Frontex: Αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία κατά 39% ενώ μειώνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη (χάρτης)
Αύξηση 39% των μεταναστατευτικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, καταγραφεί η έκθεση της Frontex, για το πρώτο 8μηνο του χρόνου. Στην υπόλοιπη Ευρώπη παρατηρείται μείωση των ροών κατά 39%, εδώ, ωστόσο τα εμπόδια που θέτει η Γερμανία στην είσοδο μεταναστών από άλλες χώρες της Ένωσης προοιωνίζονται τα (έως πολύ) χειρότερα και απειλούν να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου σε όλη την Ευρώπη
Η αύξηση των ροών προς την Ελλάδα δια θαλάσσης προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου επιβεβαιώνει εκείνους που θεωρούν πως η Τουρκία δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους τους οποίους η κυβέρνηση δια του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη επιμένει πως λειτουργεί καλά η συνεννόηση Ελλάδας-Τουρκίας για τον περιορισμό των ροών και τον έλεγχο των διακινητών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε απόλυτους αριθμούς φέτος εισήλθαν, έως τώρα, περίπου 25.000 μετανάστες, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός (ολόκληρη τη χρονιά) ήταν 15.000. Ο υπουργός Εξωτερικών επικαλείται την συνεργασία της Τουρκίας στο θέμα αυτό ως ένα εκ των επιχειρημάτων υπέρ της άποψης ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νεα Υόρκη αποτελεί “παράθυρο ευκαιρίας”.
Τι επισημαίνει η έκθεση της Frontex
Αύξηση 39% των μεταναστατευτικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, καταγραφεί η έκθεση της Frontex, για το πρώτο 8μηνο του χρόνου. Στην υπόλοιπη Ευρώπη παρατηρείται μείωση των ροών κατά 39%, εδώ, ωστόσο τα εμπόδια που θέτει η Γερμανία στην είσοδο μεταναστών από άλλες χώρες της Ένωσης προοιωνίζονται τα (έως πολύ) χειρότερα και απειλούν να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου σε όλη την Ευρώπη.
Αναλυτικότερα:
Η γραμμή της Κεντρικής Μεσογείου συνεχίζει με σημαντική πτωτική τάση τους τελευταίους μήνες. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, αυτή η μεταναστευτική διαδρομή σημείωσε πτώση 64% στις διελεύσεις σε 41.250.
Η μείωση στην Κεντρική Μεσόγειο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα προληπτικά μέτρα που έλαβαν οι αρχές της Τυνησίας, της Λιβύης και της Τουρκίας. Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να έχει μειώσει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές σε αυτή τη διαδρομή είναι οι συμφωνίες που υπέγραψαν η ΕΕ και τα επιμέρους κράτη μέλη με τις κύριες χώρες τελευταίας αναχώρησης.
Η Κεντρική Μεσόγειος παραμένει η πιο ενεργή μεταναστευτική οδός προς την ΕΕ, αλλά ακολουθεί στενά η Ανατολική Μεσόγειος , η οποία σημείωσε αύξηση 39% σε 37.163.
Τα εγκληματικά δίκτυα είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμα και αναζητούν νέους τρόπους για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Στην Ανατολική Μεσόγειο με αυξημένη μεταναστευτική πίεση από την Τουρκία, οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ταχύπλοα για να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, τα οποία είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τις λαστιχένιες λέμβους.
Η διαφοροποίηση Καιρίδη
Κι ενώ το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για “παράθυρο ευκαιρίας” στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ενόψει της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, προβάλλοντας,μάλιστα, ως ένα από τα ισχυρά, κατά την άποψη του Γιώργου Γεραπετρίτη, επιχειρήματα αυτό της μείωσης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία (ως δείγμα, δηλαδή, καλής συμπεριφοράς και συνεργασίας της γείτονος), ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης έχει διαφορετική άποψη.
Άλλωστε και τα στοιχεία της Frontex δείχνουν σημαντική αύξηση των ροών και όχι μείωση, όπως συμβαίνει στην Κεντρική Μεσόγειο, πράγμα που σημαίνει ότι οι Τούρκοι διακινητές συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι.
Επισημαίνει ο Δημήτρης Καιρίδης στο KREPORT:
“…Εν τέλει, δεν θα πρέπει να εστιάζουμε στις δευτερογενείς ροές από τον νότο στον βορρά εντός Σένγκεν, αλλά στις πρωτογενείς, από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία προς τον ευρωπαϊκό νότο. Η αντιμετώπιση και διαχείριση των παράνομων πρωτογενών αυτών ροών θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμο είναι να αποδεχτεί η Τουρκία να εφαρμόσει αυτό που συμφώνησε το 2016, στην κοινή δήλωση με την ΕΕ, που προβλέπει την άμεση επιστροφή όλων των αιτούντων άσυλο, από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πίσω στην Τουρκία. Στην προσπάθεια αυτή να πειστεί η Τουρκία ότι είναι και προς το συμφέρον της να πάψει να αποτελεί χώρα διέλευσης της παράνομης μετανάστευσης παγκοσμίως, πολύτιμη παραμένει η ελληνογερμανική συνεργασία. Η Ελλάδα έχει δείξει την καλή της θέληση, υποστηρίζοντας τόσο το τουρκικό αίτημα για οικονομική στήριξη, όσο και τον διακαή πόθο των Τούρκων, να ταξιδεύουν, χωρίς περιορισμούς, στην Ευρώπη, που ένα πρώτο βήμα για την ικανοποίησή του αποτελεί το πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες στα δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που εμείς εισαγάγαμε.”