Τακτική 5 κινήσεων από Μητσοτάκη για Σαμαρά, Ανδρουλάκη, ΣΥΡΙΖΑ/ Οι παράμετροι “ελληνοτουρκικά” και ΠτΔ
Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή Νίκος Παππάς, αφενός, και ο προσφάτως επανεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ήταν τα δύο πρόσωπα που αξιοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό για να προχωρήσει σε δύο κινήσεις με μεγάλο εωκομματικό ενδιαφέρον, αφενός, και, αφετέρου, να επανατοποθετηθεί συνολικά η Ν.Δ στον πολιτικό χάρτη με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν επίμονα ότι δεν υπάρχει κλίμα ανάταξης των απωλειών που κατέγραψε το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές.
Από τη μία ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Βουλή δεν διάλεξε μόνο κομματικό αντίπαλο στο πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αναγνωρίζοντας το κόμμα του ως οιωνεί αξιωματική αντιπολίτευση λόγω και της σαφούς δημοσκοπικής ανόδου του σε συνδυασμό με την κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ξεκαθάρισε και ποιον θεωρεί εσωκομματικό “εχθρό”, αφήνοντας – έμμεσες- αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά. Ενώ την ίδια ώρα έστειλε μήνυμα ότι δεν εκλαμβάνει τις τελευταίες κοινές εμφανίσεις του τελευταίου και του έτερου πρώην πρωθυπουργού της Ν.Δ Κώστα Καραμανλή ως ένα εσωκομματικό μπλοκ που τον αμφισβητεί. Για τον δεύτερο ο πρωθυπουργός υπήρξε υποστηρικτικός, χρεώνοντας την χρεοκοπία της χώρας, το 2009-10, στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον κ. Καραμανλή. Έτσι έδειξε ότι επιχειρεί να σπάσει τις γέφυρες μεταξύ των δύο πρώην πρωθυπουργών και να καταστήσει τον Αντώνη Σαμαρά εσωκομματικό “εχθρό”.
Στις αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη, δια της αποχώρησής του από την αίθουσα της Ολομέλειας όταν ξεκίνησε την ομιλία του ο Νίκος Παππάς, απάντησε ευθέως και σε υψηλούς τόνους ο πρώην πρωθυπουργός μέσω συνεργατών του, συνεχίζοντας μία αντιπαράθεση που λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά ανοιχτής ρήξης.
Εξηγώντας τους λόγους που δεν παρέμεινε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου στη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή όταν στο βήμα ανέβηκε ο κ. Παππάς τόνισε πως λόγω της καταδίκης του από το Ειδικό Δικαστήριο «ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του». Μία αναφορά που είχε στόχο τον Αντώνη Σαμαρά με αφορμή τη χειραψία και τα χαμόγελα με τον κ. Παππά, προ ημερών, στα βραβεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Επρόκειτο για μία έμμεση δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι ο ίδιος «εννοεί στην πράξη το μέχρι τέλους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στα λόγια», όπως σχολίαζαν κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά στελέχη αμέσως μετά, αλλά και ένα καθαρό μήνυμα ότι θα αναδεικνύει τις «ανορθογραφίες κάθε πλευράς».
Η δήλωση Μητσοτάκη πως δεν θα χαριεντίζεται με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, ερμηνεύθηκε ως έμμεση αιχμή κατά του κ. Σαμαρά. Και αυτό καθώς ο φακός είχε καταγράψει τον κ.Σαμαρά να ανταλλάσσει χειραψία και χαμόγελα με τον κ.Παππά στα βραβεία επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ).
