Πυρά Σολτς κατά Ρωσίας και πρόταση για θεσμικές αλλαγές στην ΕΕ

 Πυρά Σολτς κατά Ρωσίας και πρόταση για θεσμικές αλλαγές στην ΕΕ

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατηγόρησε απόψε τη Ρωσία ότι παραβίασε όλους τους κανόνες διεθνούς τάξης προβλέποντας ότι και η ίδια θα υποστεί «τις πιο σοβαρές επιπτώσεις». Ο ίδιος ζήτησε παράλληλα την προώθηση θεσμικών αλλαγών στην ΕΕ ώστε να καταστεί εφικτή η επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ανέφερε ότι η εγγύηση ασφάλειας είναι για την Ευρώπη ένα από τα κεντρικά ζητήματα της μεταπολεμικής εποχής, στο οποίο είχε συμφωνήσει και η Μόσχα.

Ειδικότερα, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν τη διεύρυνσή της και ανέφερε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

«Πρώτον, καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο. Δεύτερον, ενισχύουμε τους εαυτούς μας τόσο ώστε να μη συμβεί μια επίθεση εναντίον της ΕΕ ή των χωρών του ΝΑΤΟ επειδή είμαστε αρκετά ισχυροί ώστε να απαντήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.

Απευθυνόμενος στην Άντερσον, ο Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε «συμπαράσταση» σε περίπτωση που η Σουηδία δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να προωθήσει η ΕΕ, ο καγκελάριος δήλωσε ότι τόσο για τη Γερμανία όσο και για τη Σουηδία είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές προκειμένου να είμαστε ικανοί για νέα διεύρυνση.

https://twitter.com/Swebotschaft/status/1508460405315751946

Η Άντερσον ανέφερε ότι η χώρα της δεν βλέπει τον εαυτό της ως «μοντέλο» για την Ουκρανία – «μετά την ένταξη στην ΕΕ δεν είμαστε πλέον πραγματικά ουδέτεροι, απλώς δεν ανήκουμε σε κάποια στρατιωτική συμμαχία».

Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο η Σουηδία να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ λέγοντας:

«Βλέπουμε ότι η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη έχει αλλάξει. Γίνονται διάφορες συζητήσεις και, αναλόγως του πώς θα τελειώσουν αυτές οι συζητήσεις, θα δούμε και ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για τη Σουηδία».

Και οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν πάντως επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά το θέμα της κατανομής των προσφύγων από την Ουκρανία μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.

Ο Σολτς δήλωσε ότι οι εταίροι έκαναν ήδη ένα βήμα προς μια βασική συμφωνία, έπειτα από σχετική γερμανοπολωνική πρωτοβουλία.

Ωστόσο η πρωθυπουργός της Σουηδίας ζήτησε να μην επαναληφθεί η προσφυγική κρίση του 2015, επισημαίνοντας ότι τότε η χώρα της ανέλαβε τότε το 12% των προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη, κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να κάνει τώρα.

Σχετικά Άρθρα