Ανάλυση Politico: Αλλάζει στάση για την Ουκρανία ο Μπάιντεν – Αναθεωρεί την υποστήριξη στον Ζελένσκι

 Ανάλυση Politico: Αλλάζει στάση για την Ουκρανία ο Μπάιντεν – Αναθεωρεί την υποστήριξη στον Ζελένσκι

Για τον Μπάιντεν, η διαχείριση του πολέμου που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια εν μέσω μιας σκληρής προεκλογικής εκστρατείας -με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους να χλευάζουν ανοιχτά τις προσπάθειές του- θα αποδειχθεί στην καλύτερη περίπτωση δύσκολη.

Τη στιγμή που η Μόσχα εντείνει τις απειλές προς το Κίεβο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν με δηλώσεις του αφήνει να εννοηθεί ότι θα ενταθούν τα χτυπήματα, οι ΗΠΑ ενισχύουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν τη στροφή της Ουκρανίας προς μια πιο αμυντική στρατηγική μετά από μια «ως επί το πλείστον αποτυχημένη αντεπίθεση» των δυνάμεων του Κιέβου, ειδικά με την αναδιάταξή τους στα ανατολικά με παράλληλη ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας και την κατασκευή οχυρώσεων, εμποδίων από συρματοπλέγματα, αντιαρματικών εμποδίων και τάφρων κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία.

«Αυτή ήταν η θεωρία μας για το ουκρανικό ζήτημα σε όλη τη διάρκεια, ο μόνος τρόπος με τον οποίο τελειώνει τελικά αυτός ο πόλεμος είναι μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Θέλουμε η Ουκρανία να είναι ισχυρή όταν έρθει αυτή η ώρα».

Πέραν τούτων η κυβέρνηση Μπάιντεν εστιάζει στην ταχεία ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας της ίδιας της Ουκρανίας, προκειμένου να εξασφαλίσει τον απαραίτητο οπλισμό που το Κογκρέσο των ΗΠΑ αδυνατεί προς το παρόν να αναπληρώσει.

Ο λόγος που αλλάζει στάση η κυβέρνηση Μπάιντεν αναφορικά με την Ουκρανία

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, που μίλησε στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας, εξήγησε ότι οι ΗΠΑ δεν αποθαρρύνουν την Ουκρανία από την προετοιμασία μελλοντικών επιθέσεων και τόνισε ότι προς το παρόν δεν προγραμματίζονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον είπε στο Politico ότι η ΕΕ κάνει δηλώσεις για την επιτάχυνση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ προκειμένου να «θέσει τους Ουκρανούς στην καλύτερη δυνατή κατάσταση προκειμένου να διαπραγματευτούν» με τη Ρωσία.

Μεταξύ των λόγων που ωθούν την αμερικανική κυβέρνηση σε μια τέτοια αλλαγή στρατηγικής έναντι της Ουκρανίας το Politico αναφέρει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πτώση της δημοτικότητας του Μπάιντεν, και τις δύσκολες προεδρικές εκλογές του 2024 στη χώρα και στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της οποίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, αντιμετωπίζει την πρόκληση του δημάρχου του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο και μια αντίσταση στα σχέδιά του από τον Γενικό Διοικητή των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνιι.

Το δημοσίευμα του Politico αναφέρεται επίσης σε ένα άλλο άρθρο των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο Πούτιν φέρεται να είναι έτοιμος για «εκεχειρία» εάν το Κίεβο και η Δύση αναγνωρίσουν ως ρωσικά τα παράνομα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Στη συνέντευξη Τύπου στις 14 Δεκεμβρίου, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας θα τελειώσει όταν επιτύχει όλους τους στόχους του: «αποναζιστικοποίηση» και ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας.

Σχετικά Άρθρα