“Η Μαύρη Βίβλος της πανδημίας”: Μία ειδική έκδοση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 “Η Μαύρη Βίβλος της πανδημίας”: Μία ειδική έκδοση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Τομέας Υγείας παρουσίασαν την Τετάρτη 1η Ιουνίου, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου την ειδική έκδοση: «Η Μαύρη Βίβλος της πανδημίας».

Στη συνέντευξη Τύπου παρενέβησαν η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Ανδρέας Ξανθός, Τομεάρχης Υγείας, ο Γιώργος Βαρεμένος, Αν. Τομεάρχης Υγείας. Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις 66 σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται με συγκροτημένο και τεκμηριωμένο τρόπο η καταστροφική διαχείριση στη διάρκεια της πανδημίας και οιεγκληματικές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία οδήγησε στην αποτυχία σε όλους τους σκληρούς δείκτες πανδημίας.

Αντίθετα, η κυβέρνηση δεν προέβη στην παραμικρή αξιολόγηση της διαχείρισης αυτής και δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι βασικοί στόχοι της Μαύρης Βίβλου για την πανδημία είναι:

· Η ανάδειξη των ελλειμμάτων και των λαθεμένων επιλογών της κυβέρνησης στην διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης οι οποίες επιλογές υπαγορεύτηκαν από την νεοφιλελεύθερη εμμονή της να μην στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας και να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα.

· Η προβολή μιας εναλλακτικής στρατηγικής σε όλους τους τομείς από την πρόληψη της διασποράς, την επιδημιολογική επιτήρηση, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέχρι την μετανοσοκομειακή παρακολούθηση και την αποθεραπεία, η οποία θα είχε πολύ καλύτερο υγειονομικό αποτέλεσμα και λιγότερους αποτρέψιμους θανάτους.

· Η παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ και των υπηρεσιών δημόσιας υγείας της χώρας στην μετά-covid εποχή.

· «Σε όλη αυτή την περίοδο αποκαλύφθηκε ότι θα είχαν σωθεί πολύ περισσότεροι συνάνθρωποι μας και θα ήταν σε καλύτερη κατάστασή ακόμα και αυτοί που με τα μετά covid συμπτώματα εάν είχε ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας», δήλωσε κατά τη συνέντευξη τύπου η γραμματέας της ΚΟ, Όλγα Γεροβασίλη.

«Αξιοποιούμε δεδομένα της βιβλιογραφίας τοποθετήσεις διεθνών οργανισμών αναφορές στον Τύπο παρεμβάσεις Ακαδημαϊκών παρεμβάσεις στελεχών του συστήματος Υγείας εμπειρογνωμόνων σε θέματα δημόσιας υγείας προσπαθούμε να τεκμηριώσουμε και να αποδείξουμε ότι υπήρχε διαφορετική υγειονομική στρατηγική η οποία μπορούσε να ακολουθηθεί αλλά με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης δεν ακολουθήθηκε και ο βασικός λόγος για αυτό είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην επενδύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας», τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Οι πολιτικές ευθύνες

Σε άλλο σημείο της ειδικής έκδοσης, υπογραμμίζεται: «Οι εγκληματικές πολιτικές ευθύνες είναι προφανείς, δεν μπορούν να αποσιωπηθούν και σιγά-σιγά αποδίδονται στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη. Ευελπιστούμε ότι η «Μαύρη Βίβλος της πανδημίας» θα συμβάλλει στην τεκμηριωμένη κριτική, στον καταλογισμό ευθυνών και, κυρίως, στην ανάδειξη μιας εναλλακτικής στρατηγικής που θα μπορούσε να περιορίσει αποτρέψιμους θανάτους και να σώσει ανθρώπινες ζωές, και η οποία αγνοήθηκε ανεύθυνα και προκλητικά».

«Στην Ελλάδα, εδώ και μήνες είναι σε εξέλιξη μια υγειονομική τραγωδία χωρίς τέλος με 50-70 θανάτους καθημερινά και πάνω από 28.000 συνολικά, με μια θνησιμότητα που την κατατάσσει στην 1η χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και με διπλάσιο ποσοστό από το μέσο όρο της ΕΕ. Αυτή η «παράδοξη» και μη αποδεκτή θνησιμότητα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας είναι ο πιο «σκληρός δείκτης» αποτυχίας στη διαχείριση της κρίσης», τονίζει η «Μαύρη Βίβλος της Πανδημίας».

Κύμα παραιτήσεων στο ΕΣΥ

Αναφορικά με τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε αυτή την ειδική έκδοσή για την πανδημία επισημαίνεται:
«Το ΕΣΥ διαθέτει μετά από δύο χρόνια λιγότερο προσωπικό. Υπήρξε “κύμα” παραιτήσεων ιατρών λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης. Σήμερα, σχεδόν 3 χρόνια μετά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ, υπηρετούν (Φεβρουάριος 2022 σε σύγκριση με Ιούλιο 2019) 4672 λιγότεροι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (βλ. http://apografi.gov.gr/ ). Αν συνυπολογιστούν οι αναστολές εργασίας και οι νοσήσεις με covid, οι απώλειες ανθρώπινου δυναμικού ξεπερνούν τις 10.000 σε σχέση με πριν από έναν χρόνο».

Το πλήρες κείμενο της Μαύρης Βίβλου για την πανδημία

Avatar

Χρήστος Σταθόπουλος