Ματίνα Στέβις-N.Y Times: “Μίλησα με πολιτικό της Ν.Δ που ξέρει ότι τον παρακολουθούσαν, αλλά αρνείται να δώσει το κινητό του για έλεγχο για να μην αποκτήσει πλεονέκτημα η αντιπολίτευση”!
Με μια σειρά αναρτήσεών της στο Twitter (thread) η δημοσιογράφος των New York Times Ματίνα Στέβις Γκρίτνεφ, μία εκ των τριών βραβευμένων συντακτών της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας που δημοσίευσαν την έρευνα για τα κακόβουλα λογισμικά, περιγράφει την εμπειρία της από τις επαφές που είχε, στην Αθήνα, με πολιτικά πρόσωπα.
Το ρεπορτάζ που υπογράφουν τρεις βραβευμένοι και διακεκριμένοι διεθνώς για το έργο τους δημοσιογράφοι (η επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών για την ΕΕ, Ματίνα Στέβις Γκρίντνεφ, ο συντάκτης με έδρα στο Ισραήλ, Ρόνεν Μπέργκμαν και ο δύο φορές βραβευμένος με Πούλιτζερ ρεπόρτερ Μαρκ Μαζέτι) αποκαλύπτει την άμεση εμπλοκή της κυβέρνησης στις «χρυσές δουλειές» που έκανε η Intellexa, με έδρα την Ελλάδα, για την εμπορία του Predator σε τρίτες χώρες. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ με τίτλο «Πώς η παγκόσμια βιομηχανία παρακολουθήσεων ξέφυγε εκτός ελέγχου», η κυβέρνηση αδειοδοτούσε την εταιρεία του Ισραηλινού Ταλ Ντίλαν να πουλάει το παράνομο κακόβουλο λογισμικό σε χώρες με καταπιεστικά και αυταρχικά καθεστώτα όπως η Μαδαγασκάρη. Πώληση επιχειρήθηκε επίσης να γίνει και στην Ουκρανία, όμως το Κίεβο αρνήθηκε αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Εντυπωσιάζει, ωστόσο, η αποκάλυψη της Στέβις ότι πολιτικός της Ν.Δ της επιβεβαίωσε πως γνωρίζει ότι έχει γίνει στόχος παρακολούθησης, ωστόσο είπε πως αποφεύγει να δώσει το κινητό του τηλέφωνο για την σχετική έρευνα επειδή είναι βέβαιος πως θα επιβεβαιωθεί και αυτό θα δώσει …πόντους στην αξιωματική αντιπολίτευση!
“Μίλησα με 7 άτομα που επιβεβαίωσαν ότι είχαν χακαριστεί. Δεν τους συμπεριλάβαμε γιατί αρνήθηκαν να κάνουν έλεγχο στα τηλέφωνά τους. Έπρεπε να έχουμε αποδείξεις. Προτίμησαν να μην το κάνουν.”, λέει η Στέβις.
Γράφει συγκεκριμένα:
- Αν δεν υπήρχε η κατάχρηση του Predator στην Ελλάδα και η αδυσώπητη αναζήτηση της αλήθειας από Έλληνες δημοσιογράφους και θύματα hacking, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα.
Είναι αυτή η προσπάθεια που μας οδήγησε να καταλάβουμε πώς η Ελλάδα επέτρεψε στο Predator να ανέβει (λειτουργήσει) εντός και εκτός των συνόρων της
Όταν πρόκειται για το Predator, η έρευνά μας αποκαλύπτει 2 νέα πράγματα:
- Οι ελληνικές αρχές προχωρούν στο αρχείο σχετικά με την αδειοδότηση εξαγωγής της Intellexa.
- Λάβαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση πωλήσεων, η οποία δίνει στους αναγνώστες μας μια πλήρη αίσθηση του τρόπου λειτουργίας του Predator και του κόστους του
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι το Predator είναι ένα προϊόν εξ ολοκλήρου ΕΕ!
Η Intellexa όχι μόνο έχει συσταθεί στην Ελλάδα και πραγματοποιεί πωλήσεις από εκεί, αλλά διοχετεύει επίσης τα έσοδα μέσω μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου στην Ιρλανδία. Οι ελληνικές και ιρλανδικές αρχές δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον να ελέγξουν τις δραστηριότητές της.
Ένα βασικό πρόβλημα που είχα αναφέροντας αυτό από την Ελλάδα ήταν ότι κανένα νέο θύματα Predator δεν ήθελε να μιλήσει.
Μίλησα με 7 άτομα που επιβεβαίωσαν ότι είχαν χακαριστεί. Δεν τους συμπεριλάβαμε γιατί αρνήθηκαν να κάνουν έλεγχο (forencic) στα τηλέφωνά τους. Έπρεπε να έχουμε αποδείξεις. Προτίμησαν να μην το κάνουν.
Ένα θύμα του Έλληνα Predator, ένα άτομο στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (κυβερνών συντηρητικό κόμμα) μου είπε.
Ξέρω ότι με χάκαραν. Ξέρω τι ενοχλητικά πράγματα είναι στο τηλέφωνό μου. Πώς μπορώ να μιλήσω;
Ανησυχώ επίσης αν μιλήσω ανοιχτά, η αντιπολίτευση θα έχει πλεονέκτημα.
Αυτό εξηγεί την ανατριχιαστική επίδραση που μπορεί να έχει σε μια κοινωνία η ανεξέλεγκτη χρήση spyware.
Τα θύματα δεν μιλούν ανοιχτά επειδή φοβούνται τους συμβιβασμούς που αποκτήθηκαν από εκείνους που κάνουν την κατασκοπεία.
Στην Ελλάδα, η πόλωση σημαίνει ότι οι θιγόμενοι ανησυχούν για την ενίσχυση του κόμματος της αντιπολίτευσης που απεχθάνονται.