Κίνημα Ευρωπαίων ηγετών για επισκέψεις στο Κίεβο- Στόχος ο τερματισμός του πολέμου

 Κίνημα Ευρωπαίων ηγετών για επισκέψεις στο Κίεβο- Στόχος ο τερματισμός του πολέμου

Σύμφωνα με τη δήλωση, «σκοπός της επίσκεψης είναι να επιβεβαιωθεί η αμφίβολη υποστήριξη ολόκληρη της ΕΕ για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και να παρουσιαστεί ένα ευρύ πακέτο στήριξης για το ουκρανικό κράτος και την κοινωνία». [Shutterstock/Milan Sommer]

Καθώς το σφυροκόπημα του Κίεβου συνεχίζεται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση οι Πρωθυπουργοί Πολωνίας, Σλοβενίας και Τσεχίας μεταβαίνουν σήμερα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας όπου θα συναντηθούν με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. H Λιθουανία, μάλιστα, προτείνει non stop επισκέψεις ξένων ηγετών στο Κίεβο προκειμένου να εντείνεται το μήνυμα για κατάπαυση πυρός και τερματισμό του πολέμου.

Την επίσκεψη ανακοίνωσε η πολωνική κυβέρνηση λέγοντας μάλιστα ότι έγινε σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καθώς και την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αυτή τη στιγμή οι τρεις πρωθυπουργοί μεταβαίνουν με τρένο στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τη δήλωση, «σκοπός της επίσκεψης είναι να επιβεβαιωθεί η αμφίβολη υποστήριξη ολόκληρη της ΕΕ για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και να παρουσιαστεί ένα ευρύ πακέτο στήριξης για το ουκρανικό κράτος και την κοινωνία».

«Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές για τον κόσμο, είναι καθήκον μας να βρισκόμαστε στη θέση όπου γράφεται η ιστορία», είπε ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Επειδή αυτό δεν αφορά σε εμάς, αφορά στο μέλλον των παιδιών μας που αξίζουν να ζήσουν σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από την τυραννία», είπε.

Σε επιστολή που απηύθυνε στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και στους εταίρους του ΝΑΤΟ πριν την εισβολή, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπρέλιους Λάντσμπεργκις είχε προτείνει «συνεχή φυσική παρουσία» Ευρωπαίων εκπροσώπων στην Ουκρανία.

Πηγή: euractiv.gr

Σχετικά Άρθρα