ΣΥΡΙΖΑ: Νηνεμία με… άρθρο Καρτερού-“Η απάντηση στο είμαι εδώ (του Κασσελάκη) είναι ότι εμείς είμαστε αλλού”
Την ώρα που αναμένεται με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση του ΙΑΤ για την οικονομία, την ακρίβεια και τους δρόμους διεξόξου από την απόκλιση με την ΕΕ δεν είναι τυχαίο ότι στο ζήτημα της οικονομίας παρενεβη και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς επικρίνοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η ελληνική οικονομία… πετάει!
Ο κ. Παππάς στην ανάρτηση του στα social media παρουσιάζει συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία για την απασχόληση, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τους φόρους, καταρρίπτοντας το αφήγημα της ΝΔ τονιζοντας “στην οικονομία, η Νέα Δημοκρατία και η αλήθεια δεν έχουν συναντηθεί ποτέ”
Αναλυτικότερα, στην ανάρτησή του ο Νίκος Παππάς αναφέρει:
“Στην οικονομία, η Νέα Δημοκρατία και η αλήθεια δεν έχουν συναντηθεί ποτέ. Ας δούμε τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις…
1. Απασχόληση: Είμαστε στην 26η θέση στην Ε.Ε. με μόλις 67% απασχόληση το 2023. Οι μισές θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης. Και, δυστυχώς, καταγράφουμε ρεκόρ θανάτων από εργατικά δυστυχήματα.
2. Επενδύσεις: Η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ε.Ε. στις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ με 15%. Στις τελευταίες θέσεις είναι και στις εξαγωγές.
3. Ανάπτυξη: Στην ανάπτυξη 4ετιας είμαστε στην 21η θέση με περίπου 1,5% ανάπτυξη ανά έτος. Μια ανάπτυξη για λίγους, αφού είμαστε τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη.
4. Φόροι: Παρά την αύξηση των φορολογικών εσόδων (πάνω από 40% από το 2021) και του ΦΠΑ (πάνω από 50%), η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνείται να πάρει μέτρα ανακούφισης για τους πολλούς.”.
Και επισημαίνει “Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναντηθεί με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Ας κάνει τουλάχιστον μια προσπάθεια να συναντηθεί, έστω και μία φορά, με την αλήθεια”.
Παράλληλα στο στόχαστρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας” την οποία κατήγγειλε με επίκαιρη επερώτησή προς τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, κανοντας λόγο για “επιβάρυνση των πολιτών με νέα κόστη, απειλή της υγειονομικής φτώχειας και πολιτικές ιδιωτικοποίησης της Υγείας από την κυβέρνηση” . Χαρακτηριστικά, στην επερώτηση τονίζεται
– Από το 2021 το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ μειώθηκε κατά περίπου 7.500 άτομα.
– Οι άμεσες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία είναι υψηλότερες στην Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ, ενώ οι δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας ανέρχονται μόλις στο 5,5% του ΑΕΠ, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 2 μονάδες πάνω.
– Ενώ ο μέσος όρος ΜΕΘ στην ΕΕ είναι 12 κλίνες για 100.000 κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 6 κλίνες. Ο αριθμός των ανεπτυγμένων κλινών ΜΕΘ μειώνεται λόγω έλλειψης εντατικολόγων και εξειδικευμένων νοσηλευτών.
– Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει εγκαταλειφθεί: έως τον Ιούλιο του 2019 λειτουργούσαν 237 ΤΟΜΥ και 5 χρόνια μετά έχουν προστεθεί μόνο 10 νέες ΤΟΜΥ.
– Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα εντός ΕΕ σε ποσοστό ακάλυπτων αναγκών υγείας του πληθυσμού της, με ποσοστό 17% στην Ελλάδα, ενώ στην ΕΕ είναι μόλις 3,3% ο μέσος όρος.
“Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, βασικός πυλώνας του κράτους πρόνοιας και δικαίου, που εξασφαλίζει τη βελτίωση και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της πληθυσμιακής υγείας, βρίσκεται με τη σημερινή κυβέρνηση σε κατάρρευση και περαιτέρω απαξίωση, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που σκοπό έχει να ιδιωτικοποιήσει όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά οδηγώντας, με μαθηματική ακρίβεια, σε αύξηση της άμεσης και έμμεσης ιδιωτικής δαπάνης των νοικοκυριών, και σε υποβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας”, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα ο πρώην πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή την επισκέψη του στη Δυτική Μακεδονία και στη μονάδα 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα με ανάρτησή του θίγει το ζήτημα της “βίαιης απολιγνιτοποίησης” και της “ψευτοπράσινης ανάπτυξης” του Κ. Μητσοτάκη,
“Η μονάδα 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα είναι μία υπερσύγχρονη μονάδα η οποία αφήνει ένα πολύ μικρό αποτύπωμα, παρά το γεγονός ότι καίει λιγνίτη για να παράγει ηλεκτρισμό. Αυτή η μονάδα έχει πλέον γίνει η επιτομή της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Δηλαδή μίας ψευτοπράσινης ανάπτυξης του Κ. Μητσοτάκη η οποία καθιστά όλη αυτήν την περιοχή οικονομικά ευάλωτη” σημειώνει σε βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τονίζει “αντί να αξιοποιήσουμε μια επένδυση σχεδόν 2 δισ. ευρώ και να μπορέσουμε να έχουμε μια ομαλή μετάβαση στις πράσινες τεχνολογίες και στις ΑΠΕ, αντί γι’ αυτό ούτε χωροταξικό χάρτη έχουμε για τις πράσινες τεχνολογίες. Και κλείνουμε αυτή τη μονάδα κάνοντας την περιοχή οικονομικά ευάλωτη. Μια περιοχή με μεγάλη ανεργία και μεγάλη φτώχεια”.
“Αυτός δεν είναι τρόπος να προστατεύσεις την τοπική κοινωνία σε μία φάση που χρειάζεται τη στήριξη της Πολιτείας. Ας ξέρουν οι κάτοικοι της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, της Καστοριάς, της Δυτικής Μακεδονίας ότι θα είμαστε δίπλα τους για να έχουν ενεργειακή ασφάλεια και να συμμετέχουν στις ευκαιρίες της πράσινης μετάβασης μαζί με ένα εμπεριστατωμένο πλέγμα οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή -που περιλαμβάνει και το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας- για να μπορέσει αυτή η περιφέρεια να πάει μπροστά” επισημαίνει ο κ. Κασσελάκης.
- Σε ότι αφορά τις εσωκομματικες εξελίξεις χθες ήταν μια σχετικά ήρεμη μέρα χωρίς δηλώσεις και αντιδράσεις των δύο “στρατοπέδων”, ωστόσο χρήζει αναφορά το άρθρο του Θανάση Καρτερού που συστήνει να επικρατήσει ψυχραιμία και μεθοδικότητα στην ομάδα των 87 του ΣΥΡΙΖΑ.
“Ορθώς όλα αυτά καταγγέλλονται (σ.σ. για τον Στ. Κασσελάκη). Και πυροδοτούν έναν εμφύλιο που βολεύει μια χαρά τον Κασσελάκη. Το θέμα είναι σε ποιο βαθμό θα επικρατήσει ψυχραιμία στη μεγάλη πλειοψηφία του κόμματος, στελέχη, υποψήφιους, μέλη, φίλους, για να αποφύγει τον κατήφορο. Πρώτον, διότι κάτι τέτοιο προκαλεί ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεύτερον, γιατί ευνοεί τον Κασσελάκη και τα σχέδιά του.” αναφέρει και προσθέτει “Ανάγκη πάσα, εν ολίγοις, για όσους θέλουν να τελειώνουν με την πολιτική ευτέλεια να διεξαγάγουν την εκστρατεία τους με πολιτικούς όρους. Να μην υποκύψουν στο «ξεκατίνιασμα». Σε τελευταία ανάλυση, μια στάση ψυχραιμίας και μετριοπάθειας είναι απολύτως πειστική για όσους θέλουν και υπόσχονται να χτίσουν εκεί που ο Κασσελάκης γκρεμίζει.”.
Κατά το Θ. Καρτερό “η απάντηση στο «είμαι εδώ» δεν μπορεί παρά να είναι ότι εμείς «είμαστε αλλού». Στη συλλογικότητα, στην ιστορία, στον σεβασμό σε ιδέες και αξίες, στη σοβαρότητα. Ας καθίσει μόνος στο εδώ ΤΟΥ. Μετωπική πολιτική αντιπαράθεση, ναι. Αποκάλυψη των σχεδίων, ναι. Προειδοποίηση για το πού οδηγούν, ναι. Αλλά τα… νεύρα ας τα αφήσουν για τους οπαδούς του.” και υπογραμμίζει με νόημα “Που πάει να πει ότι θα πρέπει ίσως να ξαναδούν τις αντιδράσεις τους (σ.σ. οι “87”) στις προκλήσεις. Όχι γιατί δεν έχουν δίκιο, αλλά γιατί στην πολιτική πρέπει να επιλέγει κανείς τα πιο κατάλληλα μέσα για να επικρατήσει το δίκιο του. Να πείθει γι’ αυτό. Να κάνει ένα βήμα πίσω, αν χρειαστεί, για να καταφέρει τα δυο βήματα μπρος. Και να αποφεύγει την τυφλή πόλωση, που πάντα, μα πάντα, ωφελεί τη θολούρα.”.