Από τα συνθήματα του Χίτλερ στον… Χριστό-Αυτός είναι ο φασίστας Μπγερν Χέκε που “πάγωσε” τη Γερμανία
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ένα εξτρεμιστικό, ακροδεξιό κόμμα κερδίζει εκλογές και ο… συναγερμός αμέσως ήχησε σε δυνατές εντάσεις. Ποιος είναι, όμως, ο Μπγερν Χέκε;
Ο Χέκε γεννήθηκε σε μια συντηρητική οικογένεια ανατολικογερμανών οι οποίοι ήταν μεταξύ των εκατομμυρίων Γερμανών που ζούσαν στην Ανατολική Ευρώπη και αναζήτησαν καταφύγιο στη Δυτική Γερμανία. Αυτή η ιστορία του εκτοπισμού τον έχει σημαδέψει και στην ρητορική του έχει κατηγορήσει τους νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ότι στέρησαν από τους Γερμανούς τις ρίζες τους. «Δεν υπήρχαν πλέον γερμανικά θύματα», είπε σε ομιλία του το 2017. «Υπήρχαν μόνο Γερμανοί δράστες». Κομβική για την πολιτική ανέλιξή του ήταν η μετακόμιση, το 2013, στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας όπου ίδρυσε παράρτημα του AfD.
Ο ίδιος μετά τις δύο καταδίκες του για τη χρήση σε συγκεντρώσεις του AFD του συνθήματος Alles fuer Deutschland (Όλα για τη Γερμανία) που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί, επιμένει ότι δεν γνώριζε ότι χρησιμοποιούσε σύνθημα των ταγμάτων εφόδου των Ναζί. Ωστόσο, όπως λένε οι αντίπαλοί του ο Χέκε με την επαναφορά των φράσεων αυτών προσπαθεί να κάνει τις φασιστικές ιδέες πιο αποδεκτές στη Γερμανία, μια χώρα στην οποία τέτοιες εκφράσεις είναι όχι μόνο ταμπού, αλλά και παράνομες, προσπαθώντας να αποστιγματοποιηήσει το ναζιστικό παρελθόν της χώρας.
Παραγκωνισμός και αρχηγία
Παλαιότερα, το AFD προσπάθησε να τον παραγκωνίσει αλλά οι υποστηρικτές του κατέχουν τα δύο τρίτα των ηγετικών θέσεων του κόμματος. Βασικό όχημα του AFD είναι οι αντιμεταναστευτικές θέσεις καθώς υποστηρίζει ότι μόνο οι σκληρές πολιτικές απέλασης μπορούν να αποτρέψουν τη Γερμανία και άλλες δυτικές κοινωνίες από το να κατακλυστούν από μετανάστες.
Το AFD είναι καχύποπτο απέναντι στις αστικές ελίτ και σε αυτό που θεωρεί υπερβολικές προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την πανδημία του κορωνοϊού και την κλιματική αλλαγή ενώ πολλά στελέχη του ασπάζονται θεωρίες συνωμοσίας που αμφισβητούν τη νομιμότητα της κυβέρνησης της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Για τους οπαδούς του AFD οι διώξεις σε βάρος του Χέκε είναι ένα κυνήγι μαγισσών για να σταματήσει αυτή η αφύπνιση ως προς το θέμα της μετανάστευσης.
Ο ίδιος, μάλιστα, σε συγκέντρωση τον Μάιο είχε συγκρίνει τον εαυτό του με τον Σωκράτη, τον Ιησού και τον Τζούλιαν Ασάνζ ως συναγωνιστές που «διώχθηκαν από τη δικαιοσύνη».
“Θέλουμε να παρελάσουμε”
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο 52χρονος πολιτικός είναι πιστοποιημένος καθηγητής ιστορίας και έχει διδάξει το μάθημα για 13 χρόνια πριν στραφεί στην πολιτική το 2014. Ταυτόχρονα, έχει και μια μακρά ιστορία ακροδεξιών δηλώσεων, κάτι που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη Γερμανία.
Τον Φλεβάρη του 2010, όταν ακόμα ήταν δάσκαλος, ο Höcke συμμετείχε σε μια νεοναζιστική πορεία στη Δρέσδη και δεν περιορίστηκε απλώς στο να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Όταν πολίτες που συμμετείχαν σε αντιδιαδήλωση μπλόκαραν την πορεία, φώναξε οργισμένος με υψωμένη γροθιά: «Θέλουμε να παρελάσουμε!».
Το 2008, ο Höcke μετακόμισε στο μικρό χωριό Μπόρνχαγκεν στη Θουριγγία — μια αγροτική περιοχή που χαρακτηρίζεται “ειδυλλιακή”. Με το που έφτασαν τα φορτηγά μετακόμισης, εμφανίστηκε και ένας διάσημος επισκέπτης: ο Thorsten Heise. Εκείνος ζούσε σε ένα γειτονικό χωριό και είναι ένας από τους πιο δραστήριους νεοναζί στη Γερμανία. Το ποινικό του μητρώο, πλούσιο: πρόκληση σωματικής βλάβης, διατάραξη της δημόσιας τάξης, εξαναγκασμός και υποκίνηση φυλετικού μίσους. Επίσης, είχε επαφές με την ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), η οποία δολοφόνησε 10 άτομα στη Γερμανία. Το κίνητρό τους, ο ρατσισμός.
Άνθρωποι που είδαν τους δύο ομοϊδεάτες μαζί έχουν καταθέσει στη δικαιοσύνη, περιγράφοντας τις στενές τους επαφές, ενώ ο Höcke δεν αρνήθηκε τη γνωριμία.