Η απάντηση συνεργατών Σαμαρά και ο διαχωρισμός των δύο πρωθυπουργών από το Μαξίμου
Η πλευρά Σαμαρά δεν άργησε να σηκώσει το γάντι, επιβεβαιώνοντας ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών καθημερινά μεγαλώνει. Συνεργάτες του έσπευσαν να τονίσουν ότι «η δήλωση του κ. Σαμαρά για τη σκευωρία Novartis, ότι θα πάει όλους τους υπεύθυνους «μέχρι τέλος», ισχύει στο ακέραιο» και χαρακτήρισαν προφανές ότι η επίθεση του κ. Μητσοτάκη δεν έγινε για τον χαιρετισμό με το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά για «τα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις» και προέτρεψαν να «ασχοληθούμε με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια «σύμφωνα φιλίας» και υποκλίσεις», επιμένοντας στην κριτική για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να μην δώσει συνέχεια στην κόντρα, αποφεύγοντας να σχολιάσει την αντίδραση του πρώην Πρωθυπουργό, αφού εκτιμά ότι δόθηκε το μήνυμα που έπρεπε.
Πάντως, δεν έμεινε ασχολίαστη η διαφορετική συμπεριφορά που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης για τον Κώστα Καραμανλή. Απαντώντας στον κ. Ανδρουλάκη για τις ευθύνες της ΝΔ που οδήγησαν στη χρεοκοπία υπερασπίστηκε την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και έστρεψε τα βέλη του κατά του κ. Παπανδρέου. «Το 2009 σε αυτή την αίθουσα ψηφίζατε έναν προϋπολογισμό ο οποίος προέβλεπε αύξηση δαπανών, έτσι δεν είναι; Αύξηση δαπανών γιατί «λεφτά υπήρχαν». Δεν το είπατε απλά, δεν το είπε ο τότε Πρωθυπουργός εν τη ρύμη του λόγου, το έκανε πράξη. Και τέσσερις μήνες μετά, δυστυχώς, η χώρα «έσκασε» στα χέρια του», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Η τακτική Μητσοτάκη
Παρότι υψηλού ρίσκου, όπως αναφέρουν ορισμένοι, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη με μία κίνηση (αποχώρηση κατά την ομιλία Παππά και αιχμές για Σαμαρά) να δημιουργήσει πολιτικά μέτωπα έχει αναμφίβολα ενδιαφέρον. Ο πρωθυπουργός, υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων και την δημοσκοπική αναδιάταξη στον πολιτικό χάρτη φαίνεται πως εκτιμά ότι χρειάζεται επειγόντως “αντιπάλους”, κι αυτό επειδή το πολιτικό σύστημα του “ενός κόμματος” προκαλεί ανισορροπίες με αβέβαιη έκβαση και μέχρις ώρας ενισχύει τα κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ. Σε αυτή τη νέα τακτική Μητσοτάκη πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και την διακριτική αλλά εντεινόμενη δημόσια συζήτηση σχετικά με αλλαγές στον εκλογικό νόμο, τουλάχιστον ως προς το όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή και τις σκέψεις να αυξηθεί από το 3% στο 4% ή 5%.
Επί της ουσίας αυτή η νέα τακτική εστιάζεται:
- Στην ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη σε ουσιαστικό πολιτικό αντίπαλο στη Βουλή και όχι μόνο. Στο Μέγαρο Μαξίμου ήθελαν, άλλωστε, την επικράτηση του πρώτου στην εσωκομματική εκλογή, ενώ θεωρούσαν “απρόβλεπτους” τους Παύλο Γερουλάνο και Χάρη Δούκα. Διαβλέπουν, δε, απ΄ ότι φαίνεται ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν θα αργήσουν οι διαφωνίες, ενώ αξιολογούν θετικά την ενισχυμένη θέση της Άννας Διαμαντοπούλου. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα συμπεριφέρεται στο ΠΑΣΟΚ ως οιωνεί αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς καταγράφει “double score” έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις, ενώ από την άλλη το θεωρεί διαχειρίσιμο αντίπαλο. Ήδη, τόσο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται στο ΠΑΣΟΚ ως “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”, κάτι που θα ενταθεί κάθε φορά που η Χαριλάου Τρικούπη θα διαφωνεί με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (όπως συνέβη με το ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών). Στόχος είναι να διατηρήσει ή και να αυξήσει ο πρωθυπουργός τα προγεφυρώματα στον λεγόμενο κεντρώο χώρο.
