Αλλάζουν οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής – Ποιες εξαγγελίες της ΔΕΘ για τη μεσαία τάξη μπαίνουν… στο ράφι
Η ενεργειακή κρίση αναθεωρεί πολιτικές στοχεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου, που μετά το καλάθι φοροελαφρύνσεων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, προϊδέαζε για δεύτερο κύμα φοροελαφρύνσεων μέσα στον χειμώνα.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Προδιαγραφοταν μια σχεδόν διθυραμβική επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα και ένα επιτυχημένο ντεμαραζ απονομής στην μεσαία τάξη εισοδήματος που της στέρησαν οι φοροεπιδρομες των μνημονίων.
Το οικονομικό επιτελείο αναγκάστηκε να αυξήσει σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ την κρατική παρέμβαση για να απορροφήσει μέρος της επιβάρυνσης των νοικοκυριών από το ράλι τιμών στο φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι, δε, κοινό μυστικό οτι προετοιμάζονται και για νέα παρέμβαση καθώς προβλέπεται μια απόλυτα ρευστή κατάσταση που θα χρειαστεί να επαναξιολογηθεί σε ένα δίμηνο.
- “Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στα νοικοκυριά αλλά δεν υπάρχουν και απεριόριστες δυνατότητες ώστε να μην τους αγγίξουν καθόλου οι αυξήσεις” σημείωνε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ήταν ειλικρινής ότι «τροποποιείται προσωρινά η προτεραιοποίηση της οικονομικής πολιτικής» δείχνοντας ξεκάθαρα ότι με τον προϋπολογισμό του 2022 μέτρα ελάφρυνσης όπως η επέκταση της αναστολής πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και το πάγωμα του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που προεξοφλούνταν ότι θα ανακοινωθούν χάρις τις επιδόσεις της ανάπτυξης, πλέον μπαίνουν στο ράφι.
Υπό ένα σοβαρό ερωτηματικό μπαίνει λόγω της ενεργειακής κρίσης και η φημολογούμενη “υπεραποδοση” της φετινής ανάπτυξης.