Οκτάι στη Milliyet με… στόχο το Καστελόριζο: Αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών “ή θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους και όπου φτάσει!”

 Οκτάι στη Milliyet με… στόχο το Καστελόριζο: Αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών “ή θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους και όπου φτάσει!”

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι σε νέες δηλώσεις του στοχοποίησε το Καστελόριζο που «είναι κάτω από τη μύτη μας». Ο Οκτάι κάλεσε την Ελλάδα προχωρήσει στην αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών «ή θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους και όπου φτάσει!». Η ρητορική του Τούρκου αντιπροέδρου έρχεται εν μέσω εμπρηστικής ρητορικής από την Τουρκία που διεκδικεί νησιά στο Αιγαίο με αξιωματούχους να υποστηρίζουν πως η χώρα τους δεν μπορεί να… περιοριστεί στα σύνορά της.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο Οκτάι ανέφερε στην εφημερίδα Milliyet πως «η Τουρκία κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια» ζητώντας την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

  • «Η Ελλάδα ή θα κάνει αυτό που λέμε ή υπάρχει και η προϊστορία όπως στις αρχές του 20ου αιώνα και στην Κύπρο. Η Ελλάδα ή θα αποστρατικοποιήσει τα νησιά ή θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους και όπου φτάσει». «Υπαρχουν νησιά που βρίσκονται κάτω από τη μύτη μας και στρατιωτικοποιούνται (σ.σ.Καστελόριζο). Είναι απειλή για εμάς δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να μην αντιδράσει» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται πως ο Φουάτ Οκτάι είχε ζητήσει την Πέμπτη (23/6) την αποστρατικοποίηση των νησιών.

«Αυτός που τα λέει αυτά και που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών. Ο στομαχόπονός τους είναι επειδή οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι, ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι με τη σημαία τους, τη γη τους και έχοντας τη δική τους εθνική βούληση», τόνισε αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι σημειώνοντας πως αν η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματικότητα στην Κύπρο δεν πρόκειται να αλλάξει και η ιστορία στα Κατεχόμενα θα γραφτεί με τους μουτζαχεντίν.

Επίσης είπε πως ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος στο ΝΑΤΟ, είχε αναφερθεί στην Ελλάδα λέγοντας:

  • «Εμείς δεν λέμε σε κάποιες χώρες να αλλάξουν το όνομά τους όπως έκανε η Ελλάδα στην “Μακεδονία”. Ξέρετε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι μια χώρα να αλλάζει το όνομα της, για έναν λαό πόσο δύσκολο είναι. Που ήσασταν όταν η Ελλάδα ήταν τόσο κακομαθημένη και για 12 χρόνια εμπόδιζε την ένταξη της ‘Μακεδονίας’; Πού ήταν τότε η αλληλεγγύη σας;». Σε άλλο μέρος της ομιλίας του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί πως η Τουρκία είναι έτοιμη για τα πάντα, τονίζοντας πως «υπάρχει μεγαλύτερη Τουρκία από τη χώρα μας, η οποία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σύνορά της».

«Η ισχύς ενός κράτους στην εξωτερική πολιτική καθορίζεται από τη στρατιωτική και οικονομική του ισχύ, καθώς και τη γεωπολιτική του θέση. Η Τουρκία τα έχει όλα αυτά και γίνεται ισχυρότερη κάθε μέρα, το πιο σημαντικό από αυτά είναι ένα έθνος που ζει με την αγάπη στην πατρίδα… από εκεί αντλεί τη δύναμή του. Το να σταματήσεις τους πολέμους δεν είναι εύκολο πράγμα. Αυτό απαιτεί ισχυρή ηγεσία. Πρέπει να υπάρχει ισχυρό κράτος, ισχυρή διπλωματία. Εδώ έχουμε έναν ισχυρό ηγέτη, τον οποίο ζηλεύει ο κόσμος, τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», είχε δηλώσει.

Avatar

Παναγιώτης Δρίβας