“Εις τα εξ ων συνετέθη”/Η βασανιστική διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ-Επόμενο πεδίο η ΚΕ-Οργιώδες παρασκήνιο
Ο Στέφανος Κασσελάκης διέγραψε την Αθηνά Λινού λίγες ώρες αφότου η βουλεύτρια καταψήφισε την πρότασή του για καρατόμηση του Σωκράτη Φάμελλου από τη θέση του προέδρου της ΚΟ του κόμματος ενώ λίγοι πιστεύουν στο αφήγημα ότι η κίνηση αυτή δεν συνδέεται με τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας πως «η οικονομική δραστηριότητα της Αθήνας Λινού έπρεπε να είχε διερευνηθεί για τυχόν σκιές πριν από την ενσωμάτωσή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά υιοθέτησε πλήρως τις αιτιάσεις Πολάκη, ενώ κατηγόρησε ξανά ένα πρόσωπο που του αντιτάχθηκε ως ύποπτο για αδιαφάνεια και σχέσεις διαπλοκής με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτά σε συνδυασμό με την επισήμανση περί ανεπαρκούς ελέγχου του παρελθόντος της Αθηνάς Λινού από τον Αλέξη Τσίπρα εντάσσονται στο πλαίσιο των προκλήσεων του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον προκάτοχό του, ώστε να εμφανίσει τον ίδιο, τους υποστηρικτές του και τους «87» ως υποκινουμένους από κάποια σκοτεινά κέντρα που θέλουν το κακό του ιδίου και του κόμματός του.
Προς τους «87» και όποιον άλλον τον αμφισβητεί, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πάντως πως «εάν αμφιβάλλουν για την στήριξη που έχω από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ας με προκαλέσουν δεν έχω κανένα πρόβλημα». Άφησε έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει ο ίδιος στη βάση εάν προκληθεί κάποια από τις επόμενες ημέρες.
- Είναι προφανές πως ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε στην αποπομπή Λινού σε μια ακόμα προσπάθεια να εξευμενίσει τον Παύλο Πολάκη, που τον απειλεί με μομφή και διατηρεί στενές σχέσεις με την «βάση του ΣΥΡΙΖΑ» στην οποία ελπίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τις τελευταίες δύο (επεισοδιακές ημέρες) έδειξαν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος είναι απολύτως διχασμένη και ουσιαστικά ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης δεν κατέχει καν την πλειοψηφία ενω με τη διαγραφή της Αθήνας Λινού, ο Παύλος Πολάκης πήρε αυτό που ήθελε, γι’ αυτό και έσπευσε να πανηγυρίσει διαδιακτυακώς μιλώντας για “δικαίωση”.
Έτσι η Κεντρική Επιτροπή το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο (7 και 8 Σεπτεμβρίου) είναι κρίσιμη αλλά μέχρι τότε… πολλά μπορούν να συμβούν. Το βασικό ερώτημα είναι εάν θα γίνει τελικά κίνηση για μομφή προς τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ο Παύλος Πολάκης επιμένει στις σιβυλλικές αναρτήσεις του λέγοντας πως απαιτούνται βαθιές αλλαγές.
Το ζήτημα όμως απασχολεί και τους «87», οι οποίοι συζητούν επί του θέματος έντονα, ιδιαίτερα μετά την οριακή ψηφοφορία στην Κ.Ο.. Στελέχη τους θεωρούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν υποχωρεί από τη συγκρουσιακή λογική, ωθώντας τους στο περιθώριο ή την έξοδο, ακόμα και με διαγραφές, όπως στις περιπτώσεις της Αθηνάς Λινού και του Χρήστου Σπίρτζη (αμφότεροι έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας από υποστηρικτές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του Παύλου Πολάκη). Γι αυτό και αναζητούν το πώς θα παρέμβουν καθοριστικά στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα τώρα που έχει επισημοποιηθεί η συμμαχία Κασσελάκη – Παππά.
- Ορισμένοι στους «87» θεωρούν πως βέλτιστη κίνηση είναι η κατάθεση πρότασης μομφής προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αν και ασφαλείς προβλέψεις για την έκβαση μιας ψηφοφορίας δεν μπορούν να γίνουν. Ενώ αίσθηση προκάλεσε και η πρόταση – έκκληση της Όλγας Γεροβασίλη στον Στέφανο Κασσελάκη να προχωρήσει σε νέες κάλπες.
Οι περισσότερο πιστεύουν ότι πρέπει να συμμετάσχουν κανονικά στις διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής “έτσι ώστε να μην δώσουμε χώρο στους προεδρικούς να κινηθούν ελεύθερα“.
Ωστόσο, στο τραπέζι έχει πέσει ήδη (και πιθανώς να επιστρέψει τις επόμενες ημέρες) και η πρόταση της αποχής. Οσοι στηρίζουν αυτή την πρόταση αναφέρουν ότι “δεν έχουμε κανένα λόγο να νομιμοποιήσουμε από εδώ και πέρα τις διαδικασίες σε ένα κόμμα που ο πρόεδρός του έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της ΚΟ”.
Προφανώς, αν επικρατήσουν οι πιο τολμηροί και η ιδέα της αποχής γίνει πράξη, έχουμε νέα διάσπαση εκ των πραγμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κάθε πλευρά εν συνεχεία θα πάρει το δρόμο της και το συνέδριο θα έχει χαρακτήρα ουσιαστικά ίδρυσης ενός νέου πολιτικού φορέα, απολύτως ελεγχόμενου από τον Στέφανο Κασσελάκη και την ομάδα του.
Στον απολογισμό μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχουμε:
- Ο πρόεδρος του κόμματος έχει πλέον τους περισσότερους πρωτοκλασάτους εναντίον του. Στο πλευρό του Κασσελάκη έχουν μείνει, από την παλιά φρουρά, μόνο ο Νίκος Παππάς (που ανταμείφθηκε με τη θέση του επικεφαλής της ΚΟ) και η Ρένα Δούρου η οποία πάντως εξακολουθεί να κρατά μία πολύ προσεκτική στάση στα εσωκομματικά ζητήματα.
- Παράλληλα όσον αφορά στην ΚΟ μετά την αποπομπή Λινού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον 34, ενώ επί προεδρίας ο Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει συνολικά 13 βουλευτές. Εκείνοι, δε, που τον στηρίζουν ενεργά είναι μόλις οι 17, όπως καταδείχτηκε από την ψηφοφορία της Τρίτης για την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά στην προεδρία της Κ.Ο.