Περίπου την ίδια περίοδο, άρθρα από έναν συγγραφέα με το όνομα “Landolf Ladig” εμφανίστηκαν στο νεοναζιστικό περιοδικό του Heise. Ο Ladig εξυμνούσε το ναζιστικό καθεστώς και υποστήριζε ένα οικονομικό σύστημα βασισμένο στη φυλετική βιολογία. Eπίσης, παρέθετε γράμματα αναγνωστών από τον Höcke και χρησιμοποιούσε ορολογία και φράσεις που βρίσκονταν μόνο σε κείμενα γραμμένα από τον ίδιο τον Höcke.
Χρόνια αργότερα, το ίδιο το κόμμα του Höcke επιχείρησε να τον αποβάλει με το σκεπτικό ότι “ήταν σχεδόν βέβαιο” πως ο Höcke ήταν ο σκοτεινός “Landolf Ladig”. Ωστόσο, η αρμόδια επιτροπή του κόμματος δεν προχώρησε στην αποπομπή του.
Σε μια επιστολή το 2015, το εκτελεστικό συμβούλιο του AfD τον κατηγόρησε ότι δημοσίευσε κείμενα με το ψευδώνυμο “Landolf Ladig” που ήταν “εξαιρετικά κοντά στον εθνικοσοσιαλισμό”. Ο Höcke αρνήθηκε ότι το έκανε, αλλά αρνήθηκε να υπογράψει ενόρκως σχετική δήλωση.
Το 2017, η Ομοσπονδιακή Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος ξεκίνησε διαδικασίες αποβολής του μετά από ομιλία του σε εκδήλωση του κόμματος στη Δρέσδη, όπου επέκρινε τον τρόπο που η Γερμανία θυμάται το Ολοκαύτωμα. Χαρακτήρισε το Μνημείο για τους Δολοφονημένους Εβραίους της Ευρώπης στο Βερολίνο ως “μνημείο ντροπής” και πρόσθεσε: “Αυτή η ανόητη πολιτική της αντιμετώπισης του παρελθόντος μας παραλύει – δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο παρά μια 180 μοιρών αντιστροφή στην πολιτική της μνήμης”. Το Δικαστήριο Διαιτησίας της Θουριγγίας απέρριψε το αίτημα για αποβολή.
Η δικαστική απόφαση που τον κατονομάζει “φασίστα”
Οι αναφορές του στη ναζιστική εποχή άρχισαν να γίνονται πιο εμφανείς μετά την ένταξή του στο AfD το 2013.
Το 2019, ένα γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Höcke μπορεί νομίμως να περιγράφεται ως “φασίστας” βάσει “επαληθευμένης πραγματικής βάσης”.
Το 2024, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, καταδικάστηκε δύο φορές για χρήση απαγορευμένων ναζιστικών συνθημάτων. Τον Ιούλιο, το περιφερειακό δικαστήριο του Χάλε αποφάσισε ότι χρησιμοποίησε το σύνθημα της Sturmabteilung (SA) του Αδόλφου Χίτλερ, “Όλα για τη Γερμανία”, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματός του τον Νοέμβριο του 2023. Οι SA, γνωστές και ως “τάγματα εφόδου”, ήταν μια εγκληματική παραστρατιωτική ομάδα που τρομοκρατούσε πολιτικούς αντιπάλους και Εβραίους στους δρόμους, κυρίως στην αρχή του ναζιστικού καθεστώτος.
Όταν ανακοίνωσε την απόφασή του, ο δικαστής ανέφερε ότι, ως ιστορικός, ο Höcke θα γνώριζε ότι διαπράττει ποινικό αδίκημα χρησιμοποιώντας το σύνθημα αυτό. Μετά την απόφαση, υποχρεώθηκε να πληρώσει πρόστιμο 16.900 ευρώ για τη χρήση συμβόλου μιας αντισυνταγματικής και τρομοκρατικής οργάνωσης.
Τον Μάιο του 2024, καταδικάστηκε και πάλι σε πρόστιμο για την ίδια κατηγορία. Είχε χρησιμοποιήσει το σύνθημα της SA σε προεκλογική ομιλία. Και οι δύο αποφάσεις δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει.
“Ποτέ ξανά”
Οι κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων έχουν διευρυμένες πολιτικές εξουσίες στο ομοσπονδιακό σύστημα της Γερμανίας, και περιλαμβάνουν την εκπαίδευση και τις πολιτικές για τα μέσα ενημέρωσης.
Σε συνάντηση του AfD τον Νοέμβριο του 2023, ο Höcke έκανε λόγο για ριζικές αλλαγές σε περίπτωση που γινόταν πρωθυπουργός του κρατιδίου.
Μετά από χρόνια κριτικής, το AfD έχει ζητήσει την κατάργηση ή αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη Γερμανία. Αντλώντας… έμπνευση από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το AfD χρησιμοποιεί τα λεγόμενα “εναλλακτικά μέσα”, διαδίδοντας τις πολιτικές του ιδέες μέσω των δικών του καναλιών, με μεγάλη δικτύωση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κινήματα, πολιτικά κόμματα, συνδικάτα, εκκλησίες, ιδρύματα και πολλές άλλες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί, πολίτες έχουν κινητοποιηθεί κατά του ονείρου του Höcke να βρεθεί στην εξουσία.
Τον περασμένο χειμώνα, οι δρόμοι του Βερολίνου και άλλων μεγάλων γερμανικών πόλεων ήχησαν με το σύνθημα “ποτέ ξανά” σε διαδηλώσεις κατά του AfD και προειδοποιούσαν για “φασισμό”.
Λίγους μήνες μετά, τα αποτελέσματα στις εκλογές των περιοχών της ανατολικής Γερμανίας δείχνουν ότι τελικά, πουθενά δεν ξεμπερδεύεις εύκολα με τον φασισμό, ακόμα και εκεί που έχει αφήσει από τις πιο βαθιές πληγές.