ΗΠΑ: Το δημοσκοπικό μοντέλο Economist δίνει προβάδισμα στον Τραμπ μετά από μήνες- Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Αμερικάνοι
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκτά εκ νέου το προβάδισμα έναντι της Κάμαλα Χάρις στο δημοσκοπικό μοντέλο του Economist, μετά από δύο μήνες. Αυτή τη στιγμή, οι πιθανότητες νίκης του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου εκτιμώνται στο 54%, γεγονός που τον φέρνει σε θέση να γίνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η αύξηση των πιθανοτήτων νίκης του φαίνεται να σχετίζεται με το γεγονός ότι πολλοί αναποφάσιστοι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα παρέμεναν αποστασιοποιημένοι, αρχίζουν να συσπειρώνονται γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.
Το ίδιο συνέβη και με την Κάμαλα Χάρις, η οποία είδε τα ποσοστά της να αυξάνονται σημαντικά αμέσως μετά την ανάδειξή της ως υποψήφια, καθώς πολλοί ψηφοφόροι των Δημοκρατικών, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί από την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν, επέστρεψαν και την υποστήριξαν.
Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες, οι πιθανότητες νίκης του Ντόναλντ Τραμπ αυξήθηκαν κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στο 54% έναντι 46% της Κάμαλα Χάρις, με τις προβλέψεις να τον ευνοούν στις κρίσιμες πολιτείες, τις αποκαλούμενες πολιτείες «swing», που αποτελούν και το κλειδί για την τελική επικράτηση. Σημειώνεται πωςη Κάμαλα Χάρις με την είσοδό της στην κούρσα για την προεδρία πέτυχε μια εντυπωσιακή ανατροπή, παίρνοντας το προβάδισμα για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι επί Τζο Μπάιντεν υπολείπονταν αρκετές μονάδες των Ρεπουμπλικάνων.
Την περίοδο αποχώρησης του Τζο Μπάιντεν, οι πιθανότητες νίκης του Ντόναλντ Τραμπ ήταν 75% έναντι 25%. Η Χάρις έδωσε νέα πνοή στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών μέχρι και στο 60% τις δικές της πιθανότητες νίκης, ωστόσο στα τελευταία μέτρα ο Ντόναλντ Τραμπ φαινεται να περνάει και πάλι μπροστά.
Οι κρίσιμες πολιτείες
Ο Τραμπ προηγείται σε Ουισκόνσιν, Πενσυλβάνια, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα και Αριζόνα, ενώ η Χάρις φαίνεται να έχει προβάδισμα στο Μίσιγκαν και τη Νεβάδα. Ωστόσο, η μάχη μεταξύ Τραμπ και Χάρις παραμένει αμφίρροπη καθώς η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι κάτω από το όριο του στατιστικού λάθους.
Σε αντίθεση με τις επιμέρους δημοσκοπήσεις, το μοντέλο του Economist, που έχει αναπτυχθεί από ερευνητές του πανεπιστημίου Κολούμπια, εκτιμά τις πιθανότητες νίκης συνδυάζοντας όλες τις δημοσκοπήσεις (σε πολιτειακό και εθνικό επίπεδο) και συνυπολογίζοντας μια σειρά από παράγοντες, όπως η κατάσταση της οικονομίας, τα ιστορικά πρότυπα και τα δημογραφικά στοιχεία.
Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα πλήθος σεναρίων, με διαφορετικά ποσοστά ψήφου, τα οποία και συνθέτει για να εξαχθεί η τελική εκτίμηση.
Σημειώνεται πως η Κάμαλα Χάρις συνεχίζει να προηγείται στο μέσο όρο των δημοσκοπήσεων σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο αυτές οι μετρήσεις για το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ δεν βοηθούν ιδιαίτερα στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος. Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρατήσει της Χίλαρι Κλίντον έχοντας λάβει στο σύνολο μικρότερο αριθμό ψήφων, αλλά νικώντας στις κρίσιμες πολιτείες. Η Κλίντον είχε προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων σε εθνικό επίπεδο και σχεδόν 3 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες.
Κάθε πολιτεία έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων, ανάλογα με το μέγεθός της, και ο νικητής τους παίρνει όλους. Συνολικά οι εκλέκτορες είναι 538 και ο νέος πρόεδρος χρειάζεται την ψήφο 270 εξ αυτών.
Οι περισσότερες από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ ψηφίζουν παραδοσιακά ένα από τα δύο κόμματα, οπότε το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις «αμφίρροπες» πολιτείες. Όποιος κερδίσει τις περισσότερες από τις «πολιτείες swing» τότε κερδίζει και τις εκλογές. Αυτή τη στιγμή η μάχη στις επτά κρίσιμες πολιτείες είναι οριακή, αλλά το μοντέλο του Economist δείχνει πως στις περισσότερες έχει προβάδισμα ο Τραμπ.
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσει ο κόσμος
Σε μια άλλη δημοσκόπηση, από την Reuters / Ipsos, οι ψηφοφόροι έχουν απαισιόδοξη άποψη για την κατάσταση της οικονομίας και τη μετανάστευση και γενικά τάσσονται υπέρ της προσέγγισης του Τραμπ σε αυτά τα θέματα.
Περίπου το 70% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι το κόστος ζωής του βρίσκεται σε λάθος δρόμο ενώ το 60% είπε ότι η οικονομία οδεύει στη λάθος κατεύθυνση και το 65% έδωσε την ίδια απάντηση για τη μεταναστευτική πολιτική.
Οι ψηφοφόροι δήλωσαν επίσης ότι η οικονομία και η μετανάστευση, μαζί με τις απειλές για τη δημοκρατία, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στις ΗΠΑ. Στην ερώτηση ποιος υποψήφιος έχει την καλύτερη προσέγγιση σε αυτά τα θέματα, ο Τραμπ προηγείται στο θέμα της οικονομίας 46% έναντι 38% και τη μετανάστευση με 48% έναντι 35%.
Η μετανάστευση ήταν επίσης το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα όταν οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σε ποιο ζήτημα θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο ο επόμενος πρόεδρος κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του. Το 35% απάντησε η μετανάστευση, με το 11% να επικαλείται την ανισότητα εισοδήματος.
Ωστόσο, ο Τραμπ δεν είχε καλές επιδόσεις στο ερώτημα ποιος υποψήφιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τον πολιτικό εξτρεμισμό και τις απειλές στη δημοκρατία, με τη Χάρις να προηγείται με ποσοστό 42% έναντι 35%. Η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται, επίσης, στο θέμα της πολιτικής για την άμβλωση και τις υγειονομικές παροχές.
Σημειώνεται ότι πανεθνικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των δημοσκοπήσεων Reuters/Ipsos, προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις για τις απόψεις του εκλογικού σώματος, αλλά τα αποτελέσματα πολιτεία προς πολιτεία για το Σώμα των Εκλεκτόρων καθορίζουν τον νικητή και επτά αμφίρροπες πολιτείες είναι πιθανόν να αποδειχθούν καθοριστικές.