Επιβεβαιώνει ο Βαρβιτσιώτης την εξαγωγή του Pretador στο Σουδάν- “Δεν επηρέασε την εμφύλια διαμάχη”- Έρευνα της Κομισιόν ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

 Επιβεβαιώνει ο Βαρβιτσιώτης την εξαγωγή του Pretador στο Σουδάν- “Δεν επηρέασε την εμφύλια διαμάχη”- Έρευνα της Κομισιόν ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας στον Realfm (στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επιβεβαίωσε πως έχει γίνει εξαγωγή του κακόβουλου λογισμικού Pretador από την Ελλάδα στο Σουδάν, γεγονός που έρχεται ως απάντηση στα ερωτήματα που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δημιουργεί νέα δεδομένα στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκινά η Κομισιόν για την πώληση του συστήματος υποκλοπών σε αφρικανικά κράτη.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε, ωστόσο, πως η εξαγωγή αυτή δεν επηρέασε την έκβαση του εμφυλίου πολέμου που είναι σε εξέλιξη, την ώρα, μάλιστα, που στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές της χώρας είναι εγκλωβισμένοι 150 Έλληνες, μαζί με εκατοντάδες αλλους Ευρωπαίους πολίτες.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για ενδεχόμενη εξαγωγή του Predator στο Σουδάν, ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε: «προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γεννήσει θέματα που δεν υπάρχουν. Η άδεια εξαγωγής που δόθηκε στο Predator και στο Σουδάν δεν έχει καμία σχέση με τον εμφύλιο. Ο εμφύλιος δεν προκλήθηκε απ’ αυτό» και διευκρίνισε πως «απ’ ότι είναι σε γνώση μου από τον Τύπο, διότι δεν είμαι και αρμόδιος να υπογράφω τέτοιου είδους αποφάσεις, απ’ αυτά που έχουν ήδη φανεί στον Τύπο φαίνεται ότι έχει υπάρξει εξαγωγή στο Σουδάν».

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάρτηση-ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργου Κατρούγκαλου:

Μετά τη σημερινή επιβεβαίωση του κ. Βαρβιτσιώτη, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει:

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα από ανακοίνωσή του, καθώς κάνει λόγο για παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, σχετικά με την εξαγωγή του Predator στο Σουδάν. “Όταν πριν δύο ημέρες θέσαμε δημοσίως το ερώτημα αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε άδεια εξαγωγής του Predator στο Σουδάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι επικαλούμαστε θεωρίες συνωμοσίας.

Σήμερα που ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτης επιβεβαίωσε την εξαγωγή του Predator στο Σουδάν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δύο επιλογές: Ή θα βγάλει συνωμοσιολόγο και τον κ. Βαρβιτσιώτη ή θα παραδεχτεί ο κ. Οικονόμου ότι είπε ψέματα.

Τα μισόλογα ότι ναι μεν έγινε εξαγωγή του Predator στο Σουδάν, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την αξιοποίηση του κακόβουλου λογισμικού από την πολιτοφυλακή RSF δεν πείθουν κανέναν.

Η σημερινή παραδοχή Βαρβιτσιώτη επιβεβαιώνει επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρατάει κρυφό το πόρισμα της σχετικής ΕΔΕ για να προστατέψει τον κ. Σμυρλή που έδωσε την άδεια εξαγωγής.

Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκούνταν μόνο στο να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφους και την ηγεσία του στρατού. Έφτασε στο σημείο να μετατρέψει την χώρα σε επιχειρηματικό εφαλτήριο για την εξαγωγή μιας τόσο επικίνδυνης τεχνολογίας και να εμπλέξει εμμέσως την Ελλάδα σε έναν εμφύλιο με εκατοντάδες νεκρούς και με Έλληνες μεταξύ των εγκλωβισμένων.

Αλήθεια, τι άλλο πρέπει να συμβεί για να παρέμβει ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου;”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η έρευνα της Κομισιόν

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ζητούν από χθες να μάθουν αν δόθηκε άδεια εξαγωγής του Predator στο Σουδάν – κι αν, έστω έμμεσα, όπως λένε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέπλεξε τη χώρα στον εμφύλιο στο Σουδάν. Σημειώνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της σχετικής ΕΔΕ που διεξήχθη μετά την αποκάλυψη για εξαγωγή του σε αφρικανικά κράτη, όπως στην Μαγαδασκάρη. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., «όσο καθυστερούν οι απαντήσεις τόσο μεγαλώνουν οι βεβαιότητες ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκούνταν μόνο στο να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφους και την ηγεσία του στρατού, αλλά έκανε τη χώρα επιχειρηματικό εφαλτήριο για την εξαγωγή μιας επικίνδυνης τεχνολογίας».

Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με την αποκάλυψη των NY Times περί εξαγωγής του Predator σε αφρικανικές χώρες με άδεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Κομισιόν εάν έχει απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στο αίτημα της για παροχή διευκρινίσεων, αλλά και το εάν έχει κοινοποιηθεί στην Επιτροπή το πόρισμα της ΕΔΕ που έλαβε χώρα για τη διερεύνηση των αποκαλύψεων για την άδεια εξαγωγής του Predator και το οποίο αρνείται να δημοσιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, ρωτούν αν και με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβάλλει στην πλήρη διερεύνηση των αποκαλύψεων περί παράνομων εξαγωγών του Predator από την Ελλάδα.

Η ΕΔΕ

Ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου 2022 ο αρμόδιος υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης είχε διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) ώστε να διαλευκανθεί αν οι άδειες εξαγωγής για τα προϊόντα της Intellexa S.A. ήταν σύννομες, αν τηρήθηκαν οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί κανόνες εξαγωγής του λογισμικού. Υπεύθυνος για το θέμα ήταν ο τότε γενικός γραμματέας Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος σχεδόν αμέσως φρόντισε να παραιτηθεί για να ασχοληθεί, όπως είπε, με τον προεκλογικό αγώνα της Ν.Δ.

Υποτίθεται πως το πόρισμα της ΕΔΕ θα ήταν έτοιμο πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά πέρασε και το Πάσχα και δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Από τον Δεκέμβριο του 2022 επιβεβαιώθηκε ότι η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών είχε δώσει έναν χρόνο νωρίτερα άδειες εξαγωγής για προϊόντα «διττής χρήσης» της εταιρείας Intellexa S.A. στη Μαγαδασκάρη και σε ακόμα δύο χώρες, μία στην Ανατολική και μία στη Νοτιοανατολική Αφρική. Το υπουργείο Εξωτερικών ενεπλάκη στην υπόθεση επειδή το προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για προϊόντα «διττής χρήσης» (dual use), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για εμπορικούς, και για «κακόβουλους» σκοπούς. Εν προκειμένω, το Predator μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους παρακολούθηση – μεταξύ άλλων, θα ήταν χρήσιμο σε μια σύρραξη μεταξύ πολέμαρχων και στο άμοιρο Σουδάν.

Σχετικά Άρθρα