Έξαρση ιώσεων, γρίπης, κοροναϊού – “Γεμίζουν” τα παιδιατρικά νοσοκομεία, συναγερμός από ελλείψεις αντιϊκών φαρμάκων

 Έξαρση ιώσεων, γρίπης, κοροναϊού – “Γεμίζουν” τα παιδιατρικά νοσοκομεία, συναγερμός από ελλείψεις αντιϊκών φαρμάκων

Η συνύπαρξη των τεσσάρων ιών που κυκλοφορούν (κορονοϊός, γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV και κοκκύτης) έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο, ακόμη και με ήπια συμπτώματα, με αποτέλεσμα τα παιδιατρικά θα γεμίζουν.

Βέβαια στις περισσότερες εκ των περιπτώσεων μετά τις οδηγίες των γιατρών επιστρέφουν στο σπίτι.

Στην περίπτωση που ο πυρετός παραμένει υψηλός για περισσότερες από τρεις ημέρες ή το παιδί εκδηλώσει δύσπνοια, τότε θα πρέπει να μεταβούν άμεσα σε νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή, την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η έλλειψη παιδιατρικών αντιικών για τη γρίπη, τα οποία έχουν μικρότερη συγκέντρωση δραστικής ουσίας στη σύστασή τους.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γονείς για παιδιά που δεν νοσηλεύονται και πάντα με την υπόδειξη του παιδιάτρου τους, είναι να αναζητήσουν φαρμακείο που μπορεί να ζυγίσει την ενδεδειγμένη ποσότητα σκόνης και να δώσει προς χορήγηση την ενδεικνυόμενη δοσολογία.

Επίσης, σε κάποια φαρμακεία της Αττικής, υπάρχουν παιδιατρικά αντιικά, αλλά είναι λιγοστά.

Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς γνωρίζουν ότι το παιδί τους έχει γρίπη, καθώς του έχουν κάνει το νέο, διπλο self test κορονοϊού και γρίπης, που κυκλοφορεί στα φαρμακεία.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και θα δοκιμάσουν τις αντοχές μας.

  • Γρίπη, η «κυκλοφορία» της οποίας συνήθως ξεκινάει προς τα τέλη Δεκεμβρίου, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV και αδενοϊοί, που «θερίζουν» ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου τα παιδιά μικρότερων ηλικιών και κατ’ επέκταση όλη την οικογένεια, αλλά και τα κρούσματα κοροναιού.

Επιστήμονες συστήνουν στους γονείς να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στα παιδιά τους και ιδιαίτερα στα πιο ευπαθή ή σε όσα έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες.

Όσον αφορά στη χρήση μάσκας, ως μέσο περιορισμού της διασποράς των ιών, αναφέρουν πώς μετά από τόσο καιρό που φορούσαν τα παιδιά μάσκα είναι πολύ δύσκολο να την επιβάλεις ξανά. Αναγνωρίζουν ότι είναι ένα μέσο που κάνει αναχαίτιση της μετάδοσης αλλά δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί στην παρούσα φάση. Ωστόσο, αν ένα παιδί βήχει και πρέπει να πάει οπωσδήποτε στο σχολείο θα μπορούσε να βάλει μια μάσκα.

  • Η αιτία γι’ αυτή την πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της περιόδου αύξηση των ιώσεων δεν έχει διευκρινιστεί, με τους ειδικούς να πιθανολογούν ότι τα περιοριστικά μέτρα των δύο προηγούμενων ετών της πανδημίας δεν έδωσαν χώρο στις ιώσεις να κυκλοφορήσουν, με αποτέλεσμα φέτος που οι ρυθμοί της ζωής έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, ο πληθυσμός να μην έχει ανοσία και η μετάδοση να είναι ευκολότερη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κάθε παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου θα πρέπει να εμβολιαστεί έναντι της γρίπης. Επίσης, παιδί πολύ μικρής ηλικίας που νοσεί από τη γρίπη και έχει σοβαρά συμπτώματα μπορεί να αρχίσει αντιιική θεραπεία. Οι γονείς πρέπει να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τον παιδίατρο σε περίπτωση ίωσης και ειδικά όταν αυτή δεν εξελίσσεται ομαλά. Κριτήρια είναι η καλή γενική κατάσταση του παιδιού σε κατάσταση απυρεξίας. Εάν ένα παιδί παρουσιάσει επιπλοκή από το αναπνευστικό, οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευτούν παιδίατρο για την κατάλληλη αγωγή. Αντιβιοτικά δίνονται μόνο σε ελάχιστες επιλεγμένες περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει τεκμηριωμένη βακτηριακή λοίμωξη και κατόπιν συμβουλής του παιδιάτρου.

Σχετικά Άρθρα