Πιέσεις να κλείσουν και τα δικαστήρια- Φόβοι για τσουνάμι σε πλειστηριασμούς, τράπεζες, επιχειρήσεις

 Πιέσεις να κλείσουν και τα δικαστήρια- Φόβοι για τσουνάμι σε πλειστηριασμούς, τράπεζες, επιχειρήσεις

Ενώπιον πολύ δύσκολων αποφάσεων που όμως κρίνονται αναγκαίες από τους λοιμωξιολόγους βρίσκεται η κυβέρνηση για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της Ιταλίας, όπου κατάρρευσαν όλες οι κρατικές δομές και μια ολόκληρη χώρα βρίσκεται σε καραντίνα με περίπου 640 νεκρούς και με την βεβαιότητα ότι θα νοσήσει τελικά τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του libre.gr, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με την ηγεσία της Δικαιοσύνης προκειμένου να αξιολογηθεί, όχι τόσο εάν, όσο το πότε, θα σταματήσει και η λειτουργία των δικαστηρίων -μετά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Κι αυτό διότι πρόκειται για χώρους συναθροίσεων μεγάλου αριθμού πολιτών που μπορεί να δράσουν ως “υγειονομικές βόμβες”. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στα Δικαστήρια της Ευελπίδων συνωστίζονται καθημερινά, κάτω από ούτως ή άλλως ανθυγιεινές συνθήκες, πάνω από 3.500 άνθρωποι.

Να ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ζητούν με κοινή δήλωση τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). Πρόκειται για την πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη και ακόμη δύο μέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητά πολύ σοβαρά η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και είναι εξαιρετικά πιθανό μέχρι το Σαββατοκύριακο, ή τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση να αναγκαστεί να προχωρήσει και σε αυτό το μέτρο.

Η ανακοίνωση: Κορονοϊός: 3.500 άνθρωποι, καθημερινά, στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Στην κοινή δήλωσή τους, με τίτλο “υψηλού κινδύνου χώροι για τη μετάδοση του κορονοϊού λόγω του συνωστισμού και της πολυκοσμίας τα δικαστήρια της χώρας”, οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί μεταφέρουν την ανησυχία και τους φόβους των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών αλλά και όλων των εργαζομένων σε αυτά.

Στην κοινή δήλωσή τους οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Με την παρούσα μεταφέρουμε, προς κάθε αρμόδιο, την ανησυχία, που επικρατεί στους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς καθώς και σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στα Δικαστήρια της χώρας, εξαιτίας του κορονοϊού, που έχει κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας.

Τα αριθμητικά δεδομένα είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης.

Ενδεικτικά, στο Πρωτοδικείο Αθηνών συνεδριάζουν καθημερινά 10 Τριμελή Πλημμελειοδικεία, με μέσο όρο προσδιοριζόμενων υποθέσεων 25 ανά κάθε Τριμελές (250 υποθέσεις συνολικά) και 10 Μονομελή Πλημμελειοδικεία με 40 υποθέσεις κατά μέσο όρο σε κάθε Μονομελές (400 υποθέσεις συνολικά).

Το σύνολο των υποθέσεων ανέρχονται σε 650 και με τις υποθέσεις των αυτόφωρων του Τριμελούς και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου φτάνουν τις 700 σε ημερήσια βάση.

Στην κάθε υπόθεση το σύνολο του αριθμού των πολιτών που συμμετέχουν (διάδικοι, μάρτυρες κλπ.), χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, ανέρχονται τουλάχιστον στους 5 κατά μέσο όρο ανά υπόθεση.

Επομένως, το σύνολο των πολιτών, που μεταβαίνουν καθημερινά στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, μόνο για τις ποινικές υποθέσεις, ανέρχονται στους 3.500 κατά μέσο όρο.

Οι παρενέργειες

Το πρόβλημα, ωστόσο, που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση είναι πως εάν αρθεί η λειτουργία των δικαστηρίων, έστω και για διάστημα 14 ημερών με σκοπό την απολύμανση, προκαλούνται σοβαρές παρενέργειες που θα γίνουν ίσως καταστροφικές εάν ανασταλεί επ΄ αόριστον κάθε δικαστική δραστηριότητα.

Κι αυτό διότι, για παράδειγμα, από τα τέλη Απριλίου πρόκειται να τεθεί εν ισχύ η αναστολή προστασίας της πρώτης κατοικίας και εκκινούν οι πλειστηριασμοί. Κάτι τέτοιο χωρίς την λειτουργία των δικαστηρίων -ακόμα και στην ηλεκτρονική τους μορφή- δεν μπορεί εύκολα να συμβεί, δεδομένου ότι δεν θα μπορούν οι πολίτες να ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο που δικαιούνται. Αλλωστε, αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων θα σήμαινε και σε μεγάλο βαθμό διακοπή της λειτουργίας των δικηγόρων και συμβολαιογράφων.

Δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε αναστολή των πλειστηριασμών.

Κάτι τέτοιο, όμως, θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στις τράπεζες, καθώς θα καθυστερούσε σημαντικά και με μεγάλες συνέπειες στα χαρτοφυλάκιά τους η διαδικασία μείωσης των NPL’s (μη εξυπηρετούμενα δάνεια), πολλά από τα οποία έχουν ήδη περάσει σε θυγατρικές τους ή σε ξένα funds. Οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες για το τραπεζικό σύστημα και εν γένει την οικονομία.

Οι τράπεζες, άλλωστε, αναμένεται να εισέλθουν σύντομα σε καθεστώς ημι-λειτουργίας. Μια εκ των συστημικών τραπεζών αναμένεται να ανακοινώσει το κλείσιμο καταστημάτων που βρίσκονται κοντά σε άλλα και την εκ περιτροπής ή και από το σπίτι εργασία των υπαλλήλων.

Σχετικά Άρθρα