Πιερρακάκης: Ψηφιακός φάκελος υγείας για όλους μέσα στο καλοκαίρι

 Πιερρακάκης: Ψηφιακός φάκελος υγείας για όλους μέσα στο καλοκαίρι

Τα κενά που καλύφθηκαν, μέσω ψηφιακής τεχνολογίας, στο Σύστημα Υγείας, εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο συνέδριο ygeiamou

Σημαντικές ειδήσεις προέκυψαν από την παρέμβαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη στο Συνέδριο του ygeiamou.gr, ειδικά σε ότι αφορά στην καθιέρωση και τη λειτουργία του ψηφιακού Φακέλου Ασφάλισης Υγείας, ατομικά για κάθε ασφαλισμένο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «εντός των επόμενων ημερών ξεκινάμε την προληπτική ιατρική, στη βάση της Άυλης Συνταγογράφησης. Ταυτόχρονα, μέσα στο καλοκαίρι και εντός του επόμενου τετραμήνου θα έχουμε την υλοποίηση των έργων για την προληπτική ιατρική, την ψηφιακή διασύνδεση όσων νοσοκομείων διαθέτουν αντίστοιχα συστήματα και μαζί τη διασύνδεση των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων, καθώς επίσης και κάποιες πρώτες εφαρμογές τηλεϊατρικής».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε περαιτέρω ότι «σε τεχνικό επίπεδο δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Θα ήθελα να τονίσω ότι η ψηφιακή πολιτική γενικά αφορά δευτερευόντως την τεχνολογία. Πρωτίστως αφορά στην ίδια την εξυπηρέτηση του πολίτη, δηλαδή την κοινωνική πολιτική. Αφορά επίσης την επιχειρησιακή της διάσταση, το πώς θα εφαρμόσουμε λύσεις αποτελεσματικά και γρήγορα. Με βάση αυτά, στο ζήτημα του Ψηφιακού Φακέλου Ασφάλισης Υγείας και το χρονοδιάγραμμα της, υπάρχουν δύο απαντήσεις: Ως προς το πότε θα έχουμε την πρώτη μορφή του, τον ‘πιλότο’ σε λειτουργία, η απάντηση είναι μέσα στους επόμενους 4 μήνες. Αλλά για το σύνολο της διασύνδεσης, επειδή αυτό είναι κάτι πολύ σύνθετο και προϋποθέτει πολλούς διαγωνισμούς, ο ορίζοντας είναι η επόμενη τριετία. Τότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενοποίησης όλων των επιμέρους βάσεων δεδομένων, του ΕΟΠΥΥ, των νοσοκομείων κ.λ.π».

Ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι «επειδή ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ψηφιακός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ, έχω να πω ότι, όπως μας έλεγαν οι δάσκαλοί μας στο πανεπιστήμιο, κάθε έργο είναι 1% ιδέα και 99% ιδρώτας. Η ιδέα, λοιπόν, μπορεί να μην είναι καινούργια, αλλά η παρούσα κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υλοποίηση – δηλαδή στο κρίσιμο 99%. Γενικότερα, οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν τις μεταμοσχεύσεις, πρέπει να διασφαλιστεί η συμβατότητα ανάμεσα στον δότη και τον δέκτη. Δεν αρκεί να βλέπουμε τι λειτουργεί σε άλλες χώρες, αλλά τι θα μπορέσει να λειτουργήσει στην Ελλάδα. Θα καταλήξουμε στο ίδιο αποτέλεσμα, ίσως όμως όχι από την ίδια διαδρομή. Για πρώτη φορά έχουμε τα οικονομικά μέσα για να τα καταφέρουμε, με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανεκτικότητας), ενώ έχουμε πλέον και μια συμπαγή στρατηγική για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε».

» Η Ελλάδα είχε ήδη, από το 2012-13, ένα αρκετά καλό ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης. Χρειαζόταν όμως μια κρίσιμη προσθήκη, ιδιαίτερα χαμηλού κόστους (μόλις 10.000 ευρώ), η οποία θα απελευθέρωνε τις πραγματικές δυνατότητες του συστήματος: Η Άυλη Συνταγογράφηση. Και αυτό κάναμε αμέσως. Έτσι, από το 2019 έχουμε πλέον το ιστορικό της συνταγογράφησης για κάθε ΑΜΚΑ σε βάθος δεκαετίας. Επίσης, με την εφαρμογή myhealth app, δώσαμε πρόσβαση στις συνταγές, πέρα από τους γιατρούς, στους ίδιους τους δικαιούχους. Επειδή όμως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν είναι αρκετή για να αποτελέσει τον Ατομικό Ψηφιακό Φάκελο, προχωρούμε στην αξιοποίηση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων των ελληνικών νοσοκομείων. Αντίστοιχη αναβάθμιση γίνεται τώρα στην πρωτοβάθμια υγεία, τον ΕΟΠΥΥ κ.λ.π., αλλά θα χρειαστούμε ένα πολύ ισχυρό, βαρύ κέντρο διαλειτουργικότητας, ώστε να συντονιστούν όλες οι βάσεις δεδομένων.

» Σήμερα, για κάθε ΑΜΚΑ έχουμε πλήρη στοιχεία συνταγογράφησης. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αξιοποιήσουμε, σε σχέση με το ποιες είναι οι δαπάνες του συστήματος υγείας στην Ελλάδα. Και οτιδήποτε κάνουμε, βρίσκεται σε πλήρη συμβατότητα με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ένα ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας στη διαχείριση δεδομένων τέτοιου μεγέθους.

» Ο στόχος μας παραμένει να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από τα κινητά τηλέφωνα και το myhealth app -κάτι που το έχουμε κάνει ήδη, με τον εμβολιασμό, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία για να προτεραιοποιηθεί ο εμβολιασμός των πιο ευάλωτων πολιτών, αναλόγως του ιατρικού ιστορικού τους. Το επόμενο βήμα, είναι να συνδέσουμε σε αυτό το σύστημα, τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα».

Θεόκριτος Αργυριάδης