#PameNaXasoume την πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία!

 #PameNaXasoume την πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία!

Για να μην κρατάμε τα πρωτεία, στην Ευρώπη, σε παιδιά και εφήβους με υπερβαρότητα, αλλάζουμε στάση ζωής: Πάμε να χάσουμε! Ας βγούμε τελευταίοι!

Ρούλα Σκουρογιάννη

Σύμφωνα με μία πρόσφατη ανακοίνωση της ΔιαΝΕΟσις, την οποία υπογράφει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και η ερευνητική ομάδα του με την καθοδήγηση του Καθηγητή Ιωάννη Μανιού, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην Ε.Ε. στην παιδική παχυσαρκία.

Με αφορμή αυτά τα αρνητικά δεδομένα, η Novo Nordisk Hellas με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.) προχώρησαν στην υλοποίηση της 1ης ενέργειας του μνημονίου συνεργασίας τους για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού της Ελλάδος για τη σημασία της πρόληψης της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, με την παρουσίαση της Εκστρατείας #PameNaXasoume.

Από Αριστερά:
·         Ολύμπιος Παπαδημητρίου – Γενικός Διευθυντής της NovoNordiskHellas και Πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε.
·         Αθανάσιος Πλεύρης– Υπουργός Υγείας
·         Ευάγγελος Λιόλιος– Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης
·         Μαίρη Καραγεώργου– Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Hellas
·         Ειρήνη Αγαπηδάκη – Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας
·         Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος – Μέλος Δ.Σ. & Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων τηςΕλληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Φτάνει πια το ευρωπαϊκό ρεκόρ στην παιδική παχυσαρκία!

Στόχος της εκστρατείας είναι να σταλεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας και να κινητοποιηθούν γονείς, παιδιά, σχολεία, κοινότητες και κοινωνικοί φορείς ώστε, όλοι μαζί, να βγούμε νικητές σε την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας.

Από Αριστερά:
·         Ολύμπιος Παπαδημητρίου – Γενικός Διευθυντής της NovoNordiskHellas και Πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε.
·         Αθανάσιος Πλεύρης – Υπουργός Υγείας
·         Ευάγγελος Λιόλιος– Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης
·         Μαίρη Καραγεώργου – Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Hellas
·         Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος – Μέλος Δ.Σ. & Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Η παρουσίαση της εκστρατείας έγινε την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, στα γραφεία της ομοσπονδίας, με πρωταγωνιστές τους διεθνείς καλαθοσφαιριστές, Δημήτρη Διαμαντίδη, Νίκο Ζήση και Εβίνα Μάλτση.

Η ενημερωτική εκστρατεία «#PameNaXasoume», με την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, δημιουργήθηκε από την ανάγκη να «χάσουμε» την αρνητική πρωτιά που κατέχει η χώρα μας στα επίπεδα παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη και με στόχο τη βελτίωση της δημόσιας Υγείας και της ποιότητας ζωής των νέων στην Ελλάδα.

Από Αριστερά:
·         Ολύμπιος Παπαδημητρίου – Γενικός Διευθυντής της NovoNordiskHellas και Πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε.
·         Ευάγγελος Λιόλιος– Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης
·         Μαίρη Καραγεώργου – Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Hellas
·         Αθανάσιος Πλεύρης – Υπουργός Υγείας
 

Η πανευρωπαϊκή πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία είναι μια «διάκριση» που δεν τιμά τη χώρα μας και, σίγουρα, δεν αξίζει στα παιδιά μας. Καιρός να την χάσουμε!

Παράλληλα, δημιουργήθηκε με γνώμονα την ενημέρωση των νέων και των φροντιστών τους για τα οφέλη του αθλητισμού, την αξία της ευαισθητοποίησης για τα οφέλη της φυσικής άσκησης μέσω θετικών βιωμάτων, τη γνωριμία τους με την καλαθοσφαίριση και τα οφέλη του αθλητισμού για τη σωματική και ψυχική υγεία των νέων.

Αρνητικά για τη χώρα μας τα αποτελέσματα μεγάλης Πανευρωπαϊκής Έρευνας

Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη:

· Περίπου το 1/3 (37,5%) των παιδιών 2 – 14 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα

· Περίπου 3 εκατομμύρια (32,1%) Έλληνες πολίτες πάσχουν από παχυσαρκία

· Περίπου το 41% των παιδιών 10 – 12 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα

· Περίπου 3/4 των παχύσαρκων εφήβων εξακολουθούν να είναι παχύσαρκοι και μετά τα 30

Στον αγώνα για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας είμαστε όλοι ομάδα!

