Ειδικό Δικαστήριο: Βαξεβάνης κατά των εισαγγελέων Ράικου-Τσατάνη – Όσα κατέθεσε
Συνέχισε για δεύτερη μέρα την κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος είναι μάρτυρας στη δίκη, με κατηγορούμενους τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Ο δημοσιογράφος, αναφέρθηκε εκ νέου στην Εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατάνη σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και κυρίως στην αναφορά της πρώην ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα, που έκανε λόγο, για τα έγγραφα στην υπόθεση του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, που είχε ξεχάσει να στείλει η τότε Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου.
Ο κ. Βαξεβάνης χαρακτήρισε «άλμα λογικής της κ. Ράικου, το ότι, απέδωσε στον κ. Παπαγγελόπουλο, τη διαρροή στο Documento της αναφοράς της ανακρίτριας κ. Ζαμανίκα και υπερπήδησε το γεγονός, να διέρρευσε από οποιονδήποτε άλλον στην Ευελπίδων».
- Πρόεδρος (Βασιλική Ηλιοπούλου): Υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι που περνάνε από ανακριτικά γραφεία;
- Βαξεβάνης: Συλλέγουμε πληροφορίες από όπου μπορούμε. Ουδέποτε έχω επικοινωνήσει, ούτε με την κ. Ράικου ούτε με την κ. Τσατάνη. Για παράδειγμα την Παρασκευή βρήκαμε το όνομα του κ. Μπαρδάκη στη λίστα παρακολουθούμενων.
Ο δημοσιογράφος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι, είχε πάει ποτέ στο γραφείο του πρώην υπουργού.
Και συμπλήρωσε:
«Αυτό που συνέβη με την κ. Ζαμανίκα έχει συμβεί και με άλλη ανακρίτρια την κ. Μπράτη. Kαι πάλι η Εισαγγελία της Διαφθοράς ξέχασε να στείλει ένα σημαντικό έγγραφο με το οποίο φαινόταν ιδιοκτήτης offshore εταιρείας ο Λιακουνάκος. Έχουμε λοιπόν δύο περιστατικά, που φαίνεται ότι η κ. Ράικου δεν έκανε καλά τη δουλειά της.
Ο κ. Βαξεβάνης αναφέρθηκε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Novartis και ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα Exactly και τόνισε ότι, «ο σύζυγος της κ. Ράικου (σ.σ γιατρός) εντοπίστηκε, να λαμβάνει εμβάσματα για το φάρμακο Diovan το οποίο εντάσσοταν στο πρόγραμμα Exactly.
Ενώ συμπλήρωσε:
«H κ. Ράικου κατηγόρησε ανθρώπους που την ήλεγχαν»!
Ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρθηκε επίσης και στο εναντίον του κατηγορητήριο, για εμπλοκή στην δήθεν σκευωρία της Νοvartis, για το οποίο απηλλάγη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμα, που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο.
«Τελικά είναι μια σκευωρία ή μια συνωμοσία απέναντι σε αυτούς που αποκάλυψαν ότι ανακάλυψαν αναρωτήθηκε ο κ. Βαξεβάνης;»
Στη συνέχεια της κατάθεσης του αναφέρθηκε στην υπόθεση Βγενόπουλου και στο Βατοπέδι:
«Το 2012 στο περιοδικό Hot Doc είχαμε δημοσιεύσει και αποκαλύψει με στοιχεία, έγγραφα κτλ. ότι ο Βγενόπουλος είχε αποκτήσει μία Τράπεζα στην Κύπρο. Ο κ. Βγενόπουλος δανειοδοτούσε offshore δικών του εταιρειών και πήγαιναν και έκαναν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη MIG. Για να το κάνει αυτό χρημάτισε τον κεντρικό τραπεζίτη τον κ. Χριστοδούλου, προκειμένου να μην γίνουν αυτοί οι συστημικοί έλεγχοι και να μην φανεί ότι υποψήφιοι επενδυτές ήταν το ίδιο πρόσωπο.
- Πρόεδρος: Εσείς από πότε ασχολείστε με αυτό το σκάνδαλο;
- Βαξεβάνης: Από το 2008. Ο Βγενόπουλος χορήγησε δάνεια 145 εκατ. ευρώ σε δύο offshore εταιρείες, που είχε η Μονή Βατοπεδίου. Με αυτά το Βατοπέδι αγόρασε ακίνητα, που είχαν ανταλλαχθεί με ακίνητα του Δημοσίου αλλά και μετοχές του ΟΤΕ.
- Πρόεδρος: Ο Παπαγγελόπουλος ανέλαβε το 2015
- Βαξεβάνης: Ναι σωστά.
Και συνέχισε:
«Πως αρχειοθέτησε ένα τόσο καραμπινάτο σκάνδαλο η κ. Τσατάνη; Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο έφερε διάταξη αρχειοθέτησης ο Βγενόπουλος. Η διάταξη ήταν 821 σελίδες. Προκύπτει ότι, πραγματογνώμονας ήταν ο κ. Γεωργάρας, ο οποίος δεν ήταν στον κατάλογο αλλά μπήκε με αίτημα Τσατάνη και έγκριση από Ντογιάκο. Σε τρεις μέρες η κα Τσατάνη μελετά, γράφει συρράπτει και παραδίδει 821 σελίδες. Ένας άνθρωπος θα μπορούσε να γράψει αυτή την δακτυλογράφηση. Λέγεται Νόρμαλ Πέρεζ παγκόσμιο ρεκόρ δακτυλογράφος.
Γιατί το έκανε η κ. Τσατάνη; Γιατί την κρίσιμη ημερομηνία, που κατέθεσε αυτή τη διάταξη ήταν να εξεταστεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος από Κύπριους. Όταν φτάνει η ανακριτική ομάδα των Κυπρίων, εμφανίζεται ο δικηγόρος του Βγενόπουλου και λέει δεν μπορείτε να μας κάνετε τίποτα».
- Σύνεδρος Τσούκας ΣτΕ: Πως ξέρετε ότι, όλα αυτά τα στοιχεία, που παίρνετε είναι έγκυρα;
- Βαξεβάνης: Έχουμε τους τρόπους μας. Πχ. Όπως τώρα με τις παρακολουθήσεις. Θα ήταν ανοησία να πάω να δημοσιεύσω κάτι, επειδή κάποιος μου το δίνει. Η δημοσιογραφική στοιχειοθέτηση δεν είναι νομική στοιχειοθέτηση. Να σας θυμίσω ότι, στο Watergate βγήκαν δύο δημοσιογράφοι και δημοσίευσαν για τον πρόεδρο Νίξον. Η έρευνα είναι μια σύνθετη διαδικασία…