Τεστ για την Ε.Ε το αίτημα Ζελένσκι για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας

 Τεστ για την Ε.Ε το αίτημα Ζελένσκι για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέβαλε τη Δευτέρα (28 Φεβρουαρίου) επίσημο αίτημα για να δοθεί στη χώρα του «άμεσα» καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ με ειδική ταχεία διαδικασία.

«Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την άμεση ένταξη της Ουκρανίας μέσω μιας νέας ειδικής διαδικασίας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά τόνισε πως ο κύριος στόχος της Ουκρανίας είναι «να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και, κυρίως, να είμαστε ισότιμοι».

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στις οποίες έχει δοθεί μια σαφής προοπτική ένταξης στην ΕΕ, οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας δεν έχουν λάβει προηγουμένως καμία τέτοια υπόσχεση.

Ωστόσο, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόβαλε σαφείς δεσμεύσεις προς την Ουκρανία την Κυριακή: «Είναι ένας από εμάς και τους θέλουμε μέσα», είπε, αφού τόνισε την ήδη υπάρχουσα συνεργασία ΕΕ-Ουκρανίας.

Με τους αυξανόμενους δεσμούς Κιέβου και Δύσης, τα σχόλια αυτά πιθανό να εξοργίσουν τον Πούτιν, ο οποίος έχει ισχυριστεί μια ιστορική ενότητα μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού λαού ως πρόσχημα για την απρόκλητη εισβολή του στην Ουκρανία.

Ισχυρή υποστήριξη από ανατολικοευρωπαίους

Η πρόσφατη υποψηφιότητα της Ουκρανίας έλαβε ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σλοβενία και η Πολωνία κάλεσαν τα κράτη μέλη της ΕΕ να λάβουν «γρήγορες και θαρραλέες αποφάσεις», μιλώντας υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ έως το 2030, ενώ νωρίτερα τη Δευτέρα (28 Φεβρουαρίου) οι πρόεδροι οκτώ κρατών μελών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κάλεσαν την ΕΕ να χορηγήσει αμέσως στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ και να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες.

Η Ουκρανία αξίζει «την ύψιστη πολιτική υποστήριξη» και «την προοπτική της ένταξης στην ΕΕ», έγραψαν οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας σε ανοιχτή επιστολή.

Διαφωνίες στην ένωση

Παρά την αυξανόμενη δυναμική μεταξύ ενός σημαντικού αριθμού κρατών μελών, οι αξιωματούχοι της ΕΕ φαίνονται διχασμένοι όσον αφορά στην ταχύτητα των προοπτικών της χώρας στην ΕΕ.

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις και ευαισθησίες εντός της ΕΕ σχετικά με τη διεύρυνση».

Οι υποψήφιες χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ αντιμετωπίζουν συνήθως μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία που συχνά απαιτεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να φθάσουν τα πρότυπα της ΕΕ και η απόφαση των κρατών μελών σχετικά με το επίσημο καθεστώς ένταξης πρέπει να είναι ομόφωνη.

Παρά το γεγονός ότι τα Δυτικά Βαλκάνια επανήλθαν στην ατζέντα της ΕΕ, με τη μεσολάβηση της σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ πέρυσι, η διεύρυνση της ένωσης παραμένει σε μηχανική υποστήριξη μετά από χρόνια διαφωνιών.

Το 2019, η διεύρυνση είχε γίνει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα μεταξύ των μελών της ΕΕ, όταν η Γαλλία επέμεινε στην αναθεώρηση της διαδικασίας για την υποδοχή νέων μελών, εμποδίζοντας παράλληλα την έναρξη συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Η Ουκρανία είναι μέρος αυτού του ευρωπαϊκού οίκου και γνωρίζουμε ότι η επιθυμία πολλών Ουκρανών είναι και ήταν να έχουν στενότερους δεσμούς με την ΕΕ», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο Βερολίνο, σε συνομιλία της με τον Σλοβένο ομόλογό της, Ανζέ Λογκάρ. 

Η ίδια, ωστόσο, υπενθύμισε ότι «η ένταξη στην ΕΕ δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε λίγους μήνες, αλλά περιλαμβάνει μια εντατική και εκτεταμένη διαδικασία μετασχηματισμού».

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε χώρες που είναι υποψήφιες για ένταξη -η Τουρκία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Αλβανία- αλλά τα αιτήματά τους είναι σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια.

Η ΕΕ έδωσε στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία το πράσινο φως για ενταξιακές συνομιλίες το 2020, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, καθώς έχουν μπλοκαριστεί από τη Βουλγαρία.

Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ΕΕ ήταν η Κροατία, η οποία έγινε δεκτή το 2013, μετά από σχεδόν μια δεκαετία διαπραγματεύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Η θαρραλέα αντίσταση των Ουκρανών απέναντι στη Ρωσία έχει σίγουρα συμβάλει στην προώθηση της ιδέας της ένταξης της χώρας αυτής στην ΕΕ, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Αλλά η απροθυμία της Σερβίας να στηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας επηρεάζει, αντίθετα, αρνητικά την ιδέα του ανοίγματος σε νέα μέλη.

Πηγή: euractiv.gr

Σχετικά Άρθρα