Παπαδημούλης: Αυστηρότερη στάση από την Κομισιόν απέναντι στην τουρκική ηγεσία

 Παπαδημούλης: Αυστηρότερη στάση από την Κομισιόν απέναντι στην τουρκική ηγεσία

Την ανάγκη μεγαλύτερη πίεσης στην τουρκική ηγεσία και όχι λογική ίσων αποστάσεων από πλευράς Κομισιόν στον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα της Άγκυρας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, υπογράμμισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση με θέμα «Ετήσια έκθεση για την Τουρκία για το 2021»

«Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι σαφές και ισχυρό. Η αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση, ο ιστορικός αναθεωρητισμός, η επιθετικότητα της ηγεσίας Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, την απομακρύνουν ολοένα και περισσότερο και από τη Δημοκρατία και από το Διεθνές Δίκαιο και από την ΕΕ. Τη μετατρέπουν σε παράγοντα αποσταθεροποίησης και σε έναν αναξιόπιστο και επικίνδυνο εταίρο. Το βλέπουμε και από το πώς συμπεριφέρεται απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας» τόνισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και δημοκρατία στην Τουρκία, χρειάζεται αυστηρότερη στάση απέναντι στην τουρκική ηγεσία. Μεγαλύτερη πίεση. Όχι λογική ίσων αποστάσεων. Όχι “τσάι και συμπάθεια”» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σαφές και κατηγορηματικό, αλλά περιμένουμε και από εσάς, της Κομισιόν την ίδια στάση. Όχι  “ουδέν σχόλιο” από την εκπρόσωπο της Κομισιόν μετά από την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών!  Και επιτέλους, από το Συμβούλιο, από τις κυβερνήσεις, να υιοθετηθεί το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για εμπάργκο πώλησης όπλων στην ηγεσία Ερντογάν» κατέληξε.

Την Κομισιόν εκπροσώπησε ο Όλιβερ Βαρέλι, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης.

Avatar

Μανώλης Δράκος