Χάμπεκ: Η Γερμανία αντιμετωπίζει το φάσμα της βαθιάς ύφεσης λόγω του ενεργειακού εκβιασμού του Πούτιν

 Χάμπεκ: Η Γερμανία αντιμετωπίζει το φάσμα της βαθιάς ύφεσης λόγω του ενεργειακού εκβιασμού του Πούτιν

Η Γερμανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για βαθύτερες περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου επειδή ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ακολουθεί μια συνειδητή στρατηγική αύξησης των τιμών για να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με ασταθείς αποφάσεις αλλά με οικονομικό πόλεμο, εντελώς ορθολογικό και πολύ σαφές», δήλωσε ο Χάμπεκ, ο αναπληρωτής καγκελάριος στην κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, το Σάββατο σε πάνελ. «Μετά από μείωση 60%, λογικά ακολουθεί η επόμενη».

Οι Γερμανοί ηγέτες εντείνουν τις προειδοποιήσεις για επικείμενες αναταραχές και ελλείψεις φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο της ενέργειάς της. Ο Πούτιν μείωσε σταδιακά τις προμήθειες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κινδυνεύουν από διαδοχικές βλάβες που μπορεί να απαιτήσουν την ενεργοποίηση μιας νομικής ρήτρας που θα τους επέτρεπε να μετακυλίσουν τις αυξήσεις τιμών εκτός των δεσμεύσεων της σύμβασης, είπε ο Χάμπεκ.

Η Γερμανία απέφυγε να ενεργοποιήσει το μέτρο προς το παρόν, επειδή θα οδηγούσε σε «άμεση έκρηξη τιμών» για τους καταναλωτές, είπε σε εκδήλωση που χρηματοδοτήθηκε από την εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτική λύση, είπε, χωρίς να διευκρινίσει.

«Εάν μια εταιρεία αποτύχει ή άλλες εταιρείες αποτύχουν, είναι σαν ένα φαινόμενο ντόμινο που πολύ γρήγορα θα οδηγούσε σε βαθιά ύφεση», είπε.

Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες αντιμετωπίζουν πιέσεις, αφού η Ρωσία περιόρισε τις ροές σε μια βασική σύνδεση φυσικού αερίου νωρίτερα αυτό το μήνα, αναγκάζοντας τις εταιρείες κοινής ωφέλειας να αγοράζουν καύσιμα από την άμεση αγορά σε υψηλές τιμές. Οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ωθούν ολοένα και περισσότερο τα γερμανικά εργοστάσια και επιχειρήσεις να περιορίσουν τη ζήτηση και η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων για το φυσικό αέριο.

Η Ρωσία μείωσε τις αποστολές μέσω του Nord Stream κατά 60% και ο αγωγός έχει προγραμματιστεί για πλήρη διακοπή λειτουργίας αυτόν τον μήνα για συντήρηση. Η Γερμανία έχει εγείρει αμφιβολίες ότι ο Nord Stream θα ξαναρχίσει τον εφοδιασμό μετά από αυτό.

Ο στόχος της Ρωσίας είναι να διατηρήσει τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα και «να καταστρέψει την ενότητα και την αλληλεγγύη της χώρας», είπε ο Χάμπεκ.

Η γερμανική κυβέρνηση και ο ενεργειακός κολοσσός Uniper SE συζητούν μέτρα σταθεροποίησης . Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είπε ότι οποιαδήποτε πρόσθετη κρατική βοήθεια θα έχει τη μορφή εγγύησης δανείου.

To δελτίο διανομής φυσικού αερίου — αν έφτανε σε αυτό — παρουσιάζει προκλήσεις επειδή το δίκτυο συχνά δεν διαχωρίζεται μεταξύ οικιακών και εμπορικών πελατών, είπε ο Χάμπεκ.

Εάν ένα εργοστάσιο είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο φυσικού αερίου και ένα ολόκληρο τμήμα της πόλης είναι συνδεδεμένο σε αυτό, τότε αυτό το εργοστάσιο δεν μπορεί να βγει από το δίκτυο.

«Αυτό πιθανότατα θα ρυθμιστεί σε βάρος των εργοστασίων που δεν είναι συνδεδεμένα σε μικτό δίκτυο», είπε ο Χάμπεκ.

Πηγή: Bloomberg

Σεραφείμ Κοτρώτσος