- Θα απαξιώνει περαιτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θεωρεί πιά “τυπική αξιωματική αντιπολίτευση” και θα ρίχνει νερό στον μύλο του εσωτερικού διχασμού του. Ήδη, οι Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης κατηγόρησαν χθες τον Στέφανο Κασσελάκη ότι “παίζει το παιχνίδι του Μητσοτάκη”, ενώ ο τελευταίος απάντησε κατηγορώντας τους “87” ακριβώς για τον ίδιο λόγο! Το γεγονός, δε, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αντέδρασε σφοδρά -τον αποκάλεσε “Πινόκιο”- σε όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είναι ενδεικτικό του ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις διεργασίες και την πιθανότητα ίδρυσης νέου πολιτικού υποκειμένου στην κεντροαριστερά.
- Διαχωρίζει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, προστατεύει πολιτικά τον μετριοπαθή Κώστα Καραμανλή και καθιστά εσωκομματικό “εχθρό” τον Αντώνη Σαμαρά. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η θερμή χειραψία Σαμαρά- Παππά, προ ημερών σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, έχει προκαλέσει απορία και αντιδράσεις σε αρκετούς βουλευτές της Ν.Δ, ακόμα και φίλα προσκείμενους στον πρώην πρωθυπουργό. Οι δηκτικές αναφορές της Ντόρας Μπακογιάννη, του Δημήτρη Καιρίδη και άλλων είναι ακριβώς σε αυτό το κλίμα. Ωστόσο αυτή η εσωκομματική αντιπαράθεση μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμη εάν, προϊούσης της διαδικασίας διαλόγου Γεραπετρίτη-Φιντάν στα ελληνοτουρκικά, ο Αντώνης Σαμαράς ανεβάσει κι άλλο τους τόνους και κατηγορήσει την κυβέρνηση για υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο, εάν συμβεί, ίσως ενισχύσει τις υπερδεξιές φωνές εντός της Ν.Δ και προκαλέσει εσωτερική αστάθεια, ενώ την ίδια ώρα θα δώσει λαβές σε κόμματα, όπως του Κυριάκου Βελόπουλου, του Δημήτρη Νατσιού και της Αφροδίτης Λατινοπούλου που βρίσκονται σε δημοσκοπική άνοδο. Θα θέσει, δηλαδή, σε κίνδυνο τα σύνορα της Ν.Δ προς τα δεξιά, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να διαχειριστεί με σκληρότερες πολιτικές στο μεταναστευτικό και άλλα μέτωπα.
- Τα ελληνοτουρκικά μετατρέπονται σε κρίσιμη παράμετρο και τυχόν κινήσεις που μπορεί να εκληφθούν ως υποχώρηση από κόκκινες γραμμές δεν θα εντείνει μόνο την δημόσια αμφισβήτηση από τον Αντώνη Σαμαρά αλλά μπορεί να δημιουργήσει ένα ακόμα εσωτερικό ρήγμα, αυτή τη φορά με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. Η περίοδος ψυχρότητας των δύο, άλλωστε, έχει παρέλθει και έχουν αποκατασταθεί κάποιες γέφυρες επικοινωνίας.
- Τούτων δοθέντων, θεωρείται περίπου αναγκαστική η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάδειξη του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασιούλα ως υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Προέρχεται από την δεξιά πτέρυγα του κόμματος, είναι “παραταξιακός” και δεν θα προκαλέσει χαρακιές στην κυβερνητική εικόνα, και θα συσπειρώσει το “όλον” της Κ.Ο της Ν.Δ. Κάποιοι δεν αποκλείουν να στηριχθεί και από βουλευτές κομμάτων στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος.