Ανασχηματισμός από “ώρα σε ώρα” με εκπλήξεις – Ποιοι αλλάζουν χαρτοφυλάκιο, ποιοι είναι οι αμετακίνητοι – Ο γρίφος Μόσιαλου
Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού όσον αφορά στις αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και μετακινήσεις ή όχι. Συγκριτικά πάντως με το καλοκαίρι αυτή τη φορά το περιβάλλον είναι διαφορετικό και το Μέγαρο Μαξίμου προτίθεται να προβεί σε γενναίες κινήσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Πληροφορίες από διαφορετικές πλευρές συγκλίνουν στο ότι οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθούν το αργότερο στις αρχές της εβδομάδας, γεγονός που κάνει τους περισσότερους να βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα και με το βλέμμα στο τηλέφωνο περιμένοντας να χτυπήσει.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλήξει στις περισσότερες αλλαγές που θα πραγματοποιήσει, αλλά σχεδόν κανένας, πλην ενός ή δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, δεν έχει εικόνα των αλλαγών αυτών, καθώς η…λίστα με το νέο υπουργικό συμβούλιο κρατείται σαν επτασφράγιστο μυστικό και πρόθεση είναι να υπάρξουν εκπλήξεις.
Με βάση τα σενάρια που κυκλοφορούν σε υπουργικά και δημοσιογραφικά γραφεία, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και πρωτοκλασάτων υπουργών, είτε με τη μετακίνησή τους σε άλλα υπουργεία είτε με έξοδο από την κυβέρνηση.
Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να παραμείνουν στα υπουργεία που βρίσκονται σήμερα και να μην παρασυρθούν από πιθανές καραμπόλες περιλαμβάνονται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.
Στα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Άμυνας δεν υπάρχουν ισχυρά σενάρια για αλλαγές, ενώ μετακινήσεις αναμένονται στα παραγωγικά υπουργεία. Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να προταθεί υπουργική θέση στον Στέλιο Πέτσα και να ανακοινωθεί νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν ο πρωθυπουργός καταλήξει στο πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.
Οι μεγαλύτερες αλλαγές εκτιμάται ότι θα γίνουν σε επίπεδο υφυπουργών, με την είσοδο βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι αυτά του Χρήστου Ταραντίλη, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Σπήλιου Λιβανού, του Κώστα Κατσαφάδου και του Γιώργου Στύλιου.
Πιο επισφαλής περιγράφεται σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 η θέση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Σε ό,τι αφορά τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, δεν αποκλείεται τουλάχιστον ένας από τους δύο να μετακινηθούν, ενώ κατά κάποιους ίσως ανταλλάξουν μεταξύ τους χαρτοφυλάκιο.
Δύσκολα θα μετακινηθούν από τις θέσεις τους ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ ο Μάκης Βορίδης είναι ένας από τους υπουργούς που ακούγεται ότι θα μπορούσε να μετακινηθεί προς παραγωγικό υπουργείο. Προς παραγωγικό υπουργείο φαίνεται πως οδεύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Επίσης, ο Χρήστος Σταϊκουρας και ο Βασίλης Κικίλιας φαίνεται πως κρατούν τα χαρτοφυλάκιά τους.
Τις τελευταίες ώρες πάντως έχουν προκαλέσει συζητήσεις οι αναρτήσεις του Ηλία Μοσιαλου στο Facebook. Ο κ. Μόσιαλος, ο οποίος με απόφαση του πρωθυπουργού είχε οριστεί εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κοροναϊό, ανακοίνωσε στις 30 Δεκεμβρίου την απόφασή του να επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα και αυτό αφήνει σε πολλούς περιθώρια να εικάσουν ότι αναμένεται να τοποθετηθεί σε κυβερνητική θέση.