Ανάλυση/ Τέσσερις δημοσκοπήσεις “ακτινογραφούν” τον Κασσελάκη
Η ανάλυση του συνδρομητικού KREPORT που ακολουθεί αφορά τις τέσσερις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Κοινός τόπος η ογκούμενη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος για την κυβερνητική διαχείριση στις καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες), ωστόσο είναι σαφές πως η απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης και εναλλακτικού σχεδίου διευκολύνει σε αυτή την φάση τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ενδιαφέρον έχει, όμως, η ακτινογράφηση του νέου πολιτικού τοπίου που προκύπτει από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Ως προς τούτο, τα στοιχεία δεν είναι ανησυχητικά, δεν είναι, όμως, και ενθαρρυντικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ανάλυση:
Τρεις δημοσκοπήσεις χθες (Metron, Pulse, Alco) και μία προχθές (Opinion) συμπίπτουν στα ευρήματα και στο γενικό συμπέρασμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο νέος πρόεδρος του ξεκινούν τη νέα διαδρομή τους χωρίς περίοδο χάριτος και με ανέμους όχι ούριους. Ενώ μια ευρεία πλειοψηφία, από 58% έως 68%, προεξοφλεί διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, τρία είναι τα βασικά δεδομένα:
Πρώτο: Αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις εκλογής νέου αρχηγού, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επωφελείται δημοσκοπικά από το επικοινωνιακό εφέ της ανανέωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Metron μετρούσε την πρόθεση ψήφου στο ΣΥΡΙΖΑ στο 13,5% πριν την εκλογή και 13,8% μετά από αυτήν. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται λίγο κάτω από την εκλογική του επίδοση -με ελαφρά ενισχυμένο μόνον το ΚΚΕ. Δεύτερο: Ενώ στις προηγούμενες περιπτώσεις εκλογής αρχηγού, ο νεοεκλεγμένος απολάμβανε μια υψηλή δημοτικότητα (65% ο Τσίπρας το 2008, 58% ο Μητσοτάκης το 2016 και 55% ο Ανδρουλάκης το 2021), η δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη κινείται σε χαμηλά επίπεδα: 31% μετρά η Metron (πίσω κι από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου), 28% του δίνει η Pulse). |
Τρίτο: Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν βελτιώνει την εικόνα του κόμματος: Το 40% έχει χειρότερη εικόνα για το κόμμα μετά την εκλογή του και μόνον το 14% καλύτερη (Alco). Αλλά και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι επιφυλάξεις είναι ισχυρές: Το 23% δηλώνει ότι έχει χειρότερη γνώμη για το κόμμα μετά την εκλογή (Alco), ένα 19% ανάμεσά τους έχει αρνητική γνώμη για τον αρχηγό του (Pulse) και μόνον ένα 45% (Metron) θετική γνώμη.
Το χειρότερο, ίσως, για την αντιπολίτευση, είναι ότι η εικόνα αυτή αποτυπώνεται σε έρευνες που, ταυτόχρονα, καταγράφουν δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης και αποδοκιμασία των επιδόσεών της στη διαχείριση των πρόσφατων φυσικών καταστροφών. Η πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την Metron είναι: 29,7% ΝΔ, 13,7% ΣΥΡΙΖΑ, 10,2% ΠΑΣΟΚ, 7,7% ΚΚΕ και 6,1% Ελληνική Λύση. |