“Κινητή βόμβα” το ρωσικό τάνκερ στην Κάρυστο – Αποκαλυπτικό έγγραφο

 “Κινητή βόμβα” το ρωσικό τάνκερ στην Κάρυστο – Αποκαλυπτικό έγγραφο

“Να τιναχθεί στον αέρα” κινδυνεύει το ρωσικό δεξαμενόπλοιο Pegas που μετέφερε το ιρανικό πετρέλαιο και βρίσκεται στην Κάρυστο.

Όπως αποκαλύπτει το protothema ο καπετάνιος του πλοίου  Nik Amelchenko, εκφράζει με επιστολή του τις έντονες ανησυχίες του για τις επικίνδυνες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις δεξαμενές του από τα υπολείμματα αργού πετρελαίου που έχουν παραμείνει μετά την άντληση του φορτίου από την κατάσχεσή του.

«Για την εξάλειψη αυτού του κινδύνου» αναφέρει στην επιστολή προς τις ελληνικές αρχές, «είναι απαραίτητο να διατηρείται το Σύστημα Αδρανών Αερίων σε κατάσταση συνεχούς ετοιμότητας. Για την εκκίνηση του συστήματος IG χρειαζόμαστε bunker».

Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει, σύμφωνα με τον Ρώσο πλοίαρχο, είναι η αστάθεια του σκάφους, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την εκφόρτωση του φορτίου, λόγω και του αυξανόμενου ανέμου, με συνέπεια το πλοίο να αντιμετωπίζει τον κίδυνο παράσυρσης στην ξηρά, σε περίπτωση κακοκαιρίας. «Και πάλι δεν υπάρχει ασφάλεια στο πλοίο λόγω έλλειψης καυσίμων. Όπως τσέκαρα την πρόγνωση του καιρού στις 03/06/2022 αναμένεται άνεμος εως 14 m/a. Οι εκπρόσωποι της δικηγορικής εταιρίας Γεώργιος Κοζανίδης- Πηνελόπη Τέκου που εκπροσωπούν την εταιρία που είχε αναλάβει την ρυμούλκηση του ρωσικού δεξαμενόπλοιου επισημαίνουν ότι έχουν δημιουργηθεί συνθήκες επικίνδυνες για το πλοίο, το πλήρωμα και το θαλάσσιο περιβάλλον, οι οποίες θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν από τους υπεύθυνους με σοβαρότητα και όπως επιβάλλει η κρισιμότητα της κατάστασης».

Avatar

Μανώλης Δράκος