Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για μεταφορά σιτηρών από την Οδησσό- Γιατί η Ουκρανία δεν εμπιστεύεται την Μόσχα- Η μεσολάβηση της Τουρκίας

 Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για μεταφορά σιτηρών από την Οδησσό- Γιατί η Ουκρανία δεν εμπιστεύεται την Μόσχα- Η μεσολάβηση της Τουρκίας

Η Τουρκία και η Ρωσία κατέληξαν σε μια δοκιμαστική συμφωνία για την επανεκκίνηση των αποστολών των αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας από ένα βασικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, αλλά το Κίεβο παραμένει σκεπτικό για το προτεινόμενο σύμφωνο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσέφερε στρατιωτική βοήθεια για την εκκαθάριση ναρκών στα ανοικτά των ακτών της Οδησσού και τη συνοδεία πλοίων σιτηρών, αλλά η Ουκρανία δεν έχει ακόμη εγκρίνει το σχέδιο, ανησυχώντας ότι η απομάκρυνση των αμυντικών μέσων θα μπορούσε να αφήσει το ζωτικό λιμάνι ανοιχτό στη ρωσική επίθεση, είπε ο λαός, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητηθούν θέματα που δεν είναι ακόμη δημόσια. Η Τουρκία ελπίζει ότι η επικύρωση της πρότασης από τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσε να κατευνάσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια, ανέφερε ο λαός.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να έχει συνομιλίες στην Άγκυρα για το σχέδιο την Τετάρτη. Παραμένει ασαφές εάν η Ουκρανία θα στείλει εκπρόσωπο.

«Σχολιάζοντας εκ των προτέρων την επίτευξη της συμφωνίας, η Ρωσία επιδιώκει να μεταθέσει την ευθύνη στην Ουκρανία» για τη διακοπή των προμηθειών, δήλωσε σε μήνυμα κειμένου ο Taras Kachka, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας. «Αλλά το γεγονός παραμένει ότι η επισιτιστική κρίση δημιουργήθηκε τεχνητά μόνο από τη Ρωσία».

Η εισβολή του Κρεμλίνου έχει διακόψει τις αποστολές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, απειλώντας εκατομμύρια ανθρώπους στις παραδοσιακές αγορές της με ελλείψεις τροφίμων. Η Μόσχα έχει αρνηθεί την ευθύνη για τη διαταραχή, αλλά ζήτησε ανακούφιση από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις που περιορίζουν τις εξαγωγές λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων.

Πηγή: Bloomberg

Σεραφείμ Κοτρώτσος