Οσμή σκανδάλου στην Τουρκία: Εμπλοκή Οκτάι σε υπόθεση δωροδοκίας μέσω Τατάρ

 Οσμή σκανδάλου στην Τουρκία: Εμπλοκή Οκτάι σε υπόθεση δωροδοκίας μέσω Τατάρ

Στο επίκεντρο ισχυρισμών περί δωροδοκίας βρίσκεται από χθες ο τέως Αντιπρόεδρος και αρμόδιος αξιωματούχος για θέματα της Κύπρου στην Τουρκία, Φουάτ Οκτάι. Σύμφωνα με ισχυρισμούς που φέρνουν στο προσκήνιο αντιπολιτευόμενοι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι υπάρχουν υποψίες ότι ο κύκλος του δολοφονημένου Τουρκοκυπρίου επιχειρηματία Χαλίλ Φάλγιαλι δωροδόκησε τον κ. Οκτάι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκοκυπριακή αντιπολιτευόμενη ενημερωτική ιστοσελίδα «Μπούγκιουν Κίμπρις» και ηχητικό ντοκουμέντο που διέρρευσε στο διαδίκτυο, ο κ. Οκτάι έλαβε από τον κύκλο του Φάλγιαλι «δώρο» ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ηχητικό ντοκουμέντο παρουσίασε στο «Youtube», ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος, Τζεβχερί Γκιουβέν. Η τουρκική Κυβέρνηση κατηγορεί τον κ. Γκιουβέν με το πρόσχημα ότι είναι μέλος της οργάνωσης Γκιουλέν. 

Στο επίμαχο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται η φωνή του Τζεμίλ Ονάλ, ενός ατόμου που βρίσκεται φυλακισμένο στην Ολλανδία και στο παρελθόν υπήρξε συνεργάτης του Φάλγιαλι. Ο κ. Ονάλ ισχυρίζεται ότι η οικογένεια Φάλγιαλι παρέδωσε στον κ. Οκτάι τα 50 εκ., με τη διαμεσολάβηση του Τουρκοκυπρίου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Το «δώρο» παραδόθηκε στον τέως Τούρκο Αντιπρόεδρο με αντάλλαγμα της παροχής «ασυλίας» στα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Φάλγιαλι στην Τουρκία, αναφέρεται. 

Ο κ. Ονάλ επεξηγεί αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο μεταβιβάστηκε σε δόσεις το χρηματικό ποσό από τα κατεχόμενα στην Τουρκία. Ακόμη, μοιράζεται την πληροφορία ότι ο δολοφονημένος Τ/κ επιχειρηματίας ηχογραφούσε τις συναντήσεις του με πολιτικούς. Το αρχείο των ηχογραφήσεων φυλασσόταν σε ισραηλινό server, αναφέρει. Η «Μπουγκιούν Κίπρις» υποστηρίζει ότι το Ισραήλ έχει στη διάθεσή του αρχεία που εμπλέκουν Τούρκους και Τ/κ πολιτικούς σε φακέλους τυχερών παιχνιδιών και πορνείας στα κατεχόμενα. 

Η τ/κ ιστοσελίδα επικοινώνησε με τη σύζυγο του δολοφονημένου Τ/κ επιχειρηματία, Οζγκέ Φάλγιαλι, η οποία ανέφερε ότι «είμαστε σε διακοπές της Πρωτοχρονιάς με τα παιδιά. Δεν άκουσα την ηχογράφηση. Ας την ακούσουμε και ας μιλήσουμε, θα σας τηλεφωνήσω σύντομα. Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά». Η ιστοσελίδα σημειώνει ότι οι κ. Οκτάι και Τατάρ τηρούν σιγή ιχθύος απέναντι στις νέες αποκαλύψεις. 

Εν τω μεταξύ, ο Τ/κ δημοσιογράφος Αλιχάν Πεχλιβάν, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην όλη υπόθεση ανέφερε στην «Μπουγκιούν Κίπρις» ότι η Οζγκέ Φάλγιαλι δεν γνωρίζει τον κ. Οκτάι. Σύμφωνα με την ηχογράφηση που διέρρευσε στο διαδίκτυο, ο κ. Πεχλιβάν φέρεται να διαμεσολάβησε για να διευκολύνει ο κ. Τατάρ την αποστολή των 50 εκ. δολαρίων στον κ. Οκτάι. 

«Αν είχα τα χρήματα, θα είχα πληρώσει τα χρέη μου στις τράπεζες. Τηλεφώνησα στην κ. Οζγκέ μία ή δύο φορές για να ρωτήσω τι κάνει, αυτό είναι όλο το ζήτημα», ανέφερε ο κ. Πεχλιβάν. 

Ο Φάλγιαλι, γνωστός για τη δράση του στον υπόκοσμο και στα τυχερά παιχνίδια των κατεχομένων, δολοφονήθηκε μαζί με τον οδηγό του στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο, στις αρχές του προηγούμενου έτους. 

Σχετικά Άρθρα