Ακραίος καύσωνας σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία: Κλειστά σχολεία και συναγερμός για λειψυδρία

 Ακραίος καύσωνας σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία: Κλειστά σχολεία και συναγερμός για λειψυδρία

Ακραίο κύμα καύσωνα πλήττει τη Δυτική Ευρώπη της τελευταίες ημέρες, με το θερμόμετρο να χτυπά «κόκκινο», αφού οι θερμοκρασίες είναι κατά πολύ πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Στη δίνη των πρωτοφανών συνθηκών βρίσκεται η Γαλλία, ενώ η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν επίσης υψηλές θερμοκρασίες.

Ήδη, την Πέμπτη (16/6) καταγράφηκαν 40 βαθμοί στο Σεν-Ζαν-ντε-Μενερβουά, ρεκόρ εποχής για τη μητροπολιτική Γαλλία.

Έκλεισαν σχολεία, απαγορεύτηκαν οι εκδηλώσεις

Συνολικά 37 διαμερίσματα στη Γαλλία, 18 εκατομμύρια άνθρωποι, επηρεάζονται από τον καύσωνα που έφτασε στη χώρα από το Μάγρεμπ μέσω της ιβηρικής χερσονήσου.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας έχει ενεργοποιήσει δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες για τον καύσωνα, ενώ το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι μαθητές των 12 διαμερισμάτων που έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» μπορούν να μείνουν σπίτι τους σήμερα.

Οι συναυλίες και οι μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις ματαιώθηκαν στο διαμέρισμα Gironde γύρω από το Μπορντό.

Οι αξιωματούχοι της περιοχής δήλωσαν ότι οι δημόσιες εκδηλώσεις – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους επίσημους εορτασμούς της Αντίστασης της 18ης Ιουνίου – θα απαγορευθούν από την Παρασκευή στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) μέχρι το τέλος του κύματος καύσωνα. Επίσης, απαγορεύονται οι εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους χωρίς κλιματισμό. Οι ιδιωτικές γιορτές, όπως οι γάμοι, εξακολουθούν να επιτρέπονται.

«Όλοι αντιμετωπίζουν τώρα κίνδυνο για την υγεία τους», δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Fabienne Buccio στο ραδιόφωνο France Bleu.

Την Πέμπτη, περιοχές της Γαλλίας έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, νωρίτερα από ποτέ, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να κορυφωθούν το Σάββατο.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι περίοδοι έντονης ζέστης γίνονται πιο συχνές και μακροχρόνιες, ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή»

«Αυτό το κύμα καύσωνα είναι το πιο πρόωρο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία» από το 1947, δήλωσε ο Ματιέ Σορέλ κλιματολόγος στη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία.

«Πολλά μηνιαία ρεκόρ ή ακόμη και απόλυτα ρεκόρ (…) αναμένεται να καταρριφθούν σε πολλές περιοχές», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η κατάσταση αποτελεί «ένδειξη της κλιματικής αλλαγής».

Η Ισπανία γνώρισε τέσσερα επεισόδια ακραίων θερμοκρασιών τους τελευταίους 10 μήνες. Ένας καύσωνας τον περασμένο Αύγουστο σημείωσε νέο ρεκόρ, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 47,4 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Μοντόρο στα Νότια της χώρας.

«Αυτή η υπερβολική ζέστη δεν είναι φυσιολογική αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της Ισπανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Aemet), αποδίδοντάς την στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι θερμοκρασίες ήταν επίσης «εξαιρετικά υψηλές» μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σημείωσε.

Λειψυδρία στην Ιταλία

Παράλληλα, η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο μεγάλο κύμα καύσωνα από τις αρχές Μαΐου. Η μεγάλη αυτή ζέστη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, όταν η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς στη Μπολόνια και τη Φεράρα.

Στο Μιλάνο και τη Μάντοβα ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 38 βαθμούς και στους 36 στη Ρώμη, την Φλωρεντία, και την πόλη Τέρνι της κεντρικής Ιταλίας.

Η μεγάλη ζέστη των τελευταίων εβδομάδων έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην Ιταλία, καθώς έχει μειωθεί και η στάθμη του ποταμού Πάδου, του μεγαλύτερου της χώρας.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα ανακοίνωσε ήδη ότι θα ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο Πεδεμόντιο, σε επτά δήμους υπεγράφη απόφαση η οποία περιορίζει την χρήση του νερού, ενώ σε άλλους 11 δήμους της ευρύτερης περιοχής του Τορίνο νερό άρχισε να μεταφέρεται και με υδροφόρα οχήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Στην Τοσκάνη, η στάθμη του ποταμού Άρνου έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο. Αλλά και στην Ρώμη, ο Τίβερης παρουσιάζει αντίστοιχα προβλήματα.

Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην άρδευση για τα σιτηρά, τα φρούτα, τα λαχανικά και την ίδια ώρα οι τιμές για την μεταφορά νερού με μηχανοκίνητα μέσα είναι απαγορευτικές, λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας και των καυσίμων.

«Ψήνεται» και η Ισπανία

Τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία στην Ισπανία ξεπέρασε τους 42°C. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Τολέδο της Ισπανίας στις 15 Ιουνίου, η θερμοκρασία έφτασε τους 42.7°C, ενώ στη Μαδρίτη τους 40.5°C.

Λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, στην περιοχή της Βαρκελώνης έχουν ανοίξει 197 κλιματιζόμενοι χώροι.

Ο καύσωνας αναμένεται να πλήξει με μεγαλύτερη σφοδρότητα τις επόμενες τρεις ημέρες, περιοχές της Ισπανίας και της Γαλλίας, με τιμές θερμοκρασίας έως και 15°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 33 βαθμούς Κελσίου στη νότια Αγγλία, ενώ έχει εκδοθεί συναγερμός για τη ζέστη τρίτου επιπέδου στο Λονδίνο.

Περισσότεροι από 250 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρώπης αναμένεται να ζήσουν συνθήκες έντονου καύσωνα για την εποχή τις επόμενες ημέρες.

Θεόκριτος Αργυριάδης