Όλοι στηρίζουμε την προσπάθεια: γονείς, οικογένεια, φίλοι, σχολείο… Αντίπαλος δεν είναι μόνο τα περιττά κιλά, αλλά και οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και η καθιστική ζωή. Υιοθετούμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, με περισσότερη άσκηση και σωστή διατροφή.

«Η αποτελεσματική πρόληψη της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας απαιτεί συνεργασία διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων και αυτό το μήνυμα της συνεργασίας θέλουμε να περάσουμε μέσα από αυτή την προσπάθεια, που πρέπει να γίνει μία εθνική υπόθεση», ανέφερε κατά την παρουσίαση της εκστρατείας «#PameNaXasoume», η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Hellas, κα Μαίρη Καραγεώργου.

«Για την αναχαίτιση της επιδημίας της παχυσαρκίας, χρειάζεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικής, το οποίο θα μπορούσε να βασίζεται σε 4 πυλώνες, την πρόληψη, την αυτοδιαχείριση του σωματικού βάρους, την ιατρική παρακολούθηση και την εξειδικευμένη φροντίδα», υπογράμμισε, στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Hellas και Πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε., κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου.
«Μέσω της φιλόδοξης αυτής συνεργασίας με την Ομοσπονδία, αναλαμβάνουμε σημαντικό ρόλο στον πυλώνα της πρόληψης, ξεκινώντας από την κρίσιμη παιδική και εφηβική ηλικία».

Από την πλευρά του, ο κ. Ευάγγελος Λιόλιος, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ανέφερε στην τοποθέτησή του: «Είναι βασικός προορισμός του αθλητισμού η στήριξη της κοινωνίας και η συστράτευση μαζί της. Είναι ιερό καθήκον του να συνδράμει στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων και η παχυσαρκία είναι ένα από αυτά. Όταν δε, αυτή αφορά τα παιδιά, ο «συναγερμός» ηχεί εντονότερα, αφού το μυαλό δεν ξεχνά ποτέ τι ήταν ως παιδί, και άρα, δύσκολα δε θα συνεχιστεί η πάθηση στο άτομο και όταν ενηλικιωθεί.

Μιλώντας για παχυσαρκία, μιλάμε για πανδημία, κατά πώς διαβεβαιώνουν οι ειδικοί επιστήμονες.
Μιλάμε για ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει τις ρίζες του σε βάθος χρόνων, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός χρόνος για χάσιμο στην προσπάθεια αντιμετώπισής του.

Ένα τόσο διευρυμένο και σοβαρό πρόβλημα δε μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα, ούτε καν από μικρές ομάδες. Απαιτεί εθνική συστράτευση και ιδιαίτερα για τα παιδιά απαιτεί συγκεκριμένο και πολύ ξεκάθαρο πλάνο.

Τα παιδιά είναι βιωματικά και θέλουν το θετικό πρότυπο. Θέλουν την καθοδήγηση του τι να κάνουν και όχι την αποτροπή του τι να μην κάνουν. Ο αθλητισμός μπορεί να τους δώσει και τα πρότυπα, μπορεί να τους δώσει και τη διέξοδο του τι να κάνουν για να διατηρούν και να βελτιώνουν την υγεία τους. Στα παιδιά υπάρχει πρόληψη, αν πάμε στους ενήλικες, το παιχνίδι χάθηκε, έχουμε περάσει στην αντιμετώπιση.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης είναι έτοιμη και αποφασισμένη για δράσεις. Η σύμπραξή της με τη Novo Nordisk είναι η καλή αρχή, μα μόνο η αρχή. Υπάρχει μακρύς δρόμος, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, υπάρχει ανάγκη για Εθνική προσπάθεια και μαζί με τους αθλητές για δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας που θα δώσει τη μάχη απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα».

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ το παρών έδωσε και η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Στην ιστοσελίδα www.paidikipaxysarkia.gr, που σχεδιάστηκε για το σκοπό αυτό, είναι διαθέσιμα περισσότερα για την Εκστρατεία «#PameNaXasoume» και τη δράση της.

Avatar

Χρήστος Σταθόπουλος