Όλα δείχνουν 9 Απριλίου – Σενάριο τρίτης κάλπης στο προσκήνιο – Διλήμματα και μάχη συσπείρωσης με προκλογικές παροχές

Όλα δείχνουν 9 Απριλίου – Σενάριο τρίτης κάλπης στο προσκήνιο – Διλήμματα και μάχη συσπείρωσης με προκλογικές παροχές

Εκλογές στις 9 Απριλίου είναι πλεόν το επικρατέστερο σενάριο κάτι που συνεπάγεται πως αν δεν προκύψει κυβέρνηση θα ακολουθήσει ακόμα μία εκλογική αναμέτρηση στις 14 ή το αργότερο στις 21 Μαΐου. Το σχετικό σενάριο για κάλπες πριν από το Πάσχα ενισχύεται από το γεγονός πως η κυβέρνηση με ένα νομοθετικό σπριντ θέλει να ψηφίσει όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις μέσα στο μήνα για να τρέξουν τον Μάρτιο.

Μετά την ανακοίνωση του νέου προεκλογικού πακέτου έχει επίσης ζητηθεί από τα μέλη της κυβέρνησης να έχουν φέρει στη Βουλή όλα τα νομοσχέδια και εκκρεμότητες μέχρι την 1η Μαρτίου. Έτσι εκτός συνταρακτικού απροόπτου οι εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν μετά το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στις 4-5 Μαρτίου και μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Εάν οι πρώτες κάλπες στηθούν την Κυριακή των Βαϊων 9 Απριλίου και εφόσον λόγω απλής αναλογικής δεν σχηματίζεται κυβέρνηση, οι δεύτερες εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν στις 14 ή 21 Μαϊου.

Στη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν ιδιαίτερα στην πρώτη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, καθώς γνωρίζουν πως εκεί θα κριθεί η μάχη των εντυπώσεων. Τρία είναι τα κρίσιμα θέματα στην επικείμενη αναμέτρηση: το ποσοστό του πρώτου κόμματος, η διαφορά από το δεύτερο κόμμα αλλά και η δυναμική που θα έχουν τα μικρότερα κόμματα.

Βασικός στόχος στην πρώτη αναμέτρηση είναι να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος. Στο γαλάζιο στρατόπεδο θέλουν να προλάβουν το ενδεχόμενο ένα κομμάτι των ψηφοφόρων, που στις δεύτερες κάλπες σκέφτεται να ψηφίζει Νέα Δημοκρατία, να στραφεί σε μικρότερα κόμματα στην πρώτη αναμέτρηση για να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται να συσπειρωθούν οι γαλάζιοι ψηφοφόροι και να μην υπάρξουν διαρροές κυρίως προς μικρότερα κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας. Το βάρος πέφτει και σε συγκεκριμένα κοινά με τα οποία παραδοσιακά η Νέα Δημοκρατία διατηρεί στενούς δεσμούς, όπως για παράδειγμα οι συνταξιούχοι (στους οποίους απευθύνεται ένα σημαντικό κομμάτι των μέτρων στήριξης).

Τα γαλάζια ψηφοδέλτια, είναι έτοιμα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ουσιαστικά αυτό που μένει να κλείσει είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ξεκαθαρίσει αν θα επιλέξει να είναι υποψήφιος εκ νέου ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο όμως κυκλοφορεί και το σενάριο τρίτων εκλογών, στην περίπτωση που στις δεύτερες εκλογές (με τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής του 2020) η ΝΔ χάσει πολύ οριακά την αυτοδυναμία στη Βουλή και εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα κυβερνητικής συνεργασίας με άλλο κόμμα (δηλαδή βασικά με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ) ή… μεταγραφής κάποιου βουλευτή που θα έχει εκλεγεί με άλλο κόμμα και θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Σε αυτή την περίπτωση οι τρίτες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν την Κυριακή 2 Ιουλίου, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Επί του παρόντος η κυβέρνηση προσεγγίζει με προεκλογικές παροχές κρίσιμες εκλογικές ομάδες, όπως συνταξιούχους και οι αγρότες, ενώ επιχειρεί να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά δύσκολα πολιτικά θέματα, όπως οι πλειστηριασμοί και οι κινητοποιήσεις, καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών.

Η ακρίβεια βέβαια παραμένει το κυριότερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά και άρα για την κυβέρνηση, η οποία ποντάρει στο Market Pass, το οποίο θα αρχίσει να πληρώνει από 1η Μαρτίου, καθώς και στο “καλάθι του νοικοκυριού”, που σύντομα θα γίνει “καλάθι της Σαρακοστής”.

  • Στο κυβερνών κόμμα ξέρουν βέβαια πως και η υπόθεση των παρακολουθήσεων επηρέασε την σχέση με ένα κεντρώο ακροατήριο. Τώρα επιχειρείται όμως με πολιτικά ανοίγματα αλλά και με μια αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική να «μιλήσουν» σε ένα ακροατήριο που το 2019 είχε ψηφίσει Νέα Δημοκρατία χωρίς να διατηρεί στενούς δεσμούς με το κόμμα.

Το δίλημμα που θα μπαίνει διαρκώς θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και θα επιχειρηθεί με μια στρατηγική συγκρίσεων να αυξηθούν τα γαλάζια ποσοστά. Σε περίπτωση μιας δεύτερης αναμέτρηση θα πιεστούν κυρίως τα μικρότερα κόμματα και το σκηνικό πόλωσης δεν αποτελεί μυστικό πως ευνοεί τους δυο βασικούς μονομάχους.

Το δεύτερο δίλημμα που θα μπει δεν είναι άλλο από το «σταθερότητα ή περιπέτειες», καθώς από την κυβέρνηση τονίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για περιπέτειες σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων.

Σχετικά Άρθρα