Πρόωρες εκλογές – Αφήγημα αυτοδυναμίας σε… δεύτερες κάλπες χωρίς να αποκλείονται μετεκλογικές συγκλίσεις

 Πρόωρες εκλογές – Αφήγημα αυτοδυναμίας σε… δεύτερες κάλπες χωρίς να αποκλείονται μετεκλογικές συγκλίσεις

Την ίδια ώρα που η εκλογολογία έχει φουντώσει και το σενάριο των πρόωρων εκλογών δείχνει να είναι ρεαλιστικότατο, ο πρωθυπουργός χτίζει το αφήγημα της αυτοδυναμίας. Σχεδόν καθημερινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει στο δημόσιο διάλογο την ανάγκη ύπαρξης σταθερής κυβέρνησης και θέτει την επιχειρηματολογία του υπέρ της αυτοδυναμίας στο κάδρο της τουρκικής προκλητικότητας.

Της Άννας Καραβοκύρη

«Η απλή αναλογική δημιουργεί συνθήκες αστάθειας» δήλωσε στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως «το μείζον ζητούμενο σήμερα για τη χώρα είναι  η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε». Τόνισε μάλιστα ότι σήμερα είναι πιο επιτακτικό από ποτέ το ζητούμενο της «αυτοδύναμης Ελλάδας» από ότι ήταν το 2019.

  • Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ωστόσο δεν αποκλείουν μετεκλογικές συγκλίσεις αν και σχεδιάζουν την προεκλογική στρατηγική θέτοντας τον πήχη της αυτοδυναμίας. Το μήνυμα το έχουν λάβει άπαντες στη γαλάζια παράταξη και το «επικοινωνούν» με κάθε ευκαιρία.

«Ο στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές», τόνισε χθες από την Πάτρα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. «Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί σε λήψη κρίσιμων αποφάσεων, σε εσωκομματικά παζάρια, εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις» υπογράμμισε.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά σε κρίσιμες στιγμές, λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, απαιτούν ο πρωθυπουργός να έχει την απόλυτη ευθύνη και να δρα έγκαιρα και αποτελεσματικά, προασπίζοντας το εθνικό συμφέρον. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως το σενάριο της αυτοδυναμίας είναι πολύ ισχυρό και ρεαλιστικό για την δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Και αυτό, όπως επισημαίνουν, είναι εφικτό διότι οι πολίτες αρχίζουν να συνειδητοποιούν τους κινδύνους πιθανής ακυβερνησίας του τόπου και παράλληλα δίνουν πόντους στο πρώτο κόμμα, το οποίο θα είναι η ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός, την περασμένη εβδομάδα, από τη Θεσσαλονίκη, διεμήνυσε ότι «η σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση εθνικών επιτυχιών. Αυτήν είχαμε και είμαι σίγουρος πως αυτή θα έχουμε και μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές», δίνοντας τον τόνο για τη στρατηγική που θα ξεδιπλώσει μέχρι τότε.

  • Στο γαλάζιο στρατόπεδο πιστεύουν πως για να κερδίσουν για δεύτερη φορά το στοίχημα της αυτοδυναμίας θα πρέπει να κυριαρχήσουν στο μεσαίο χώρο. Πιστεύουν μάλιστα πως η πόλωση που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει τελικά υπέρ της ΝΔ που κρατά χαμηλότερους αντιπολιτευτικούς τόνους.

Ασφαλώς σε μια μακρά προεκλογική περίοδο με πολύ υψηλούς τόνους, προσωπικές επιθέσεις και σφοδρή αντιπαράθεση κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα συμπεριφερθεί μέρος του εκλογικού σώματος που δίνει μεν βάση στα πολιτικά επιχειρήματα και στον διάλογο, όμως είναι δύσκολο να μην επηρεαστεί από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Αυτό που φοβούνται ιδιαίτερα στην Πειραιώς είναι το σενάριο της αποχής των ψηφοφόρων διότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πλήξει περισσότερο το πρώτο κόμμα, δηλαδή τη ΝΔ.

Avatar

Παναγιώτης Δρίβας