συντομότερο δυνατό και όλα δείχνουν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια μεγαλύτερη επίθεση την άνοιξη, οπότε ο χρόνος κυλάει πραγματικά», δήλωσε η κ. Alander.

Ακόμα και αν οι Ουκρανοί εκπαιδευτούν γρήγορα, αυτό θα μπορούσε να πάρει μήνες, και υπάρχουν ακόμα ερωτήματα σχετικά με το πόσα άρματα μάχης θα μπορούσαν να παρασχεθούν και σε ποιο επίπεδο θα μπορούσαν να συντηρηθούν.

Οι προμήθειες των Leopard 2 θα βοηθήσουν να αντισταθμιστεί η υπεροχή της Ρωσίας στη δύναμη πυρός του πυροβολικού, η οποία βοήθησε τη Μόσχα να καταλάβει δύο πόλεις στην επαρχία Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας το καλοκαίρι. Θα μπορούσαν να έχουν ιδιαίτερη αξία καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στον δεύτερο χρόνο του και η Ουκρανία προσπαθεί να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη και αναμένει μια ρωσική εαρινή επίθεση.

  • Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι το κύριο πλεονέκτημα του Leopard 2 ήταν η ποσότητα που θα μπορούσε να σταλεί στην Ουκρανία και η σχετική ευκολία επισκευής και εφοδιασμού.

«Τα Leopard βρίσκονται στην Ευρώπη, είναι εύκολο να φτάσουν στην Ουκρανία και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τα χρησιμοποιούν, οπότε είναι εύκολα διαθέσιμα», δήλωσε η Minna Alander, ερευνήτρια στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων. «Η εφοδιαστική και η συντήρηση θα ήταν ευκολότερη. Τα ανταλλακτικά και η τεχνογνωσία βρίσκονται εδώ στην Ευρώπη, οπότε η εκπαίδευση των Ουκρανών θα ήταν ευκολότερη».

Επιπλέον, επειδή πολλές ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν τα οχήματα, πολλά έθνη θα μπορούσαν να συνεισφέρουν είτε τα ίδια τα άρματα είτε ανταλλακτικά, εκπαιδευτική ικανότητα ή υλικοτεχνική υποστήριξη, δήλωσε η κ. Alander, ειδική σε θέματα ασφάλειας της Βόρειας Ευρώπης και γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.

  • Πάντως σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, η επανεξαγωγή αρμάτων γερμανικής κατασκευής χωρίς την άδεια του Βερολίνου θα ήταν παράνομη.

Τα συμβόλαια που υπογράφει μια χώρα για να προμηθευτεί όπλα από Γερμανούς κατασκευαστές ή γερμανικά στρατιωτικά αποθέματα απαιτούν να ζητήσει άδεια επανεξαγωγής από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε περίπτωση που επιθυμεί να στείλει τέτοια όπλα σε άλλη χώρα. (Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρόμοιες απαιτήσεις, όπως και άλλες χώρες, όπως η Ελβετία).

Σχετικά Άρθρα