Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Τα κριτήρια για το ύψος της έκπτωσης – Τι θα γίνει αν οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000

 Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Τα κριτήρια για το ύψος της έκπτωσης – Τι θα γίνει αν οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000

Περίπου στις 20 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, όπου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν την αίτησή τους. Εισοδηματικά κριτήρια δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως προϋποθέσεις, και ανάλογα με το πόσες αιτήσεις θα γίνουν, θα υπάρξει ένας τύπος «κόφτη» που θα ιεραρχήσει ποιοι και πότε θα μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους με καινούργιες.

Αρχικά, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το πρόγραμμα θα αφορά 350.000 νοικοκυριά. Αν όμως γίνουν, για παράδειγμα, 400.000 αιτήσεις, τότε θα οριστούν επιλαχόντες, οι οποίοι είτε θα αντικαταστήσουν τις συσκευές τους με άλλο πρόγραμμα, είτε το οικονομικό επιτελείο θα αναζητήσει τρόπους να «ανοίξει» και άλλο τον προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα έχουν προτεραιότητα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ), πολύτεκνοι, πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και μονογονεϊκές οικογένειες.

Όπως είχε πει ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η υποβολή αιτήσεων μπορεί να γίνει από όλους τους πολίτες, «ανεξαρτήτως εισοδήματος». Το ύψος της έκπτωσης από 35% έως 50% θα καθορίζεται από ένα point system, στο οποίο θα υπάρχουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Η μία βασική προϋπόθεση για επιδότηση συσκευών είναι η παλιά συσκευή που παραδίδεται, να λειτουργεί.

Κάθε νοικοκυριό μπορεί να αντικαταστήσεις έως τρεις συσκευές από τις εξής κατηγορίες:

  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Κλιματιστικά

Δεν θα μπορέσετε να αντικαταστήσετε το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων ή κάποια ηλεκτρική κουζίνα.

Ο κάθε ωφελούμενος θα μπορεί να αντικαταστήσει μία συσκευή για την κάθε κατηγορία, εκτός από τα κλιματιστικά που μπορούν να αλλαχτούν δύο. Εξίσου σημαντικό είναι το ότι δεν θα μπορέσετε, για παράδειγμα, να δώσετε για ανακύκλωση έναν καταψύκτη και να πάρετε κλιματιστικό. Με πιο απλά λόγια, πρέπει να δώσετε κλιματιστικό, για να πάρετε κλιματιστικό και το αντίστοιχο ισχύει για κάθε κατηγορία.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κάνει αίτηση στην πλατφόρμα του gov.gr. Εκεί θα μπορέσει να τσεκάρει αν είναι στους πρώτους δικαιούχους. Για να το κάνετε αυτό θα χρειαστείτε τα εξής στοιχεία:

  • τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet
  • το ΑΦΜ

Για όσους πολίτες δεν επιθυμούν να κάνουν την αίτηση μόνοι τους, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και στα καταστήματα της επιλογής τους, από όπου και θα αγοράσετε και τη συσκευή ή τις συσκευές.

Τα χρήματα δεν θα μπουν σε τραπεζικό λογαριασμό. Ο δικαιούχος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό voucher που θα αφαιρείται στη συνέχεια το ποσοστό της έκπτωσης από την αξία της συσκευής.

Θα μπορείτε να επιλέξετε όποια συσκευή επιθυμείτε, απλά αυτή θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γραφτούν στην πλατφόρμα με τα παραπάνω στοιχεία. Στη συνέχεια, θα περιμένουν να βγει η έγκριση της αίτησης που έχουν κάνει. Θα έρχεται ο τεχνικός να ελέγξει ότι η συσκευή λειτουργεί κανονικά και θα αποσύρεται με έναν συγκεκριμένο κωδικό. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσυρσης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό voucher, με το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να προβεί στην αγορά της καινούργιας ηλεκτρικής συσκευής, κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη.

Παναγιώτης Δρίβας