Πετρέλαιο: Έκλεισε σε τιμές προ ουκρανικής κρίσης – Kάτω από 80 δολάρια το βαρέλι
Οι τιμές μειώθηκαν κατά περισσότερο από 1% για τρεις συνεχόμενες συνεδρίες, εγκαταλείποντας τα περισσότερα από τα κέρδη τους για το έτος.
Οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ υποχώρησαν στις φρενήρεις διαπραγματεύσεις την Τρίτη στα χαμηλότερα επίπεδα διακανονισμού τους φέτος, με το Brent να κλείνει κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για δεύτερη φορά το 2022, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν την ασταθή αγορά σε μια αβέβαιη οικονομία.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 3,33 δολ. ή 4%, φθάνοντας στα 79,35 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI υποχώρησαν 2,68 δολάρια ή 3,5% στα 74,25 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο διακανονισμό τους φέτος.
Οι τιμές μειώθηκαν κατά περισσότερο από 1% για τρεις συνεχόμενες συνεδρίες, εγκαταλείποντας τα περισσότερα από τα κέρδη τους για το έτος. Μια σειρά από ειδήσεις έχει εκνευρίσει τους επενδυτές παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και μια από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών.
«Έχουν περάσει τρεις μέρες – με τον ΟΠΕΚ+ να αποφασίζει να μην μειώσει περαιτέρω την παραγωγή την Κυριακή, την απρόσκοπτη έναρξη του ανώτατου ορίου τιμών και τις κυρώσεις στη Ρωσία χθες και μια καταστροφή στις αγορές μετοχών σήμερα, οι κερδοσκόποι πετρελαίου χρεώνουν τις εξόδους εν μέσω φυγής από περιουσιακά στοιχεία κινδύνου», δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler.
Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών στην Κίνα έχει φτάσει σε χαμηλό έξι μηνών και οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν επιβραδυνθεί λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας και των αυξανόμενων επιτοκίων. Οι δείκτες αναφοράς της Wall Street υποχώρησαν επίσης την Τρίτη λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την κατεύθυνση των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve και της περαιτέρω συζήτησης για μια επικείμενη ύφεση.
Η πτώση της Τρίτης ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τιμών του Brent από τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι οποίες διαπραγματεύονται σε εύρος 62 δολαρίων φέτος – τη μεγαλύτερη ταλάντωσή τους σε ένα μόνο έτος από την οικονομική κατάρρευση του 2008.
«Θα μπορούσαμε να δούμε το WTI των 60 δολαρίων το βαρέλι όπως πάνε τα πράγματα», δήλωσε ο Eli Tesfaye, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην RJO Futures. «Νομίζω ότι τα $80 θα είναι το νέο υψηλό και θα εκπλαγώ πολύ να δω κάτι υψηλότερο από αυτό».
Η αγορά πετρελαίου έχει επίσης παραβλέψει σε μεγάλο βαθμό τις απειλές για την προσφορά, όπως αυτή από το ανώτατο όριο τιμής της G7 των 60 δολαρίων στις ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές αργού πετρελαίου, κάτι που είναι πιθανό να κάνει τη χώρα να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε όποιον υπογράψει το ανώτατο όριο τιμών. Η παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνώματος φυσικού αερίου της Ρωσίας τον Ιανουάριο-Νοέμβριο αυξήθηκε 2,2% από πέρυσι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak, ο οποίος αναμένει ελαφρά μείωση της παραγωγής μετά τις τελευταίες κυρώσεις.
Στην Κίνα, περισσότερες πόλεις χαλαρώνουν τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID-19, προκαλώντας προσδοκίες για αυξημένη ζήτηση στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, αν και αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει την αιμορραγία στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου.
«Οι αγορές πετρελαίου πιθανότατα θα παραμείνουν ασταθείς στο εγγύς μέλλον, λόγω των πρωτοσέλιδων του COVID στην Κίνα και των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.
Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ προβλέπεται να έχουν παρουσιάσει μείωση την περασμένη εβδομάδα, εν αναμονή της εβδομαδιαίας έκθεσης του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.