Politico: Στο τραπέζι μια μικρή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για την δυτική Ουκρανία- Τι θα μπορούσε να γίνει

 Politico: Στο τραπέζι μια μικρή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για την δυτική Ουκρανία- Τι θα μπορούσε να γίνει

Ο Τομ Έντερς, πρόεδρος του DGAP (του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων) και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Airbus, καταθέτει μέσω του Politico μία πρόταση για την επιβολή μίας “μικρής εκδοχής” ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη για την περιοχή μόνο της δυτικής Ουκρανίας.

Στόχος, όπως λέει, είναι να προστατευθούν τα ανθρωπιστικά κομβόϊ και οι ανθρωπιστικοί δίαυλοι που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες προκειμένου να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη και να φτάσουν στην Πολωνία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως επισημαίνει:

Oι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές των προηγούμενων ημερών εναντίον στόχων κοντά στα σύνορα της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας στην μακρινή δυτική Ουκρανία έδωσαν νέα ώθηση στις εκκλήσεις για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα.

Επικαλούμενες φόβους για πυρηνική κλιμάκωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψαν το αίτημα της Ουκρανίας για γενική προστασία από τις αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας. Αλλά υπάρχει μια πιο περιορισμένη εκδοχή της πρότασης που δεν πρέπει να είναι εκτός τραπεζιού.

Είναι ένα πράγμα να απειλείς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα καταρρίψει ρωσικά αεροσκάφη σε όλη την ουκρανική επικράτεια — συμπεριλαμβανομένων κοντά σε ρωσικό έδαφος και ρωσικές αεροπορικές βάσεις. Η εφαρμογή μιας τέτοιας εκτεταμένης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων δεν θα ήταν μόνο εξαιρετικά δαπανηρή. Θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως συγκρουσιακή και θα μπορούσε μετά βίας να επιτευχθεί από τις αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που αναπτύσσονται σήμερα — τουλάχιστον εάν η Τουρκία δεν συμμετείχε, κάτι που πρέπει να υποτεθεί βάσιμα.

Ωστόσο, θα ήταν πολύ μικρότερη πρόκληση να κλείσει ο ουκρανικός εναέριος χώρος στα ρωσικά μαχητικά κοντά στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν εφικτή τόσο τακτικά όσο και επιχειρησιακά από αεροπορικές βάσεις στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία — όπου οι υπάρχουσες δυνάμεις θα μπορούσαν να ενισχυθούν από μονάδες από άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, η οποία έχει ήδη σταθμευμένα Eurofighters στη Ρουμανία.

Επιπλέον, οι μονάδες του αέρος-εδάφους αμυντικού συστήματος Patriot και των γαλλικών SAMP/T που βρίσκονται κοντά στα σύνορα θα μπορούσαν να καλύψουν μεγάλα τμήματα του δυτικού ουκρανικού εναέριου χώρου. Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και, φυσικά, οι ΗΠΑ διαθέτουν συστήματα Patriot, τα οποία έχουν αποτελεσματική εμβέλεια πυραύλων μεγαλύτερη από 100 χιλιόμετρα.

Η δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων σε έξι έως οκτώ δυτικές περιφέρειες της Ουκρανίας δεν θα παρείχε απλώς την πολύ αναγκαία στρατιωτική υποστήριξη στις ουκρανικές δυνάμεις στο έδαφος. Σύντομα θα είναι επιτακτική ανάγκη από ανθρωπιστική και υλικοτεχνική άποψη.

Αν η Δύση μείνει άπραγη ενώ η αεροπορία του Πούτιν πυροβολεί αδιακρίτως κομβόϊ προσφύγων, οργανώσεις βοήθειας και ουκρανικά στρατεύματα μπροστά στα σύνορα του ΝΑΤΟ, θα ήταν μια ηθική καταστροφή από την οποία η «ελεύθερη Δύση» δύσκολα θα ανακάμψει.

Ακόμα κι αν παραμερίσει κανείς ηθικούς προβληματισμούς, μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη δυτική Ουκρανία θα βοηθούσε στην αποτροπή της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του πολέμου στο έδαφος του ΝΑΤΟ δίνοντας στον επιτιθέμενο ξεκάθαρο «μέχρι τώρα και όχι περαιτέρω!». μήνυμα — τουλάχιστον όσον αφορά την αερομαχία.

Πηγή: Politico

Σχετικά Άρθρα