Γαλλικές εκλογές: Τελικό αποτέλεσμα μετά το θρίλερ – Οριακή νίκη Μακρόν με 25,75% έναντι 25,66% του Μελανσόν – Μόλις 20.000 ψήφοι η διαφορά

 Γαλλικές εκλογές: Τελικό αποτέλεσμα μετά το θρίλερ – Οριακή νίκη Μακρόν με 25,75% έναντι 25,66% του Μελανσόν – Μόλις 20.000 ψήφοι η διαφορά

Η προσκείμενη στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη ‘Μαζί’ επικράτησε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στη Γαλλία με οριακή διαφορά έναντι της συμμαχίας του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση του υπουργείου Εσωτερικών, η παράταξη ‘Μαζί’ του Μακρόν συγκέντρωσε το 25,75% των ψήφων, ενώ η συμμαχία ‘Nupes’ του Μελανσόν ήρθε δεύτερη με ποσοστό 25,66%.

Αβέβαιη διαφαίνεται η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, καθώς η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει μόλις 20.000 περισσότερες ψήφους.

Η διαφορά μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κόμματος στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία είναι μόλις 0.09%:

Μέχρι αργά το βράδυ Γάλλοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τον πρώτο γύρο θα κέρδιζε ο Μελανσον, ωστόσο στο δεύτερο γύρο ο Μακρόν θα κέρδιζε περισσότερες έδρες.

Προειδοποιητική βολή για τον Μακρόν χαρακτηρίζει την πολύ μικρή διαφορά ανάμεσα στις δύο παρατάξεις η Le Figaro.

Σε πολύ υψηλά ποσοστά έφτασε η αποχή, που ανήλθε σχεδόν στο 52,5%.

Έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής απηύθυναν τόσο η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο ηγέτης της Λαϊκής Ένωσης Ζαν Λικ Μελανσόν.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός μάλιστα, απευθύνθηκε σε όσους δεν ψήφισαν χθες ζητώντας τους να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους. Κάλεσε επίσης όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους τους. Όπως σημείωσε, σε μια εβδομάδα, διακυβεύονται οι αξίες της Γαλλίας, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας” του κράτους.

Ο Μελανσόν από την πλευρά του κάλεσε τους πολίτες να ξεσπάσουν την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες και να απορρίψουν οριστικά τα καταστροφικά έργα της πλειοψηφίας του Μακρόν.

Το κόμμα του Μακρόν εμφανίζεται νικητής γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών δεν περιλαμβάνει τα 2 τελευταία κόμματα στη συμμαχία της Αριστεράς του Μελανσόν αν και πρόσκεινται. Γι’ αυτo η εφημερίδα Le Monde αντιστρέφει τον νικητή, δηλαδή προκρίνει τη Συμμαχία της Αριστεράς του Μελανσόν, με ελάχιστη διαφορά.

Όποια εκδοχή κι αν επιλέξουμε, η διαφορά είναι ελάχιστη: θρίαμβος για τον Μελανσόν, κινδυνεύει να μην κατοχυρώσει απόλυτη πλειοψηφία ο Μακρόν. Ο ίδιος ζήτησε από τους υποψήφιους του κόμματος του που προκρίθηκαν στον 2ο γύρο «ταπεινότητα».

Η αποχή ήταν ο πραγματικός νικητής, 52,49% , ρεκόρ για 1ο γύρο βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Πηγή: ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Avatar

Μανώλης Δράκος